Alışveriş kartlarının temassız özelliği çalışmıyor mu?

Alışveriş kartlarının temassız ödeme özelliğine depremler sonrasında yeni bir düzenleme getirildi. Düzenlemenin nedeni ise hayatını kaybeden veya depremden sağ çıktığı halde kartını kaybeden vatandaşların hakkını korumak oldu.

Google Haberlere Abone ol
Deprem bölgesindeki kredi işlemlerine düzenleme

Alışveriş kartlarının temassız ödeme yapma özelliğine deprem ayarı geldi. İki büyük depremde hayatını kaybeden veya enkazdan yaralı, sağ olarak kurtulan vatandaşlardan kartını kaybedenleri korumak için böyle bir adım atıldı. Buna göre başta deprem bölgesi olmak üzere vatandaşların kredi kartlarının temassız özelliğine yeni bir ayarlama getirildi. 

KARTLARIN TEMASSIZ ÖZELLİĞİ KAPATILDI MI?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) müşterilerin bilgileri dışında kart kullanımının önüne geçilmesi için önlemler alındı. 

Temassız ödeme, günlük hayatta vatandaşların hızlı ve kolay işlem yapmasına imkan sağlıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), temassız kartların müşteri bilgisi dışında kullanımının önüne geçilmesi için önlemler aldı.

BDDK, temassız kartların müşteri bilgisi dışında kullanımının engellenmesi için ilk işlemlerde şifre girilmesinin sağlanması yönünde bankalara talimat verdi.

Yapılan açıklamada "Müşterilerin, bilgileri dışında kart kullanımlarının engellenmesini teminen, olağanüstü hal ilan edilen iller ile sınırlı olmaksızın ülkemiz genelindeki tüm banka müşterileri için ivedilikle kartlı ödemelerde yapılacak ilk temassız işlemlerde şifre girilmesinin sağlanması, sonraki işlemler içinse mevcut uygulamaya aynen devam edilmesi uygun görülmüştür" ifadeleri kullanıldı.

BDDK'DAN DEPREM BÖLGESİNE ÖZEL YENİ DÜZENLEMELER

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler nedeniyle alınan önlemler hakkında bilgiler verdi.

Akben, depremlerin hemen ardından BDDK olarak çalışmalara başladıklarını vurgulayarak, olağanüstü hal ilan edilen illerde yerleşik kişilere yönelik hızlı bir şekilde bir dizi kararlar aldıklarını bildirdi. Bu kapsamda 1 Mart 2024'e kadar alınan tedbirlere göre:

Yeni kullandırılacak veya yeniden yapılandırılacak kredi vadelerinin kredi vade sınırlarına tabi tutulmayacak. Kredi kartı taksit sayısı, kredi kartı limitleri 2 katına çıkarılacak. Kredi kartı asgari ödeme oranı yüzde 20 olarak belirlenecek. Kredi kartı borçları için bankaların ödemesiz dönem tanıyabilmelerinin önünü açarken, geliri tespit edilemeyen müşteri için belirlenebilecek kredi kartı limitini 5 bin liraya çıkacak. Ayrıca, müşterilerin kredi ödemelerinin ertelenmesinin kredi vade sınırlamasında dikkate alınmaması sağlanacak.

BDDK Başkanı Akben, cebe havale işleminde günlük işlem limitinin 5 bin liraya yükseltildiğini belirterek, müşterilerin bilgileri dışında kart kullanımlarının engellenmesini teminen de kartlı ödemelerde yapılacak ilk temassız işlemlerde şifre girilmesini sağladıklarını kaydetti.

Akben, deprem bölgesindeki vatandaşların bankacılık hizmetlerinden faydalanmalarının sağlanması için hizmetlerin mobil ve konteyner şubelerle desteklenmesi talimatının da bankalara verildiğini söyledi.

 

Yorumlar