Almanya işçi alımı 400 bin işçi için başvuru formu 2022, İŞKUR başvuru nasıl doldurulur, iş ilanları sitesi hangileri?

Almanya 400 bin yei işçi alımı için kolları sıvadı. 2022 yılında Türkiye dahil birçok ülkeden işçi talabinde bulunan Almanya'da personel açığı her geçen gün büyüyor. Açığı kapatmak için ise yılılk ortalama 400 bin kişinin yurt dışından alınması gerekiyor. Peki, bu alımların şartları nedir, kimler?

Google Haberlere Abone ol
Almanya işçi alımı 400 bin işçi için başvuru formu

Almanya işçi alımı 400 bin içşi için başvuru formu, İŞKUR başvuru nasıl doldurulur, iş ilanları sitesi hangileri? Form nasıl doldurulur, iş ilanları sitesi hangileri? İŞKUR üzerinden Almanya'ya giderek burada çalışmak isteyenler, nereden başvuru yapabilir, kimler Almanya'da iş başvurusunda bulunabilir, süreç nasıl işleyecek?

Almanya'da açık bulunan iş pozisyonlarında istihdam edilmek isteyenlerin hayallerini süsleyen ilanlar merakla aranıyor. Alman havalimanlarında çalıştırılmak üzere 2000 personel alınacağına dair haberler yurt dışında çalışmak isteyenlerde heyecana neden oldu.

Almanya'da gelen son dakika haberine göre yıllık 400 bin yeni işçi alımı için kolları sıvadı. Buna göre öncelikli olarak yurt dışında daha önce belirlenen bazı ülkelerden işçi talebinde bulunulacak. Öte yandan "Şans Kartı veya Yeşil Kart" benzeri uygulamalar üzerinden de alımlar gerçekleştirilecek. 

İşçi olarak Almanya'ya gitmenin şartları belli bir seviyeye kadar Almanca bilmek, iki yıllık iş tecrübesi, uygun yaş ve Almanya'ya uyum sağlayabileceğini göstermek. Bunun için bir puanlama sistemi olacak ve kişi kısa sürede vizesini alacak. İşçiler AB dışı ülkelerden ve özellikle Türkiye'den alınacak.

Alman hükümetinin yeni kanun tasarısı hazırlandı ve ocak sonunda yürürlüğe girmesi bekleniyor. Belirlenen işi yapma potansiyeli olanlar, elinde ustalık diploması olanlar, kalfalık belgesi olanlar bile "İş aramak için Şans Kartı" ile Almanya'ya gelebilecek. Üst düzey eğitimli çalışanların, diploma ya da benzeri belge denklikleri daha da kolaylaşacak.

Doktorlar, mühendisler, iyi bir eğitimi olan ve dil bilen öğretmenler, sağlık sektöründen diğer elemanlar kolaylıkla gelebilecek. Bunun yanı sıra şu ana kadar kapıların açılmadığı yeni alanlar da var. Haberglobal'de yer alan habere göre hizmet sektörü, oteller, lojistik firmaları, paket servisler, garsonlar, restoranlar, inşaat sektörü Türkiye'den istediği elemanı getirebilecek.

ALMANYA İŞÇİ ALIMI 400 BİN İŞÇİ BAŞVURU FORMU İŞKUR

Almanya işçi alımı kararı yurt dışına giderek çalışmak isteyenleri harekete geçirdi. Türkiye'den Almanya'ya işçi olarak gitme uygulaması yıllardır var. Almanya'nın 1950'li yıllardan bu yana Türkiye'den işçi talebinde bulunduğu ve ihtiyaçlara göre onbinlerce Türk vatandaşını aldığı biliniyor. Almanya'da çalışmak isteyen Türk vatandaşları için birden fazla yol ve yöntem bulunuyor. 

Almanya işçi alımı başvuru formu İŞKUR 2022
Almanya işçi alımı başvuru formu İŞKUR 2022

 

Son yıllarda ise devlet kurumu olan İŞKUR üzerinden Almanya'da istihdamlar da başladı. İŞKUR Almanya'da çalışmak isteyen vatandaşlar için bir uygulama başlattı. 

