Adana Mutabakatı nedir, kim ne zaman imzaladı, maddeleri nelerdir?

Adana Mutabakatını kim imzaladı, ne zaman ve kimler tarafından imzalandı? Maddeleri nelerdir? Mutabakat neyi amaçlıyordu? İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yapılan görüşmede gündeme gelen mutabakat yeniden merak konusu oldu. Mutabakatın detaylar haberimizde

Google Haberlere Abone ol
Adana Mutabakatı nedir, kim imzaladı, maddeleri

Adana Mutabakatı nedir, ne zaman ve kimler tarafından imzalandı? Adana Mutabakatı hangi konuları kapsıyor, maddeleri nelerdir? Adana Mutabakatı'nın önemi nedir? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan son görüşmede gündeme gelen Adana Mutabakatı gündeme bomba gibi düştü. Peki nedir bu Adana Mutabakatı? İşte detaylar: 

Adana Mutabakatı 20 Ekim 1998 yılında Adana'da düzenlenen toplantıda imzalandı.

Mutabakat imzalandığı tarihte iktidarda Ana Sol D Hükümeti vardı. 

İktidar ortakları Anavatan, Demokratik Sol Parti, ve Demokrat Türkiye Partisi'ydi.

Başbakan ise Mesut Yılmaz'dı.

Adana Mutabakatı Türkiye ile Suriye arasında yapıldı.

1998 sonbaharındaki Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından dönemin kara kuvvetleri komutanı Hatay'da çok sert bir açıklama yaptı ve Suriye'nin teröre destek vermesi halinde Türkiye'nin bunu savaş sebebi sayacağını vurguladı.

Türkiye'nin kararlılığının ardından, ABD Başkanı Bill Clinton, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e bir mektup yazdı ve Mısır Lideri Mübarek’in arabuluculuğunda iki ülkenin diyalog kurmasını önerdi.

ADANA MUTABAKATI MADDELERİ NELERDİR?

Adana Mutabakatı maddeleri şöyle:

  • 1) Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan mutabakata varıldığı tarih itibariyle Suriye’de değildir ve Suriye’ye girmesine izin verilmeyecektir.
  • 2) Suriye’de olduğu söylenen PKK kampları mutabakata varıldığı tarihten itibaren faaliyette değildir ve faaliyete geçmelerine izin verilmeyecektir. (Birçok terörist tutuklanmış ve isimleri Türk tarafına iletilmiştir.)
  • 3) Suriye yönetimi ülke toprakları üzerinde PKK’nin askeri, ekonomik ve siyasal faaliyetlerinin hiçbirine izin vermeyecek, örgüt propagandasına müsaade etmeyecektir.
  • 4) Suriye yönetimi PKK’nın terörist bir örgüt olduğunu kabul etmiştir.
  • 5) Suriye yönetimi, ülke topraklarında PKK’nin eğitim ve barınma amaçlı kamp ve diğer tesisler oluşturmasına ve ticari faaliyetlerine izin vermeyecektir. PKK üyelerinin üçüncü bir ülkeye geçişleri için Suriye topraklarının kullanmasına müsaade etmeyecektir.
  • 6) Suriye yönetimi, Abdullah Öcalan’ın tekrar Suriye topraklarına girmemesi için her türlü tedbiri alacak ve sınır kapılarına bu doğrultuda talimat verecektir.

 

ADANA MUTABAKATI'NIN ÖNEMİ NEDİR? 

Adana Mutabakatı'nın en önemli özelliği, PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın yakalanmasına giden sürecin bu anlaşmayla başlamasıdır.

Türk askerinin sınırda yığınak yapmasının ardından Suriye geri adım atmak zorunda kaldı ve iki ülkeyi neredeyse savaşın eşiğine getiren gerginliğin ardından Adana'da 'Adana Mutabakatı' imzalandı.

Mutabakat, 20 Ekim 1998’de Türk heyetine başkanlık eden Büyükelçi Uğur Ziyal ve Suriye heyetine başkanlık eden Siyasi Güvenlik Başkanı Tümgeneral Adnan Badr El Hassan arasında imzalandı.

Anlaşmanın ardından Elebaşı Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkarak bir süre Rusya ve İtalya’da saklanması, daha sonrasında ise Kenya’da Yunanistan büyükelçiliği yakınlarında yakalanması süreçleri yaşandı.

ADANA MUTABAKATI 2010'DA DAHA DA GENİŞLETİLMİŞTİ

Adana Mutabakatı, 2010 yılında Ahmet Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde yapılan yeni bir anlaşmayla daha da genişletildi. Bu kez bakanlar düzeyinde imzalanan anlaşmada daha geniş kapsamlı konular ele alındı. Anlaşma 2011 yılında TBMM tarafından kabul edilmiş, 11. Cumhurbaşkanı Gül tarafından da onaylanarak yürürlüğe girmişti.

ADANA MUTABAKATI BÜTÜN MADDELERİ 

 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı, konuyu bir kez daha hatırlattı ve "Putin  ile de yaptığımız görüşmelerde bu Adana mutabakatının yeniden gündeme gelmesi, bunun üzerinde ısrarlı durmamız gerektiğini daha iyi anlıyoruz "dedi.

Yorumlar