Aladağ'daki yurda yangın öncesi iki denetim

-Adana Aladağ'da meydana gelen yangında 11 kız öğrenci ve bir eğitimcinin hayatını kaybettiği yurdun iki kez denetlendiği ve denetimlerde "Yurt binasında yangına karşı gerekli önlemlerin alınıp alınmadığının" da incelendiği ortaya çıktı

Google Haberlere Abone ol
Aladağ'daki yurda yangın öncesi iki denetim

TBMM (AA) - MELTEM ÖZTÜRK - Adana Aladağ'da meydana gelen yangında 11 kız öğrenci ve bir eğitimcinin hayatını kaybettiği yurdun iki kez denetlendiği ve denetimlerde "yurt binasında yangına karşı gerekli önlemlerin alınıp alınmadığının" da incelendiği ortaya çıktı.

Aladağ'da kız öğrenci yurdunda meydana gelen yangının araştırılması ve kamusal eğitim, barınma haklarının tüm öğrenciler için güvence altına alınması amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, raporunu tamamlayarak TBMM Başkanlığına sundu.

Raporda, kamusal eğitim ve barınma hizmetleri, bu hizmetleri veren kurumların ruhsat, izin ve denetim sistemleri hakkında açıklamalar yer aldı.

Özel öğrenci yurtlarının mülki idare amirlerince denetiminin nasıl yapıldığı anlatılan rapora göre, özel yurtlar, 6 Mayıs 2017 tarihine kadar yürürlükte olan Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği'nde belirtilen esaslara göre denetleniyor. Denetimler, mülki idare amirleri tarafından hazırlanan plan doğrultusunda yılda iki kez il/ilçe milli eğitim müdürlüğünün ilgili şube müdürünün başkanlığında, mülki idare amirlerinin görevlendireceği iki kişiden oluşan ekiplerce yapılıyor.

Denetimler, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Burs ve Yurtlar Dairesi Başkanlığının 2005'te 81 il valiliğine gönderdiği Denetleme Raporu Formu doğrultusunda gerçekleştiriliyor.

Raporda, bu form da yer alıyor; Özel Öğrenci Yurdu Denetleme Raporu formunda, "Denetim Bilgileri", "Yurt Bilgileri ve "Tespitler-İncelenecek Konular" şeklinde üç bölüm bulunuyor.

İncelenecek konulara "Evet/Hayır" şeklinde yanıt verilerek, açıklama yapılıyor.

Denetlemede, "Yurt binasında yangına karşı gerekli tedbirler alınmış mıdır?" sorusuna da yanıt aranıyor.

Yurtta "Atatürk Köşesi" oluşturulup oluşturulmadığı, yönetim odalarında Atatürk resmi, İstiklal Marşı ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi olup olmadığı, denetlenen yurdun, kuruluş amaçları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediği, orta öğretim yurtlarında öğrencilerin seviyesine uygun kitaplık yer alıp almadığı da soruluyor.

Ayrıca formda, "Kitaplıkta, Atatürkçü Düşünce Sistemi ile ilgili eserler var mı? Kitaplıkta mahkemelerce toplattırılmasına karar verilmiş ya da Küçük Çocukları Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu'na aykırı yayın var mıdır? Yurt binasında ısınma, aydınlatma, su ve kanalizasyon durumları öğrenci kapasitesine göre ihtiyacı karşılamakta mıdır? Yurtta öğrenci sayısı, binanın fiziki durumu ve diğer donanımlar dikkate alınarak ihtiyaca göre yeterli sayıda hizmetli çalıştırılmakta mıdır? Yurt binasında yapılan fiziki değişikliklerde onay alınmış mıdır ? Günlük yemek numuneleri 72 saat süre ile muhafaza edilmekte midir? Yurdun bir önceki denetimi kim tarafından ve hangi tarihte yapılmıştır?" gibi 45 soru bulunuyor.

Rapora göre, Özel Aladağ Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu, 29 Kasım 2016'da meydana gelen yangın öncesinde de bu çerçevede 17 Aralık 2015 ve 26 Mayıs 2016 tarihlerinde denetlendi.


Yorumlar