Peki, Almanya iş ilanları, İŞKUR üzerinden işçi alımı 2022 nasıl, nereden, ne zaman başvuru yapılacak? Almanya işçi alımı başvuru formu İŞKUR 2022 yurt dışı istihdam işlemleri nasıl yapılır, nereden başvuru yapılır, kimler Almanya'da iş başvurusunda bulunabilir, süreç nasıl işleyecek?

Almanya işçi alımıyla ilgili olarak en son 2000 personel alımı yapılacağı duyuruldu. Yurt dışından alınacak personeller Almanya'daki çeşitli havalimanlarında istihdam edilecek. Almanya bu konudaki çerçeveyi çizmiş bulunuyor. Alımlar ise temmuz ayında başlayacak. 

İşte Almanya işçi alımı detayları: 

Almanya; Frankfurt, Berlin ve Hamburg'ta bulunan havalimanlarında yaşanan personel eksikliğini nedeniyle işçi alımı yapacağını duyurdu ve 2 bin yeni personel alımı yapacağına dair açıklama yaptı.

Türkiye'den 2 bin kişiyi Almanya'daki havalimanlarına istihdam edeceğini açıklayan Alman Havacılık Endüstrisi işçi alım başvurularını Temmuz ayında başlatacağını açıkladı.

Almanya'da personel eksikliğinin giderilmesi için sendika açıklamalarda bulundu. Özellikle havacılık sektöründe olmak üzere personel eksikliğine çözüm bulunması ve Temmuz ayında büyük firmaların uçuşlarının iptal olmaması için işçi alımları yapılması gerektiğinin altını çizen sendika, Almanya'daki havalimanlarında geçici olarak yaz döneminde işçi istihdamı için düğmeye basılacağını açıkladı.

Almanya'da başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde pandemi sonrası yaşanan seyahat artışı, havaalanlarında ve hava yollarında yaz tatili öncesinde personel sıkıntısını artırdı. Personel eksikliğinden dolayı haftalardır yaşanan sorunlar havacılık sektöründe gecikmeye hatta iptallere yol açarken, bu durumun önüne geçmek için yeni tedbirler alınacağı paylaşıldı.

Almanya'da Birleşik Hizmet Sendikası'na göre 3 şehirde olmak üzere (Frankfurt, Hamburg, Berlin) havaalanlarında özellikle güvenlik ve check-in hizmetleri ile diğer yer hizmetlerinde personel eksikliğinde eksiklik olduğu ifade edildi.

Alman Hava Taşımacılığı Ekonomisi Birliği tarafından, Federal Çalışma Bakanlığına yasal engelleri kaldırmayı amaçlayan bir teklif verildi. Sunulan teklifte tüm yer hizmetlerinde 2.000 kişilik personel sıkıntısının yaşandığı ve bu kapsamında işçi alımının yapılması talep edildi.

Almanya işçi maaşları havalimanında çalışanlar için 6 bin euro olarak belirlendi.

Almsanya havalimanı işçi alımında aranan şartlar nelerdir?

Almanya havalimanlarında istihdam edilecek işçilerde aranan şartlar belli oldu.

İşte o şartlar: 

A2 seviyesinde Almanca - konuşma

Hava yolu birliği IATA'nın gerekliliklerini karşılayan sertifika

Tehlikeli madde eğitimleri

Alman güvenilirlik kontrollerinin gereksinimleri karşılaması

ALMANYA'DA ÇALIŞMAK İSTEYENLER İÇİN İŞLEYEN SÜREÇLER NELERDİR?

İŞKUR üzerindren Almanya'ya giderek burada istihdam edilmek isteyen vatandaşlar için belli şartlar ve süreçler var.

Bu şartların başında Almanya'da bulunan Türk veya Alman menşeili şirketlerin talepleri bulunuyor. 

Almanya işçi alımı başvuru formu İŞKUR 2022
Almanya işçi alımı başvuru formu İŞKUR 2022

 

İŞKUR üzerinden işe alımlar genel olarak bu şirketlerin talepleri doğrultusunda yapılmaktadır. 

Şartlar konusu daha çok şirketleri bağlıyor. 

Şirketler, alım yapmak istedikleri pozisyonlarla ilgili olarak İŞKUR'a bildirimde bulunuyor.

