Ahat Andican kimdir, nerelidir, kaç yaşında? (Biyografisi)

Ahat Andican kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve ne iş yapar? Son olarak İyi Parti kurucular kurulu üyesi olarak siyasete dönüş yapan Ahat Andican Türk siyasetinde daha önce de yer almış, eski devlet bakanlarından biridir. İşte Ahat Andican biyografisi:

Google Haberlere Abone ol
Ahat Andican kimdir, nerelidir? (Biyografisi)

Ahat Andican kimdir, nerelidir, kaç yaşında, uzmanlık alanı nedir? Aslen Afganistanlı olan Ahat Andican İyi Parti ile siyasete dönüş yapsa da eski devlet bakanlarından biridir. Daha önce MHP, Anavatan gibi partilerde görevlerde bulundu. Son olarak İyi Parti kurucular kurulunda yer aldı Peki, Ahat Andican kimdir? İşte Ahat Andican biyografisi: 

AHAT ANDİCAN KİMDİR?

Ahat Andican 1951 yılında Afganistan'da dünyaya gelmiş Özbek kökenli bir tıp doktorudur. Kunduz şehrinde dünyaya gelen Andican aslen Doğu Türkistan kökenli bir aileden gelmedir. Henüz bir yaşındayken ailesi Türkiye'ye göç ettiği için Türkiye'de büyüdü ve burada okuyarak tıp doktoru oldu. 

İlk, orta ve lise eğitimini Konya'nın Akşehir ilçesinde tamamlayan Ahat Andican üniversite eğitimini ise İstanbul'da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nda tamamladı.

Ahat Andican kimdir?
Ahat Andican

 

1979 yılında İngiltere'nin Birmingham şehrindeki "Queen Elisabeth Hospital" da bir süre çalıştı.

1980 yılında yurda dönerek akademik kariyerini sürdürdü.

1984 yılında doçent, 1991 yılında profesör unvanlarını aldı.

Tıbbî konularla ilgili olarak yayınlanmış iki kitabı ve çok sayıda bilimsel makalesi mevcuttur.

Dr. Ahat Andican 1984 yılında "Türkistanlılar Kültür ve Sosyal Yardım Derneği"ni yeniden faaliyet geçirip bu derneğin başkanı seçildi.

"Afganistan'da Türkler de savaşıyor" sloganıyla konuyu gündeme getirip, Afganistan'daki Türk liderlerinin Türkiye ve çeşitli batı ülkeleri yönetimleriyle diyalog kurmalarını sağladı.

1988 yılında kurduğu "Türkistan Yayın Merkezi" aracılığıyla "Türkistan" isimli bir dergi çıkarmaya başladı.

Türk dünyasının çeşitli sorunları, Türkiye-Türk dünyası ilişkileri ve Türkiye Dış Politikası gibi konularda iki yüzün ezerinden konferans verdi, yirminin üzerinde uluslararası toplantıya katıldı.

1980'li yıllardan başlayarak Sovyetler Birliği, Türk dış politikası ve Türk Dünyası ile ilgili çalışmalar yaptı. Bu alanda çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik görevlerinde bulundu, dergi çıkardı, makaleler yayınladı ve siyasi kadrolara danışmanlık yaptı.

SİYASİ KİŞİLİK OLARAK AHAT ANDİCAN

Ahat Andican 1995 yılında Anavatan Partisi'nden milletvekili seçildi. 1997-1999 yılları arasında Türk topluluklarından sorumlu devlet bakanlığı ve hükümet sözcülüğü yaptı. 

Bir dönem devlet bakanlığı da yapan Ahat Andican Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliği de yaptı.

Türkistan Araştırmaları Vakfının ve Türkistanlılar Kültür ve Sosyal Yardım Derneğinin başkanlığını yürütmekte ve Türkistan Dergisini çıkarmaya devam etmektedir.

Avrasya Vakfı kurucu üyesi, Akdeniz Üniversitesi Atatürk İnkılâpları Enstitüsü üyesi ve Türk Ocakları Hars Heyeti Üyesidir.

1992 yılında Özbekistan Yazarlar Birliği tarafından Türkistanlı şair "Çolpan" adına ihdas edilmiş olan "Çolpan Ödülü" Dr. Ahad Andican ve Dr. Baymirza Hayit'e verilmiştir.

Evli ve 2 çocuk babasıdır. İngilizce, Fransızca, Özbekçe bilmektedir.

Ahat Andican son olarak Meral Akşener tarafından kurulan İyi Parti'nin kurucular kurulu üyeleri arasında yer alarak siyasete geri döndü.


 

Yorumlar