Ahmet Buğdayı dünyaya ihraç edilecek

2 bin yıllık Ahmet Buğdayı dünya sofralarıyla buluşacak

Google Haberlere Abone ol
Ahmet Buğdayı dünyaya ihraç edilecek

Duru Bulgur ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü projeyle en geç 2023 yılında çiftçilere dağıtılacak olan Ahmet Buğdayı'nın Türkiye'nin tarım ihracatına önemli katkılar sağlaması amaçlanıyor.

Duru Bulgur açıklamasına göre, Türkiye’nin 2 bin yıllık yerli buğdayı olan Ahmet Buğdayı’nın yeniden tarım sanayiine kazandırılması amacıyla başlatılan projede süreç hızla ilerliyor. Duru Bulgur’un Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, Türkiye’de ağırlıklı olarak kıraç arazilerde ekimi gerçekleştirilen buğdayın daha verimli hale getirilmesi amaçlanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Duru Bulgur Onursal Başkanı İhsan Duru, kaybolmaya yüz tutan Ahmet Buğdayı’nı Türk çiftçisine yeniden kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.

2 bin yıllık tarihiyle Ahmet Buğdayı bugüne kadar çiftçiler tarafından Karaman Taşkale’deki tarihi tahıl ambarlarında ve küplerde saklandığını bildiren Duru, "Birkaç yıl önce Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile ortak bir projede bir araya gelerek, ekim alanlarında Ahmet Buğdayı'nı yeniden üretmek üzere çalışmaya başladık. Şu ana kadar elde edilen sonuçlar son derece olumlu bir seyirde ilerledi. Ahmet Buğdayı'nda deneme aşamaları sona erdiğinde elde ettiğimiz tohumları çiftçimizle paylaşacağız. Son derece değerli olan Ahmet Buğdayı'nın özellikle ihracat pazarlarında büyük bir ilgi göreceğine inanıyoruz. Öyle inanıyorum ki Ahmet Buğdayı tüm dünya sofralarında hak ettiği değeri fazlasıyla görecektir." ifadelerini kullandı.

TOHUMLAR DOĞAL YÖNTEMLERLE GELİŞTİRİLDİ

Karamaoğlu Mehmetbey Üniversitesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof Dr Nevzat Aydın da Ahmet Buğdayı'nın yüksek protein ve kaliteli bulgur olma özelliği ile önemli bir zenginlik taşıdığına işaret etti.

Ahmet Buğdayı'nın tohumunu bulunca üzerinde çalışmaya başladıklarını aktaran Aydın, buğdayı çiftçi için verimli hale getirmek istediklerini vurguladı.

Buğdayın genetik kalitesini korumak üzere başlattıkları proje ile lezzetli bulgur veren bu buğdayı tekrar üretime kazandırmayı amaçladıklarını kaydeden Aydın, şu ifadeleri kullandı:

"Üniversite-Sanayi iş birliği kapsamında yürütmüş olduğumuz projede, tohumları geliştirmek adına bütün dünyada ve ülkemizde kullanılan geleneksel melezleme yöntemi kullanıldı. Sera şartlarında tohumları hızlı bir şekilde, doğal bir süreç içerisinde geliştirdik. Geliştirmiş olduğumuz tohumların arazi şartlarındaki test aşamaları devam ediyor. Yapacağımız kalite analizlerinin ardından elde ettiğimiz tohumlar üreticilerimize kazandırılmış olacak."

Açıklamaya göre, söz konusu projeyle üretilecek Ahmet Buğdayı tohumlarının en geç 2023 yılında çiftçilere dağıtılması planlanıyor.

Yorumlar