Aktif Bank perakende büyümeyi sürdürecek

Aktif Bank'ın perakende sektöründeki sağlıklı ve sürdürülebilir büyümesi devam edecek

Google Haberlere Abone ol
Aktif Bank perakende büyümeyi sürdürecek

Aktif Bank Perakende Bankacılık Grup Başkanı Pınar Yılmaz, perakende sektöründeki sağlıklı ve sürdürülebilir büyümenin gelecek dönemde en önemli yol haritalarından biri olmaya devam edeceğini belirterek, "4 milyar TL’ye yakın kredi kullandırımı ile perakende sektörünün lokomotiflerinden biri haline geldiğimizi görüyoruz." dedi.

Pınar Yılmaz, AA muhabirine teknolojik gelişmelerin bankacılık sektörüne etkilerin ve Aktif Bank'ın perakende bankacılık alanındaki çalışmalarını anlattı.

Salgınla birlikte dünyada ekonominin, iş yapış modellerinin ve sosyal hayatın değiştiğini belirten Yılmaz, ezberlerin bozulduğu bir dönemin yaşamaya devam ettiğini söyledi. Müşteri temasının fiziksel kurulduğu pek çok kurum gibi bankaların da bu değişim sürecinde çok ciddi bir sınavdan geçtiğini anlatan Yılmaz, ancak dijital kasları gelişmiş, bu alandaki deneyimi yüksek olan bankaların; müşteri tercihlerinin de bu yönde eğilim göstermesiyle kesintisiz hizmet sunabildiklerini aktardı.

Yılmaz, bu noktada Aktif Bank'ın, belki de en güçlü kası olan şubesiz bankacılık anlayışı ile bu yeni düzene en kolay ve en hızlı ayak uydurabilen bankalardan biri olduğunu söyledi.

Evden çıkılamayan salgının ilk dönemlerinin, bankacılık ürün ve hizmetlerinin gözden geçirilmesi için bir fırsat olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu itici güçle, pandemi koşullarına uyum konusunda pek çok yeni ürün ve servis geliştirerek, müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmaya devam ettik. Örneğin, pandeminin ilk aylarında, perakende portföyümüzün büyük bir kısmını oluşturan emeklilerimizin kredi ihtiyaçlarını şubeye gitmeden karşılayabilmeleri için yeni sürecimizi hayata geçirdik. Böylece hem kredi portföyümüzdeki olası küçülmeyi önledik hem de müşteri memnuniyetini yüksek ölçüde sağlamış olduk."

"BAYİ AĞI İŞ MODELİYLE SAĞLIKLI BÜYÜMEYİ SÜRDÜRÜYORUZ"

Pınar Yılmaz, kendine özgü iş modeli ile rakiplerinden ayrışan Aktif Bank'ın güçlü dijital altyapısı ve her biri kendi alanında lider oyuncu olan iştirakleriyle sektörde öncü bir rol üstlendiğinin altını çizdi.

Pek çok alanda dijital hizmetler sağlarken, bir taraftan da ülkenin dört bir yanında müşteri gereksinimlerine göre dijital ve fiziksel hizmeti birleştirerek yaygın bayi ağı ile perakende sektörlerde ekonomiyi desteklediklerini söyleyen Yılmaz, özellikle taşıt ve dayanıklı tüketim ürünleri kredilerinde sektörün ilklerinden olan Aktif Bank olarak, 2 bin 300 dayanıklı tüketim bayisi ve 1.200 taşıt bayisinde, müşterilerin ürüne ve krediye ulaşmasında önemli bir pazar payına sahip olduklarını vurguladı.

Yılmaz, dayanıklı tüketim ürünlerinde, ürün gamının da çeşitliliğinden faydalanarak, "Kredilendirilebilen her ürün için, çözüm biziz" mottosu ile beyaz eşya, mobilya, küçük ev aletleri, medikal ürünler gibi pek çok alanda hizmet sağlayabildiklerini belirtti.

Taşıt kredilerinde ise kurumsal ikinci el satış noktaları, galeriler ve sıfır kilometre yetkili taşıt markaları ile ülke genelinde yaygın bir bayi ağı iş modeliyle sağlıklı büyümeyi sürdürdüklerini dile getiren Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Her iki üründe de üç ay erteleme seçeneğiyle, müşteri bütçesini düşünen kredi geri ödeme alternatifleri sunmamız da yine bankamızı ayrıştıran özelliklerin başında geliyor. Hem taşıt kredilerinde hem de dayanıklı tüketim ürünlerine yönelik kredilerde, müşterilerimiz bu kampanya ile kredilerini şimdi alıp ödemelerine üç ay sonra başlayabiliyor.

