Akabe nerede nereye bağlı Akabe tarihi

Payitaht Abdülhamid dizisinde adından sıkça söz edilen Akabe nerede, nereye bağlı? Akabe'nin tarihteki önemi nedir?

Google Haberlere Abone ol
Akabe nerede nereye bağlı Akabe tarihi

Akabe nerede, hangi ülkeye bağlı bir şehirdir? Payitaht Abdülhamid dizisinde adından sık sık söz edilen Akabe, Osmanlı döneminde Osmanlı topraklarının içinde yer alan şehirlerden biriydi. Osmanlı İmpataratorluğu kutsal topraklara olan ulaşım yollarını açmak için Akabe'den geçen bir tren yolu projelendiriyordu. Ancak İngilizler, Osmanlıların tren yolunun Akabe'den geçmesini istemiyordu. Bu nedenle Londra ile İstanbul arasında bu durum büyük tartışmalara neden olmuştur. Peki, Akabe nerede?

Akabe bugün Ürdün topraklarında yer alan ülkenin güneyindeki sahilinde yer alan bir liman şehridir. Akabe vilayetinin merkezi olan şehrin nüfusu 70 bindir. Şehir Ürdün'ün denize açılan tek limanı olması sebebiyle stratejik bir öneme sahiptir. Akabe'nin hemen yanında İsrail'in Elyat şehri yer alır.

Yedinci yüzyılda Müslümanların idaresine geçen şehir, 1115 yılında haçlıların hakimiyetine girdi. Selahaddin Eyyubi Akabe'yi 1170 yılında haçlılardan geri aldı. Yavuz Sultan Selim'ın Mısır seferi sırasında 1516 tarihinde Osmanlı topraklarına katılan şehirde hac yolarının emniyeti için bir kale inşa edildi. Osmanlıların yaptırdığı bu kale Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır.

Osmanlı topraklarından Hacca gidenlerin Şam'dan sonra ikinci durağı olan Akabe aynı zamanda Şam ile Mısır üzerinden gelen hacıların buluşma noktasıydı. 1869 yılında Süveyş Kanalı'nın, 1908'de Hicaz Demiryolu'nun açılmasıyla Akabe eski önemini kaybetti.

Akabe şehrinin bugünkü konumu 

 

I. Dünya Savaşı'ndan sonra Arabistanlı Lawrence lakaplı Thomas Edward Lawrence'ın kışkırtmasıyla ayaklanan Arap göçebelerinin Türk kalesine saldırması ile İngilizlerin eline geçen Akabe 1946 yılında Ürdün'ün bir şehri haline geldi. 1948'deki Arap-İsrail savaşından sonra gelen Filistinli mültecilerle şehrin nüfusu hızla arttı. Günümüzde Ürdün'ün önemli bir gelir kaynağı olan fosfat Akabe limanından ihrac edilmektedir. Bu sebeple önemli bir ticaret merkezi olan şehirde aynı zamanda lüks oteller ve bir de havalimanı mevcuttur.

 

Yorumlar