Anjiyo Nedir

Anjio nedir, Kalp damar hastalıklarını yaşayan kişilerin, çok ince tüpler kullanılmak suretiyle, damarlarından girilerek tıkanıklıkların, damar sorunlarının teşhis edildiği yöntem olarak bilinen anjiyo, kasık ve kol bölgesinden uygulanabilir.

Google Haberlere Abone ol
Anjiyo Nedir

Anjio nedir, Kalp damar hastalıklarını yaşayan kişilerin, çok ince tüpler kullanılmak suretiyle, damarlarından girilerek tıkanıklıkların, damar sorunlarının teşhis edildiği yöntem olarak bilinen anjiyo, kasık ve kol bölgesinden uygulanabilir. Bu yöntemle beyin, kalp, göz ve bacak damarlarını incelemek mümkün olmaktadır. Genellikle sağ taraftaki kasık atardamarından uygulanan yöntem, yaşanan sorunlar sebebiyle bilek ve dirsekteki atardamardan da yapılmaya başlanmıştır.

Anjiyo nasıl yapılır?

Damar sorunları bulunan hastalar, öncelikle yapılacak işlem için hazırlanmalıdır. Bu işlemin yapılacağı odaya alınan hastanın, işlem yapılacak olan bölgesi dezenfekte edilmek suretiyle, vücudu steril örtülerle örtülür. Anjiyo sırasında işlemin yapıldığı yer ve hastanın başı dışında her yeri kapatılır. İşlem sırasında hastaya anestezi uygulanması gerekmemektedir. Sadece işlemin yapılacağı yer, lokal olarak uyuşturulur. Daha sonra anjiyonun yapılacağı kasık veya kol atardamarı girişine 2-3 mm çapında ince bir tüp yerleştirilir. Bu tüp içerisinden sokulan ince bir tüp aracılığıyla, sorunlu damarların olduğu bölgeye ulaşılır. Vücut içerisindeki atardamarların tamamı birbiriyle bağlantılı olduğu için, bu yöntemle istenen sorunlu bölgeye ulaşmak kolay olmaktadır. Zaten damarların içini görüntülemek sadece bu yöntemle mümkündür. Tüpün ilerleyişi monitörlerden izlenerek, tüp kalbin çıkışında bulunan koroner damarların üzerine geldiğinde, dışarıdan enjektör yardımıyla özel bir ilaçlı sıvı verilir. Sıvı damarların içerisinde ilerlerken, damarların filmi çekilerek, damarlardaki sorunlar belirlenir.İşlemin süresi 10-15 dakika kadar sürmektedir. İşlemler tamamlanınca içeriye sokulan tüp çıkarılarak, kanama riskine karşı baskı uygulanır. Kanama durduğunda pansuman yapılarak, hastaya 6 saat kadar istirahat verilir. İşlem kol bölgesinde bulunan atardamardan yapıldıysa, 1-2 saat sürecek gözlem sonrasında, hasta evine gidebilecek hale gelir.

Anjiyo sonrasında yaşanabilecek olumsuzluklar nelerdir?

Yapılan işlem tıbbi bir girişim olduğu için, her zaman riskler olabilecektir. Ancak sağlayacağı faydayı düşündüğümüzde, anjiyo işleminin yapılması gerekmektedir. Yapılan işlem sırasında baskının iyi uygulanmamasından ve hastanın kan sulandırıcı ilaç kullanmasından dolayı dize kadar inebilecek morarma, ağrı ve şişme sorunları yaşanabilir. Atardamar girişinde zedelenme olabilir. Cilt altındaki kan birikmesini ve zedelenmeyi tedavi etmek için cerrahi yöntemlere başvurulur. Hastada bulunan böbrek yetmezliği sorunun daha da ağırlaşması söz konusu olabilir. Tıbbi yönden bir  gereklilik yoksa anjiyo işleminin yapılmaması  uygundur.

Anjiyo işlemiyle yapılabilecek tanılar nelerdir?

  • Damarlardaki tıkanma ve daralmaların tespiti
  • Damarlardaki yapısal bozukluklar ve fistül oluşumlarının tespit edilmesi.
  • Damarların beslediği organlardaki hasarlar tespit edilebilir.

Anjiyo işlemi uygulanan bölgeler nelerdir?

  • Bacak ve kollardaki damarların görüntülenmesi.
  • Beyindeki damarların görüntülenmesi.
  • Akciğerlerin bağlı bulunduğu damarların görüntülenmesi.
  • Kalp damarlarının izlenmesi.
  • Karın içerisinde bulunan organların bağlı olduğu damarların görüntülenmesi. 

Yorumlar