Fas'taki olaylarda Hollanda parmağı

Hollanda, Fas'ın kuzeyinde meydana gelen olayların finanse etmekle suçlanıyor. İki ülke arasında kriz çıktı

Google Haberlere Abone ol
Fas'taki olaylarda Hollanda parmağı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Fas'ın, Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan büyükelçisinin, ülkenin kuzeyinde devam eden gösterilerin finansına ilişkin istişarede bulunmak üzere acil olarak ülkeye çağrıldığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyinde devam eden toplumsal gerginliğe Hollanda’dan mali destek yapıldığına ilişkin Fas ile Hollanda arasında iki gündür devam eden görüşmelerin ardından, istişarede bulunmak üzere Fas’ın Lahey Büyükelçisinin ülkeye çağrıldığı belirtildi.

Hollanda’da bulunan Fas vatandaşı ve eski milletvekili Said Şau’nun, kuzeyde devam eden toplumsal gerginliği kışkırtmak için maddi gücünü kullandığı öne sürülen açıklamada, "Hollandalı yetkililerden, kuzeydeki gösterilere maddi destek sağlayan uyuşturucu kaçakçısı Said Şau hakkında gerekli işlemleri acil olarak yapmalarını ve onu Fas’a iade etmelerini bekliyoruz. İki ülke arasındaki ilişkiyi etkileyecek olan bu olayda, Hollanda’nın gerekli adımları atmaması halinde, Fas, her türlü diplomatik ve siyasi yaptırım hakkını saklı tutacaktır." denildi.

Açıklamada, Fas’a iadesi için, iki ülke hükümet başkanları ve dışişleri bakanları seviyesinde görüşmelerin yapıldığı Şau’nun, 2010 ve 2015 yıllarında olmak üzere iki suç dosyasının bulunduğu ve Fas emniyet güçleri tarafından arandığı kaydedildi.

Geçen yıl ekim ayında ülkenin kuzeyindeki El Huseyme kentinde bir balıkçının, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından El Huseyme ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti. Fas Hükümeti, mayıs ayında yeniden başlayan gösterilerin dış güçler tarafından maddi olarak desteklendiğini açıklamıştı.

Yorumlar