Ahıska'dan Orta Asya'ya sürgünün 78 yılı anıldı

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, "Tarihte ders çıkarılmayan, ibret alınmayan her olay hafızlarımızda yer eder. Bu yüzden bunu engellemenin tek yolu da unutmamak ve unutturmamaktır" dedi

Google Haberlere Abone ol
Ahıska'dan Orta Asya'ya sürgünün 78 yılı anıldı

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği tarafından Türk ve Müslümanların Ahıska'dan sürgün edilişinin 78. yılı nedeniyle anma programı düzenlendi.

Bir restoranda organize edilen anma programına, milletvekilleri, diplomatlar, Bişkek'teki Türk kurumların yetkilileri, akademisyenler, Kırgızistan'da yaşayan sürgün tanıkları ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda, 78 yıl önce Gürcistan topraklarından Orta Asya'daki Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan topraklarına doğru yaşanan sürgün sırasında ve sonrasında yaşamını yitirenler için Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi.

Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2019’da düzenlediği 'Ahıska Sürgününün 75. Yıl Anma Programı'ndaki konuşmasından bir bölümü izlettirildi.

AHISKA'DA İNSANLIK TARİHİNİN EN UTANÇ VERİCİ OLAYLARDAN BİRİ YAŞANDI

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, burada yaptığı konuşmada, bundan 78 yıl önce Ahıska'da insanlık tarihinin en utanç verici olaylardan birinin yaşandığını belirtti.

Doğan, 14 Kasım 1944 tarihinde 100 bin civarında Ahıska Türkü'nün Stalin yönetimi tarafından öz yurtlarından ve topraklarından koparılarak Sovyet coğrafyasının değişik yerlerine sürüldüklerine dikkati çekti.

Eşine az rastlanır bu zulüm ve sürgün sırasında 20 bine yakın Ahıskalının soğuk, yokluk, açlık ve perişanlık içinde hayatlarını kaybettiklerini aktaran Doğan, sürgünde hayatını kaybedenleri rahmetle yad etti.

"Ahıska Türkü, Anadolu Türkü'nün aynısıdır. Aramızda bir fark yoktur." diyen Doğan, Türkiye olarak, Ahıskalı kardeşlerinin, gerek Türkiye'de gerekse diğer ülkelerde elde ettikleri başarılarını bildiklerini ve gurur duyduklarını kaydetti.

Doğan, sürgün tarihinin gençlere aktarılması ve unutturulmaması gerektiğini belirtirken, "Tarihte ders çıkarılmayan, ibret alınmayan her olay hafızlarımızda yer eder. Bu yüzden bunu engellemenin tek yolu da unutmamak ve unutturmamaktır." dedi.

Türkiye olarak, Ahıskalı çocukların ve gençlerin eğitimlerine destek olmaya devam edecekleri belirten Doğan, Ahıska Türklerine kapılarını açan Kırgız halkına teşekkür etti.

"KIRGIZ HALKI HER ZAMAN AHISKALI TÜRKLERİN YANINDADIR"

Kırgızistan Parlamentosu milletvekili Dastan Cumabekov da "Tarihte çok yanlış işler oldu." ifadesini kullanarak, Kırgız halkının her zaman Ahıskalı Türklerinin yanında olduğunu söyledi.

Cumabekov, Kırgızların Orta Asya'ya düşen Ahıskalı Türklerini dini, dili, kalbi ve kanı bir olduğu için kabul ettiklerini belirtti.

Kırgızlardaki "Tarihi olmayan halk olamaz" atasözünü hatırlatan Cumabekov, Ahıskalı Türklerin bir tarihinin bulunduğunu, bu tarihinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini ifade etti.

Cumabekov, Türk dünyasında yaşanan gelişmelerinin tüm dünyada izlendiğini belirterek, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk ve İslam dünyası için elinden gelen gayreti gösteriyor. Bu gayreti içinde biz de varız siz de varsınız. Daha iyi günleri göreceğiz. Yaşasın Türk dünyası." diye konuştu.

"AHISKA'YI UNUTMADIK, ACILARIMIZ DÜNKÜ GİBİ DURUYOR"

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, "Milletlerin tarihinde iyi günleri olduğu gibi yaslı günleri de var. Ahıska'yı unutmadık, acılarımız dünkü gibi duruyor, geçen zamanı hiç kapatmadık." dedi.

Ceylan, Ahıska şehrini gezen birisi olarak Ahıska'da, "cennetten bir bahçe" gördüğünü dile getirirken, "Türk Devletler Teşkilatının kuruluşu aynı zamanda Ahıska'nın da bir kurtuluşudur." ifadesini kullandı.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Atamşa Dursunov da sürgün sırasında hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet diledi.

Bundan 78 yıl önce Ahıska'da yaşayan halkının Orta Asya'daki Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan'a sürüldüklerini belirten Dursunov, "Halkımız acı gördü. Halk birbirinden ve vatanından koparıldı. Bu bir soykırımdır." diye konuştu.

Dursunov, İstanbul'da dün meydana gelen terör saldırısını lanetledi ve ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa temennisinde bulundu.

Programda, din görevlileri tarafından İstanbul'da dün meydana gelen terör saldırısında yaşamını yitirenler için dua edildi.

Yorumlar