Crohn Hastalığı

Crohn hastalığı, yaşam alanı genelde bağırsaklar olup, kronik ve iltihabi bir hastalıktır. Fakat ağızdan başlayarak anüse kadarda yayılabilir.

Google Haberlere Abone ol
Crohn Hastalığı

Crohn hastalığı,  yaşam alanı genelde bağırsaklar olup, kronik ve iltihabi bir hastalıktır. Fakat ağızdan başlayarak anüse kadarda yayılabilir.

Toplumda pek yaygın görünmeyen bir hastalıktır. Genelde 20- 45 yaş aralığını tehdit eder. Çoğunlukla ülser hastalığı ile karıştırılır. Çoğu kronik hastalıklarda olduğu gibi, bu hastalığın da sebepleri ve çıkış noktası kesin olarak bilinmemektedir. Tipik bir sindirim sistemi hastalığı olması, tükettiğimiz gıda ve içeceklerle direk bağlantısı olduğunu gösterir. Genetik olma ihtimali yüksek denilmektedir. Ayrıca vücudun savunma mekanizmasının kendi yarattığı bir hastalık olma ihtimali de yüksektir. Bu nedenle bulaşıcı bir hastalık değildir. Bazı durumlarda aşırı temizlik hastalığı olanlarda da görülebilen bir hastalıktır.  Kadınlar ve erkeklerde aynı oranda görülebilir. Her hastalıkta olduğu gibi sigara ve alkol içenlerde, içmeyenlere göre görünme olasılığı yüksektir. Sindirim sisteminde görülmesine rağmen, göz, akciğer, eklemler, safra yolları ve pankreası da etkileyen bir hastalıktır.

Crohn Hastalığı belirtileri;

En belirgin belirtisi ishaldir.

Göbek altı bölgesinde ağrı,

Yemeklerden sonra birden oluşan karın ağrısı,

İştahsızlık, kilo kaybı, kabızlık.

Yukarı bakıldığında belirtilerin herhangi bir sindirim sistemi hastalığı ile veya gribal enfeksiyon durumları ile farklı olmadığı görülmektedir. Çok sinsi ilerlemektedir.  Enderde olsa bazı tipik belirtileri olabilir. Bunlar; eklemlerde ağrı, gözde iltihaplanma, deride bölgesel iltihaplı yaralar ve bağırsak tıkanıklığı meydana gelir. bu belirtiler kısmen de olsa ayıcı özelliklerdir. Tabi bu belirtilerin hepsinin aynı anda olması mümkün değildir.

Crohn Hastalığı teşhisi; bu hastalığın teşhisi klinik ortamda konulabilir. Bu da yalnızca ultrason ve gaita kültürü ile mümkündür. Bu nedenle klasik terimle periyodik olarak sağlık kontrollerini yaptırmalıyız. Ülkemizde genelde bu hastalığın tanısı, gıda üretim ve satış işi ile uğraşan esnafın periyodik muayenelerinde konulmaktadır. Bu ülkemiz için artı bir faktördür. Çünkü kişinin yukarıdaki belirtiler ile bu hastalığın varlığını anlaması mümkün değildir.

Crohn Hastalığı tedavisi; bu hastalığın tedavisindeki birinci amaç hastalığı tamamen bitirmenin yanı sıra hastalığı kontrol altına almaktır. İshalle ve karın ağrısı ile başladığından önce bu şikayetleri kontrol altına almak gerekir. Bu amaçla doktor tarafından verilen ilaçların harfiyen alınması gerekir. Bu ilaçlar; bağışıklık sistemini güçlendirici, sindirimi düzenleyici ve ağrı kesicilerdir. Bu tedaviyi uygulayacak doktor “gastroenterologtur”.  Devamında cerrahi operasyon uygulanabilir. Hastalığın tam bir iyileşme olasılığı olmadığından dolayı, cerrahi operasyon da tam bir sonuç vermeyebilir. Bu nedenle uzmanlar tarafından pek tercih edilmeyen, sona bırakılan bir yöntemdir. Bu hastalıkta da hastanın yaşam kalitesini yükselterek, yediği gıdaları düzenleyerek, bol sıvı tüketmesini sağlayarak ve vitamin takviyesi yaparak, hastanın yaşam kalitesi arttırılabilir.

Yorumlar