Osteoporoz

Osteoporoz, halk arasında bilinen adıyla kemik erimesi, kemiklerde yaşanan doku kaybını anlatır.

Google Haberlere Abone ol
Osteoporoz

Osteoporoz, halk arasında bilinen adıyla kemik erimesi, kemiklerde yaşanan doku kaybını anlatır. Zaman içerisinde kemiklerde yaşanan kütle kaybı, dayanıklılığın kaybolması, kemiklerin kolayca kırılabilmesi gibi sonuçlar doğurur. Kemiklerde yaşanan bu değişim uzun yıllara dayanmaktadır. Hiçbir belirti vermeden ilerleyen hastalık, başka hastalıkların izlenmesi sırasında yapılan kemik ölçümleriyle açığa çıkar. Vücudun normal koşullarda kendini yenilemesi, yaşam kalitesinin sağlanması gerekir. Bir taraftan ömrünü tamamlamış kemiklerin yıkımı olmalı, diğer taraftan kemikler yenilenmelidir. Bu yenilenmenin yaşanmadığı durumlarda, osteoporoz kaçınılmaz bir son olur.  Kadınların kemik kitlesi daha az olduğu için, erkeklere göre bu hastalığa yakalanma riskleri de fazladır. Yaşam kalitesinin düşmemesi için, tedavisinin ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Bir ömür boyunca kemik erimesi hastalığı ile uğraşmak istemiyorsanız, zamanında gereken tedbirleri almalısınız.


Osteoporoz belirtileri nelerdir?

 

  • Sırt ve bel bölgesinde yaşanan sürekli ağrılar hastalığın en belirgin belirtileri arasında yer alır.
  • Kalça, bilek ve uzun kemiklerde yaşanacak olan kolay kırıklar hastalığı düşündürmelidir.
  • Sırt bölgesinde oluşan kamburlaşma ve omuzlar oluşan yuvarlaklaşma kemik erimesinin belirtileri arasındadır.
  • İlerleyen dönemde kemik erimesinin artmasıyla birlikte, boyun belirgin oranda kısalması erimenin ilerlediğinin işareti olacaktır.

 

Osteoporoz tedavisi nasıl olmalıdır?

Kemik erimesinin tedavisinde erken yaşlarda alınacak tedbirlerle başarı oranı sağlanır. 35 yaşına kadar alınacak tedbirler, kemik yoğunluğunun arttırılmasına yardımcı olacaktır. Kemik erimesinin engellenmesine yardımcı olacak besinler arasında, sebze, meyve tüketimi ile süt ve süt ürünleri sayılabilir. Erken teşhis edilen kemik erimesi tamamen iyileştirilemeyecek olsa da, kemik kaybının durdurulma şansı yüksek olacaktır. Hastalığı durdurmak için uygulanacak östrojen ve ilaç tedavisi yanında, beslenmemize dikkat ederek te başarıya ulaşabiliriz. Kemik yıkımına sebep olan sigara ve alkol tüketiminden uzak durmak tedaviye katkı sağlayacak bir yaklaşım olacaktır.

Osteoporoz için faydalı yiyecekler nelerdir?

Kemik erimesinden korunmak için, kalsiyum açısından zengin olan yumurta ve süt ürünleri en büyük yardımcınız olacaktır. Sebzelerden ıspanak, marul, soğan, brokoli, maydanoz, kuru yemişlerden badem, erik kurusu, üzüm çekirdeği, kayısı kurusu fayda göreceğiniz besinler arasındadır. Besinleri seçerken lif oranları yüksek olanları ve tuz oranı düşük besinleri tercih ederseniz kemik erimesinin hızını yavaşlatabilirsiniz. Aktarlardan alacağınız eğir kökü, arpa, mısır püskülü ve aspir bitkisi alternatif tedavi için yararlı olacaktır.

Osteoporoz için risk olabilecek nelerdir?

 

  • Erken menopoza girmek ve kadın olmak kemik erimesini hızlandıracaktır.
  • Beyaz tenli, zayıf bir bünyeye sahip olmak ve ileri yaşlar risk grupları içerisinde yer alır.
  • Ailede kemik erimesi öyküsü olması ve kişinin kendinin kırık yaşamış olması.
  • Kalsiyum bakımından fakir beslenme, alkol ve sigara tüketimi olması.
  • Testosteron düzeyi düşük olan erkekler.
  • İltihaplı eklem romatizması ve astım hastalığı sorunu olanlar.
  • Kemik hasarına yol açan ilaçları kullanmak zorunda olmak.
  • Uzun süre yatağa bağlı yaşamak.
  • Düzenli egzersiz yapamamak.

 

Yorumlar