ADEM'le meslek sahibi oldular
- Muş'ta 4 yıl önce hizmete açılan Aile Destek Merkezinde meslek edindirme ve okuma yazma kurslarına katılan kadınlar, burada meslek sahibi olup, ailesinin geçimine katkı sağlamaya başladı - Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Aksoy: "ADEM'de 16 alanda verilen kurslardan 4 yılda 4 bin 500 kadın faydalandı. Psikososyal açıdan çok önemli birim olan aile destek birimlerimizin gün geçtikçe sayısı artıyor. Gün boyunca evde oturarak sıkıntı yaşayan kadınlarımız burada stres atıyor"
MUŞ (AA) - Muş'ta Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü bünyesinde açılan Aile Destek Merkezi (ADEM), kadınların adeta ikinci yuvası haline geldi.
Gün boyunca evde oturmak yerine ADEM'e gelerek burada verilen kurslara katılan kadınlar, hem meslek öğreniyor hem de sosyal yönlerini geliştiriyorlar.
Okuma yazma, aşçılık, el becerileri gibi farklı kurslara katılarak boş zamanlarını değerlendiren kadınlar, öğrendikleri meslekler sayesinde kendi işlerinin patronu olup aile bütçelerine de katkı sunuyorlar.
Anneleriyle ADEM'e gelen çocuklar için kreş açan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, böylece çocukların öğretmenler gözetiminde eğlenceli vakit geçirmelerini sağlıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdulbari Aksoy, AA muhabirine, ADEM'in kentteki kadınların adeta ikinci evi olduğunu söyledi.
Bakanlıkça kadınlara yönelik çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan Aksoy, bu çalışmalardan birinin de kadınların evlerinden çıkarak sosyalleşmelerini sağlamak olduğunu kaydetti.
Kadınların kendilerini rahat hissedebilecekleri ortamlar yaratmaya çalıştıklarını dile getiren Abdulbari Aksoy, şöyle dedi:
"ADEM'de 16 alanda verilen kurslardan 4 yılda 4 bin 500 kadın faydalandı. Psikososyal açıdan çok önemli birim olan aile destek birimlerimizin gün geçtikçe sayısı artıyor. Gün boyunca evde oturarak sıkıntı yaşayan kadınlarımız, ADEM'e giderek stres atıyor. Kurslara katılan kadınlar burada çok güzel ürünler ortaya çıkarıyor. Kadınların ikinci evi haline gelen bu merkezlerin sayısını daha artırmak için çalışmalarımız sürecek."
Kurstaki usta öğreticilerden Zübeyde Turut, genç kızların hem meslek edinmek hem de çeyizlerini hazırlamak amacıyla kurslara ilgi gösterdiğini belirtti.
Kızların yaptıkları ürünleri satarak aile bütçesine katkı sunduğunu anlatan Turut, "Kursiyerlerimizin çoğunun hedefi buradan aldığı belgelerle sınavlara girip usta öğretici olmak." diye konuştu.
Kursiyer Ayşe Selmen de ADEM'de aşçılıktan ebruya, kuaförlükten okuma yazmaya kadar birçok kursun açıldığını anlatarak, şunları söyledi:
"ADEM'e gelmemin amacı hem sosyal bir çevre kazanmak hem de yeni şeyler öğrenmek. Burası gerçekten Muş'ta yaşayan kadınların hayatına renk katıyor, çünkü çok sosyal olmayan bir ildeyiz o yüzden burada çok mutluyuz. Aşçılık kursundan sonra diğer kurslara da gitmek istiyorum."
Zahide Bayraktar ise ADEM'de açılan kuaförlük kursunu bitirerek kendi iş yerini açmak istediğini ifade etti.
Yorumlar