Alman ve Fransızlar: ABD çekiliyor boşluğu Türkiye ve Rusya dolduruyor

Almanya'da yapılan güvenlik zirvesine Alman ve Fransız liderlerinin, "ABD küresel misyonundan uzaklaşarak geri çekiliyor, boşluğu ise Türkiye ve Rusya dolduruyor" şeklinde eleştirilerde bulunurken; ABD eleştirileri haksız bulduğunu belirterek çekilmediğini savundu.

Google Haberlere Abone ol
ABD geri çekiliyor boşluğu Türkiye dolduruyor

Almanya'da düzenlenen "Münih Güvenlik Zirvesi"ne katılan ABD ve Avrupalı ülkelerin gündeminde ilginç konular bulunuyordu. Avrupa'nın iki büyük devleti olan Fransa ve Almanya'nın ABD'ye yönelik Türkiye ve Rusya'nın da içinde bulunduğu eleştirileri dikkat çekti. Almanya ve Fransa, Amerikan yönetimine küresel misyonundan uzaklaşma eleştirilerinde bulunarak, bu uzaklaşma nedeniyle doğan boşluğun Türkiye ve Rusya tarafından doldurulmasından şikayet ettiler.

Münih'teki Güvenlik Zirvesi Fransa, Almanya ile ABD arasında çok açık görüş farklılıklarına sahne oldu. Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD'yi uluslararası camiadan geri çekilerek, Batı'yı zayıflatmakla eleştirdi. ABD Dışileri Bakanı Mike Pompeo ise eleştirileri reddederek, Transatlantik ittifakının ölmediğini, ABD'nin küresel sorumluluğunun devam ettiğini ve Batı'nın kazanacağını savundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da zirvedeki konuşmasında ABD hükümetini Orta Doğu'dan çekilerek, bir jeopolitik boşluk bıraktığını, bunu Rusya ve Türkiye'nin doldurduğunu savundu.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "bu söylemler gerçeğe uymuyor. El Kaide ve DEAŞ liderlerini ABD etkisiz hale getirdi. Kazanan Batı ve biz olacağız. Transatlantik ittifaka güvenmeliyiz. Özgür Batı parlak bir geleceğe sahip" diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise tam farklı bir görüş savundu. ABD'nin bir süredir geri çekilmekte ve Avrupa ile ilişkilerini gözden geçirme politikası izlediğini eleştiren Macron, bunun Batı'yı zayıflattığını belirtti.

Yorumlar