Allame ne demek, Allame-i Cihan anlamı nedir?

Allame ne demek, Allame anlamı nedir? Türk Dil Kurumu allame kelimesinin anlamını nasıl tarif ediyor? Nurhan Atasoy için neden Allame deniliyor?

Google Haberlere Abone ol
Allame ne demek, Allame-i Cihan anlamı nedir?

Allame ne demek, Prof. Dr. Nurhan Atasoy için neden Allame deniliyor, kimler için allame kelimesi veya ifadesi kullanılır? 

TRT 1'de Murat Bardakçı ve Erhan Afyoncu'nun tartıştığı Tarihin Arka Odası programına konuk olan Nurhan Atasoy'un unvanı için, "Allame" ifadesi kullanıldı. 

Haliyle seyirciler de merak ediyor, allame ne demek?

Allame ne demek, Allame-i Cihan anlamı nedir?
Nurhan Atasoy

 

İşte Allame hakkında merak adilen bilgilerden bazıları: 

Allame Tanımı:

Allame kelimesinin anlamı; bilgili, genel olarak bir çok konuda bilgi sahibi olan, çok derinden bilen ve alim olarak tanımlanır.

Allame Nedir TDK:

Alim, bilgili ve çok derinden bilen olarak ifade edilir.

Allame Örnek Anlatımı:

Allame; derin bilgiye sahip olan, iyi eğitimli, bir çok konuya hakim olan kimse ve her ilimde de çok fazla bilgiye sahip olan alim kişi olarak anlamlandırılır. Alim olan kişiler, genel olarak bir konuya açıklık getirerek eğitici konuştuklarında bu konu hakkında allame oldukları dile getirilir.

Allame Kelimesinin Kullanıldığı Cümleler:

• Gerçekten de allamesi olan bu hocayı tebrik etmek lazım.

• Bu konu hakkında bu kadar allame olduğunu bilmiyordum.

Allame-i Cihan ise dünyanın en bilgili insanlarından biri demektir.

NURHAN ATASOY KİMDİR?

Nurhan Atasoy 12 Şubat 1934 tarihinde Tokat ilinin Reşadiye ilçesinde dünyaya geldi.

Atasoy, Türk sanat tarihi profesörü, akademisyen ve yazardır. 

Osmanlı ve İslami sanat tarihinde uzmanlaşmış; bu konularda akademik çalışmalar yapmış ve çeşitli eserler kaleme almıştır.

Reşadiye ilçesinde dünyaya gelen Atasoy daha sonra ailesi ile İstanbul'a taşındı. Burada ilk ve orta öğrenimini tamamlandıktan sonra 1953 yılında Beyoğlu'ndaki Atatürk Kız Lisesinden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Güzel Sanatlar ve Sanat Tarihi Bölümü'nde lisans öğrenimini tamamladıktan sonra aynı bölümde 1964 yılında doktor, 1967 yılında doçent, 1972 yılında da profesör oldu. İstanbul Üniversitesindeki bölüm ve anabilim dalı başkanlıklarının akabinde 1987-1993 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı görevinin ardından üniversiteden emekliye ayrıldı. 1997-1999 yılları arasında yürüttüğü Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevinin ardından emekli oldu. Nurhan Atasoy akademik hayatı ve sonrasında vakıflar ve derneklerle de çalışmıştır. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, KÜSAV ve Taç Vakfı'nın kurucu üyesi, Turkish Cultural Foundation bilimsel danışmanı ve daimi öğreticisi olan Atasoy, emekliliğinden beri araştırma yapmaya devam etmektedir. Atasoy, Prof. Dr. Gül İrepoğlu'nun da teyzesidir.[3]


 

Yorumlar