Baş Dönmesi

Baş dönmesi, bir çok kişide seyrek de olsa görülen, nesnelerin yerini karıştırma ve kısa süreli algılama sorunu yaşama olarak ifade edilebilir. Baş dönmesi genellikle bir kaç dakika içerisinde kendiliğinden geçer.

Google Haberlere Abone ol
Baş Dönmesi

Baş dönmesi, bir çok kişide seyrek de olsa görülen, nesnelerin yerini karıştırma ve kısa süreli algılama sorunu yaşama olarak ifade edilebilir. Baş dönmesi genellikle bir kaç dakika içerisinde kendiliğinden geçer. Baş dönmesinin bir çok sebebi vardır. Bu sebeplerin başında da beyni sürekli besleyen, ve beynin çok ihtiyacı olan glikoz maddesinin eksikliği gelmektedir. Yani iyi beslenmeyen kişilerde baş dönmesi daha sıklıkla görülebilir.

 Baş dönmesi, bu biyolojik etkenlerden dolayı olabileceği gibi günün getirdiği yorgunluk ve stresten dolayı da olabilir. Yani sosyal bir varlık olarak insan, sürekli çevreyle irtibat halinde ve farklı insanlar ile iletişim içindedir. Bu da farklı diyalogları ve insanlarla kurduğumuz iletişimde vereceğimiz reaksiyonların farklı olduğunu gösterir. Kimi zaman bir olaya kızdığınızda ve bu olaydan dolayı sinirlendiğinizde baş ağrıması gibi, baş dönmesi gibi, görme bozuklukları gibi çeşitli rahatsızlıklar gözlenebilir. Bu rahatsızlar geçici rahatsızlıklar olup kısa sürede geçmektedir. Baş dönmesi, nesneleri birbirinden ayıramama ve nesne kargaşası yaşama sorunlarını da beraberinde getirir. Hatta öyle ki bazı durumlarda olmayan hareketleri bile gerçekmiş gibi görebiliriz. Tabi bu çok şiddetli baş dönmelerinde gerçekleşen bir durumdur. Yaş bazında incelendiğinde ise veriler, baş dönmesi sıklığının henüz ergenliğe girmemiş ve ergenlikte olan bireylerde az, orta yaşlılarda ve daha yaşlılarda ise daha fazla olduğunu göstermektedir. Kişilerin bu gibi durumlarda sağlık için herhangi bir tehdit oluşturmasa bile doktora başvurmaları gerekmektedir. Eğer baş dönmesi stresten veya yorgunluktan olmuyorsa daha farklı beyinsel rahatsızlıklar oluşmuş olabilir.  Baş dönmesi, bilimsel olarak da tezlere konu olmuş ve farklı sebeplerden dolayı baş dönmesinin gerçekleştiği belirtilmiştir. Yapılan bilimsel araştırmalar ile baş dönmesinin özellikle kulakta meydana gelen sorunlardan dolayı oluştuğu vurgulanmıştır. Öyle ki kulakta meydana gelen problemler baş dönmesinin birinci derece sebepleri arasındadır. Yani birey herhangi bir ortamda çok yüksek seslere maruz kaldıysa veya kulağa herhangi bir fiziksel darbe geldiyse, baş dönmesi durumu neredeyse kaçınılmaz hale gelir. Yine çeşitli fiziksel darbeler sonucunda meydana gelen travmalar, baş dönmesini tetiklemektedir. Öyle ki vücudun yönetim merkezi olan beyin, herhangi bir durumda darbeye maruz kaldığında bazı noktalarda yönetim birimleri zarar görebilir. Bu da bireyin kusması ile  veya baş dönmesi gibi çeşitli rahatsızlıklarla göze çarpmaktadır. Bu fiziksel sorunların haricinde makalenin başında bahsedilen psikolojik bozukluklar da baş dönmesini tetikleyebilmektedir. Birey panik atak sorunu yaşıyorsa veya ruhsal bunalım geçiriyorsa, baş dönmesi sıklıkla görülebilen bir durumdur. 

Yorumlar