Almanya işçi alımı son dakika: Beklenen yasa tasarısı onaylandı

Almanya işçi alımı için hazırladığı yasa tasarısını Bakanlar Kurulundan geçirdi. Yasayla birlikte Almanya'nın işçi açığını gidermek için yurt dışından işçi alımı yapmasının önündeki engel kalktı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya işçi alımı yasası onaylandı

Almanya'da Bakanlar Kurulu, ülkedeki vasıflı işgücü açığını kapatmayı amaçlayan yeni Nitelikli Göç Yasasını onayladı.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Almanya'da vasıflı işgücü göçünü kolaylaştırmak için oluşturulan nitelikli göçmen stratejisini Bakanlar Kurulu'nun onayladığı belirtildi.

Açıklamada, birçok Alman firmasının uzun süredir kalifiye eleman bulmakta ciddi sıkıntılar yaşadığı, kalifiye eleman açığının 2022'de 1.98 milyon seviyesinde olduğu bildirildi.

Açıklamada, "Nitelikli iş gücü eksikliği birçok sektörü ve şirketi etkiliyor. Nitelikli iş gücü eksikliği Almanya'da refah için bir risk haline geldi." söylendi.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, nitelikli iş gücünü güvence altına almanın Almanya'nın önümüzdeki 10 yıl için en büyük ekonomik görevlerinden biri olduğunu belirterek, modern bir göç ülkesinin temellerini Almanya'nın göçüyle birlikte attıklarını ifade etti. yeni Nitelikli Göç Yasası.

DİL BİLME DURUMU ARANMAYACAK

Almanya'nın yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası, aile birleşimi ve mesleki niteliklerin tanınması gibi çeşitli basitleştirmelere ek olarak, nitelikli göçmenler için bir puan sistemi getiriyor.

Dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile olan bağlantılar, puan hesaplanırken dikkate alınan kriterler arasındadır.

Tasarı ile Alman vatandaşlığına geçiş kolaylaşacak. 67 yaş üstü vatandaşlar için testin kaldırılması planlanıyor. İş başvurularında Almanca bilme şartının olmayacağı ve vatandaşlık için gerekli ikamet süresinin 8 yıldan 5 yıla düşeceği belirtiliyor.

Özellikle yaz aylarında havalimanlarında yaşanan sıkıntıların ardından hükümet, Türkiye ve Balkan ülkelerinden işçi alımına onay vermişti.

Tasarıya göre, şans kartı diğer sosyal faktörlerden ziyade insanların çoklu profesyonel yeterliliğine bakacaktır. AB üyesi olmayan bir ülkeden biri yeni bir puan sisteminde en az 6 puan alırsa, şans kartını almaya hak kazanır.

Tagesspiegel'e göre, bir kişi belirli bir mesleki yeterliliğe sahipse 4 puan, iyi derecede Almanca bilgisine sahipse veya en az üç yıllık ilgili mesleki deneyime sahipse 3 puan kazanabilir.

Yalnızca yeterli Almanca bilgisi veya yalnızca iki yıllık ilgili mesleki deneyim veya 35 yaşına kadar olanların her biri de 2 puan alacaktır. Planlara göre, bir kişi en az altı aydır yasal olarak Almanya'da bulunuyorsa ve 40 yaşın üzerindeyse 1 puan alacak.

HER YIL ON BİN KİŞİ KATILABİLİR

Türk ve Ukrayna vatandaşları ile diğer AB üyesi olmayan ülkelere kolaylıklar sağlanacak. Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan vatandaşları için kontenjan yılda 50 bine çıkarılacak.

Yenilikler sayesinde her yıl AB üyesi olmayan ülkelerden on binlerce kişinin Almanya işgücü piyasasına girmesi, Almanya'da yaşaması ve birçok sektördeki vasıflı işçi açığını doldurması bekleniyor.

Yorumlar