Afrika ülkesinde darbe, ordu yönetime müdahale etti

Darbeye hazırlanıdığı ileri sürülen Zimbabve ordusu başkent sokaklarını tanklarla tuttu. İktidar partisinin itirazlarına rağmen aypılan harekat sonrası ordudan açıklama geldi. Açıklamada darbe iddiaları yalanlandı. Ordu tarafından hazırlanarak devlet televizyonunda okunan bildiride, yönetime darbe yapıldığı iddiaları reddedilerek, Devlet Başkanı Mugabe'nin çevresindeki "suçluların" hedef alındığı iddia edildi. Ordu birliklerinin meclisi de kuşattığı gelen bilgiler arasında.

Google Haberlere Abone ol
Afrika ülkesinde darbe, ordu yönetime müdahale etti

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Güney Afrika ülkesi Zimbabve'de ordu resmen yönetime müdahale etti. İki gündür söylenti düzeyinde olan müdahale iddiaları bugün gece yarısından uygulanmaya başladı. Ordu birlikleri başkent sokaklarını tuttu. Devlet yönetimine müdahale eden ordu birlikleri, devlet televizyonunu ele geçirerek bildiri okudu. Ordu bildirisinde darbe yapmadığını ileri sürse de ülkede açık bir darbe yaşandığı görülüyor. 

Dünden bu yana başkent ve çevresinde yaşanan askeri hareketlilik sonrası ortaya atılan "darbe" iddiaları ordu tarafından yayınlanan bildiriyle yalanlanmak istendi. Devlet televizyonu ZBC'de okunan askeri bildiride, "Bu bir darbe değildir. Başkan Mugabe ve ailesi güvende." ifadelerine yer verildi. Ordunun, 93 yaşındaki Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin çevresinde bulunan, ülkeyi ekonomik ve sosyal krize sürükleyen kişileri hedef aldığına değinilen bildiride, görev tamamlanır tamamlanmaz durumun normale döneceğinin umut edildiği belirtildi.

DEVLET BAŞKANI MUGABE'DEN HABER YOK

Devlet Başkanı Mugabe ve eşi Grace Mugabe'nin nerede olduğu ise henüz netlik kazanmadı. Orduya ait tankların dün başkent Harare'ye doğru harekete geçmesi sonrası ülkede tansiyon yükseldi. Gece geç saatlerde başkentte patlama sesleri duyulurken, başkent caddelerinde de askeri araçlar görülmeye başladı. Askeri hareketlilik sonrası açıklama yapan ülkedeki ABD ve İngiliz Büyükelçilikleri, vatandaşlarına güvenlik uyarısında bulundu.

İKTİDAR PARTİSİ ORDUYA KARŞI ÇIKMIŞTI

İktidar partisi Zanu-PF tarafından dün yayımlanan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga "vatana ihanetle" suçlanarak, askeri baskıya boyun eğmeyecekleri belirtilmişti. Chiwenga, görevden alınan eski Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nın destekçilerine yapılan tasfiyeye son vermek için "adım atmaya" hazır olduğunu söylemişti.

Mnangagwa ise görevden alınması sonrası Devlet Başkanı Mugabe ile mücadele edeceğini açıklamıştı. Geçen hafta görevden alınan Mnangagwa, son aylarda Robert Mugabe ve eşi Grace Mugabe tarafından başkanı devirerek koltuğa oturmaya çalışmakla suçlanıyordu. Göreve 2014 yılında atanan ve 1980'den bu yana Mugabe'nin kabinesinde yer alan Mnangagwa, yine Mugabe'yi devirmek istemekle suçlanan Joice Mujuru'nun yerine getirilmişti.

Başkanlık koltuğuna oturmak istediğini dile getiren Grace Mugabe'nin gelecek ay yapılacak parti kongresinde başkan yardımcısı olarak atanabileceği belirtiliyor.

Yorumlar