Gerekli şartlar yerine getirildikten sonra yapılan bu bildirimlerden sonra ise İŞKUR, işçilerden başvuru formları talep ediyor.

İŞKUR'a yurt dışı istihdamı üzerinden başvuru yapan vatandaşlar ise uygun görülmeleri halinde bu ülkede istihdam edilmektedirler. 

İŞKUR üzerinden Almanya'da çalışmak isteyenler veya Almanya'da olup da İŞKUR üzerinden işçi alımı yapmak isteyen firmalarla ilgili belli bir süreç var.

İŞKUR bu süreçle ilgili detaylı bir açıklama metni yayınlamış durumda. 

İŞTE ALMANYA İŞÇİ ALIM SÜRECİ

Almanya’ya Türk Firmaları İşçilerinin İstisna Akdi Çerçevesinde İstihdamına İlişkin Anlaşma Kapsamında İşçi Götürülmesi Süreci

Almanya’ya işçi götürmek isteyen firmaların süreci aşağıdaki adımlardan oluşur:

Türk firması, Almanya’da kurulu bir firma ile İstisna Akdi (Eser Sözleşmesi) imzalar.

Türk firması Kota Tahsis Belgesi için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine veya Hizmet Merkezlerine başvurur.

Türk firması, Stuttgart Çalışma Kurumuna kota tahsis belgesi ile Almanya’ya götüreceği işçiler için ön çalışma izni belgesi talebinde bulunur.

Almanya işçi alımı başvuru formu İŞKUR 2022Almanya işçi alımı başvuru formu İŞKUR 2022
Almanya işçi alımı başvuru formu İŞKUR 2022

 

Türk firması ön çalışma izni belgeleri ile SGK’ya AT1/AT11 (AT6) belgelerini almak için teminat yatırır.

Türk firması ön çalışma izin belgeleri ve AT ve teminat yatırıldığına dair dekont ile bireysel iş sözleşmelerini onaylatmak üzere Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine başvurur.

Türk firması bu belgelerle Alman dış temsilciliklerine vize başvurusunda bulunur.

ŞİRKETLERDEN İSTENEN BELGELER

İşverenlerin İbraz Edecekleri Belgeler

İşgücü isteminin karşılanması ya da ilan izni için işverenlerden aşağıda belirtilen belgeleri Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine / Hizmet Merkezlerine ibraz etmeleri gerekmektedir.

Türk İşverenlerinden İstenilecek Belgeler (İstisna Akdi Kapsamında Almanya’ya Götürülecek İşler İçin Aşağıdaki İlgili Başlığa Bakınız)

Ticaret Sicil Gazetesi örneği

Taahhüt işleri için işin alındığı ülkedeki yetkili birimden* alınacak yazı veya İş Alındı Belgesi.

Taahhüt işleri dışındaki işler için işyerinde çalıştırılacak işçi sayısını belirten yetkili birimden* alınacak yazı veya Uygun Görüş Belgesi**.

Yurtdışında yapı, tesis, bakım, onarım işleri; sınaî ve teknolojik imalât, tesisat ve montaj işleri; işletme, yönetim, bakım ve idame işleri; proje, mühendislik, müşavirlik işleri yapacak olan firmalardan; Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan Yurt Dışı Müteahhitlik Belgesi veya Yurt Dışı Geçici Müteahhitlik Belgesi.
Firmaların yürürlükte bulunan sosyal güvenlik mevzuatı hükümleri gereğince işçilerin sosyal güvenliğini sağladığına ilişkin belge.

İşlemlerin vekil aracılığıyla yapılacağı hallerde Kurum nezdinde hizmet akitlerini imzalamaya, ücretleri belirlemeye ve diğer tüm işlemleri yapmaya yetkili olduğunu gösterir vekâletname veya yetki belgesinin aslı ya da aslı görüldükten sonra Kurum birimi tarafından onaylanacak örneği.

Türk firmaları tarafından asıl işveren-alt işveren ilişkisi kapsamında yurtdışına götürülecek işçiler için, işi alan asıl işverenin işi devrettiğine dair dilekçesi ve alt işverenlik sözleşmesi.

