Almanya'da perakende satışlar düştü

- Söz konusu satışlardaki bu düşüşün olası nedeninin, perakende sektöründe "tedarik darboğazları" olabileceği belirtildi

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da perakende satışlar düştü

Almanya'da reel perakende satışlar, ekimde tedarik darboğazları, Kovid-19’da 4'üncü dalga ve yüksek enflasyona yönelik endişelerinin etkisiyle yüzde 1 artış beklentisine karşın yüzde 0,3 geriledi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), perakende satışlara ilişkin ekim ayı geçici verilerini açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış reel perakende satışlar, ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 düştü. Satışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2,9 düşüş kaydetti. Piyasalar ise yüzde 1 artış beklentisi içerisinde idi.

Destatis açıklamasında, söz konusu satışlardaki bu düşüşün olası nedeninin, perakende sektöründe "tedarik darboğazları" olabileceği belirtildi.

Alman İstatistik Ofisi, ekimde gıda, içecek ve tütün ürünlerine talebin düşük olduğunu belirtirken, bu ürünlerde perakende satışlar Eylül 2021’ye göre reel olarak yüzde 0,7 düştü.

Süpermarketlerin satışları ise söz konusu dönemde yüzde 0,5 artış kaydetti.

İnternet ve posta yolu ile siparişleri reel olarak aylık bazda yüzde 4,9 ve mobilya, beyaz eşya ve inşaat malzemeleri perakende satışları da yüzde 1,1 arttı. Gıda dışı perakende (tekstil, giyim, ayakkabı ve deri ürünleri) reel satışlarında ise yüzde 5,4 artış görüldü.

Daha yüksek enerji fiyatları ve Kovid-19’da 4'üncü dalga Almanya’da tüketicilerin tüketimlerini etkilerken, ülkede enflasyon oranı yüzde 5,2 ile 30 yılın en yüksek seviyesinde.

Buna rağmen, Almanya Perakendeciler Birliği (HDE), mevcut Noel alışveriş sezonunda hala rekor satış rakamları bekliyor.

HDE, satışların kasım ve aralık aylarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 112 milyar avroya ulaşmasını öngörüyor. Ülkede oyuncak gibi klasik hediyelik eşya sektörleri, yıllık cirolarının beşte birinden fazlasını kasım ve aralık aylarında yapıyor.

Bu arada, HDE, 2021’de perakende satışların geçen yıla göre yüzde 1,5 büyümesini öngörüyor. HDE bu yıl perakende satışların toplamının 586 milyar avroya ulaşmasını bekliyor.

Yorumlar