Diğer taraftan kredi değerlendirmeleri kapsamında yürüttüğümüz veriye dayalı analitik çalışmalar ile perakende sektöründe sağlıklı büyüme hedeflerimize ulaştığımızı gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz. Bu sayede yüksek onay oranları ve düşük batık rasyosu ile sağlıklı büyümeye hız kesmeden devam ediyoruz. Bugün rakamlara baktığımızda 4 milyar TL’ye yakın kredi kullandırımı ile perakende sektörünün lokomotiflerinden biri haline geldiğimizi görüyoruz."

Yılmaz, bununla birlikte, salgın ortamının bir diğer getirisi olarak tüketicilerin alışveriş tercihlerinde de değişimler yaşandığına işaret etti.

Aktif Bank olarak e-ticaret deneyimlerindeki bu artışı dikkate aldıklarını belirten Yılmaz, "Perakende portföyümüzü oluşturan dayanıklı tüketim ürünleri ve taşıt kredileri alanında yaptığımız iş birlikleri kapsamında, dijital dünyaya adaptasyon için yaptığımız çalışmalara, API servislerimizin de destekleyici gücü ile hız verdik. Bu yıl, bankamızın mevcut vizyonuna da uygun olarak oldukça esnek ve hızlı süreçlerle, bu dijital rüzgarı perakende sektörü için de yakalayacağımızı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

- "FARKLI SEKTÖRLERDE İŞ BİRLİKLERİNE İMZA ATACAĞIZ"

Aktif Bank Perakende Bankacılık Grup Başkanı Yılmaz, perakendenin önde gelen markalarından oluşan bayi ağları ile yaptıkları stratejik ortaklıklar sayesinde dayanıklı tüketim ürünleri pazarının çok büyük bir kısmına erişim sağladıklarını söyledi.

Perakende sektöründeki sağlıklı ve sürdürülebilir büyümenin, gelecek dönemde en önemli yol haritalarından biri olmaya devam edeceğini belirten Yılmaz, "Bu kapsamda ürün gamını çeşitlendirerek yeni iş birlikleri kurmanın ve yeni iş modelleri geliştirmenin önemine de çok inanıyoruz." dedi.

Yılmaz, diğer taraftan ikinci el araç piyasasındaki olası küçülmenin gelecek dönemde tersine döneceğini de öngörerek, bu sektördeki büyüme ivmesine çok hızlı ayak uydurabileceklerini dile getirdi.

Geçen yıl çok sayıda iş birliği kurduklarını hatırlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Pek çok iş birliğimizde tek finansal güç olarak partnerlerimizi destekliyoruz, bu iş modeline 2022'de de devam edeceğiz. Aktif Bank olarak, iş birliği içinde olduğu kuruma pek çok kazanım sağlayan bir finansal teknoloji ekosistemi olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 7/24 online kredi başvuru değerlendirmesi, dijital evrak süreci, yüksek onay oranları, prosedürsüz kolay kredilendirme ve sahada özel banka temsilcisi desteği ile fark yarattığımızı söyleyebiliriz. Tüm bunlara ilave olarak teknolojimizin çevikliği sayesinde süreçlerimizi çok daha kolay ve hızlı olacak biçimde kurguluyoruz, bu çeviklik ile farklı sektörlerde güzel iş birliklerine imza atmaya bu yıl da devam edeceğiz."

- "TAŞIT KREDİLERİNDE PAZAR PAYIMIZI ARTIRDIK"

Pınar Yılmaz, geçen yıl salgın etkisinin müşterilerin kredibilitesine yansımasını daha çok hissettiklerini belirtti.

2021 yılında kredi kalitesinin korunması ve kredi büyümesinin daha ihtiyatlı olması yönünde bir strateji benimsediklerini ifade eden Yılmaz, "Geçen yıl taşıt kredilerinde oldukça iyi bir performans sergiledik hatta sektörel bazda pazar payımızı da ciddi derecede yukarı çıkardık." dedi.

Yılmaz, salgın kısıtlamalarının büyük ölçüde kalktığını, 2021 yılına yansıyan bazı olumsuz etkilerinin 2022'de azalacağını söyledi.

Açık bankacılıkla birlikte gelen yeni regülasyonlar ve API kullanımının finans sektöründe bir dönüşümü de beraberinde getirdiğini anlatan Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. API’lerimiz ve açık bankacılığa hizmet edecek platformlarımız aracılığıyla, ara yüz geliştiricilerinin kendi müşterilerine doğrudan kredilendirme hizmetleri verebilecekleri altyapılar üzerinde çalışmaya başladığımızı da belirtmek isterim. Çok yakın bir zamanda, halihazırda iş birliği içerisinde olduğumuz partnerlerimizle ve iş birliği kuracağımız yeni oluşumlarla kredilendirme API’lerimizi paylaşmaya başlayacağız. Böylece mevcut ve potansiyel paydaşlarımızın, sahip olduğumuz altyapıyı kullanarak piyasaya yeni ürün ve hizmetler sunmalarına da ön ayak olabileceğiz."

Yorumlar