İsrail’den iş alınması durumunda İsrail İş ve İşçi Bulma Başmüdürlüğünce düzenlenen ve İçişleri Bakanlığınca onaylanan Yabancı İşçi Getirme İzni (Şerut Ha Taasuka)
 

YABANCI UYRUKLU FİRMALARDAN İSTENİLECEK BELGELER

İşyerinin kuruluşuna dair ilgili ülke makamlarınca onaylı belgenin aslının ve yeminli tercümesinin yetkili birim tarafından tasdikli örneği,

Yetkili birimce düzenlenmek üzere işe, işyerine ve işverene ait bilgiler ile Kurum tarafından bilinmesi gerekli görülen diğer hususları içeren yazı veya Uygun Görüş Belgesi**,

İşyerini temsil ve ilzama yetkili kişiye ait belgenin ilgili ülkenin yetkili makamlarınca onaylı aslının ve yeminli tercümesinin yetkili birim tarafından tasdikli örneği (Kurum nezdinde işlemleri yapacak kişinin yabancı olması halinde pasaport bilgileri ve kişin tam adresi de sunulur);

İşlemlerin vekil aracılığıyla yapılacağı hallerde vekâletname veya yetki belgesinin ilgili ülkenin yetkili makamlarınca onaylı aslının ve yeminli tercümesinin yetkili birim tarafından tasdikli örneği,

İsrail’den iş alınması durumunda İsrail Müteahhitler ve İnşaatçılar Birliğince düzenlenen Müteahhit Çalışma Ruhsatı,

İsrail’den iş alınması durumunda İsrail firmasınca düzenlenen ve Türkiye’den işçi getirme konusunda verilen vekâletname (İpuy Koah).

YURTDIŞI İSTİHDAM HİZMETLERİ İLE İLGİLİ ESASLAR

Yurt dışı ile ilgili iş ve işlemler, İl Müdürlükleri / Hizmet Merkezleri tarafından yerine getirilir.

İşverenlerin, İl Müdürlükleri / Hizmet Merkezleri ya da özel istihdam büroları kanalıyla veya kendilerinin doğrudan temin ettikleri işçilerle veya tayin ettikleri vekil arasında örneği Kurumca hazırlanan yurt dışı hizmet akdinin imzalanması ve İl Müdürlüklerine / Hizmet Merkezlerine onaylattırılması zorunludur. Bu hizmet akitlerindeki hükümler değiştirilemez. Ancak işveren, bu hizmet akdinde sayılan asgari haklar saklı kalmak kaydıyla işçinin götürüleceği ülkede geçerli olan çalışma koşulları ile ilgili bilgileri işçiye sunar.

Kuruma intikal eden yurt dışı işgücü istemlerinin karşılanabilmesi için İl Müdürlükleri / Hizmet Merkezleri mevzuatta belirtilen usul ve esaslara aykırı olmamak kaydıyla gerekli tedbirleri almak konusunda yetkilidir.

YURTDIŞI İŞGÜCÜ İSTEMLERİ

İşveren, yurt dışı işgücü istemlerini Kurum kayıtlarından karşılamak veya yurt dışından aldıkları işlere kendi işçilerini götürmek ve sözleşmelerini onaylatmak için İl Müdürlüğüne/Hizmet Merkezine başvurur.

Almanya iş ilanları İŞKUR adresi: https://esube.iskur.gov.tr/Istihdam/AcikIsIlanAra.aspx 

Alman iş ilanları : https://tr.jooble.org/SearchResult?rgns=Almanya 

Almanya hemşire iş ilanı: https://www.yenibiris.com/is-ilani/hemsireler-icin-almanyada-kariyer-firsati/1040054 


 

Yorumlar

Hamdullah Ben taş duvar kilit taşı fayans sıva işinde uzman tüm alt yapı işlerinde terçubem var
Arzu Muhasebeciyim, 4 yıl ön muhasebede çalıştım ve yurt dışında çalışmak istiyorum.
ömer prefabrık kalıp ustasıyım almanyada calışmak ıstıyorum
Leman Akdemir Bayan kuaförüyüm işimin ustasıyim bütün belgelerim var güzellik uzmanıyım
Muhammet Kara Acsiyim Almanya'da calismak istiyorum bütün belegelerim tamdır