Açık cezaevi izinleri uzatıldı mı resmi gazetede çıktı mı?

Açık cezaevi izinleri uzatıldı mı resmi gazetede çıktı mı, son durum nedir, binlerce izinli mahkum son durumun ne olduğunu merak ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Açık cezaevi izinleri uzatıldı mı resmi gazete?

Açık cezaevi izinleri uzatıldı mı resmi gazetede çıktı mı, son durum nedir, binlerce izinli mahkum son durumun ne olduğunu merak ediyor.

Salgın nedeniyle binlerce mahkum izne çıkarılarak evlerine gönderilmişti. 

Evlerine gönderilen mahkumlara, "Açık cezaevi izni" verilmişti. İzinler 2 aylık periyotlarla şimdiye kadar birkaç kez uzatıldı. Şimdi ise son uzatma 30 Kasım'da tekrar bitiyor; ancak açık cezaevi iznine çıkan mahkumların çoğu artık geri dönmek istemiyor. Birçoğu sosyal hayata adapte olan mahkumlardan suç işlemeyenler, bir daha geri dönmek istemiyor. Peki, son durum nedir, açık cezaevi izinleri uzatılacak mı yoksa bu kez uzatma yapılmayacak mı?

Salgını nedeniyle 15 Nisan 2020'de alınan kararla açık cezaevinde infazını tamamlayan hükümlüler geçici olarak evlerine gönderildi.

91 bin kişiyi kapsayan 19 aylık izin, son anda bir değişiklik yapılmazsa 30 Kasım'da sona erecek.

Şimdiye kadar 9 kez uzatılan izin, bir kez daha uzatılmazsa, hükümlülerin cezaevlerine dönmeleri için tebligat gönderilecek.

Cezaevine dönmeyenler ise firari sayılacak.

GÖZLER ADALET BAKANI GÜL'DE

Önceki gün yapılan AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu toplantısında da bu konu gündeme geldi.

Kapalı yapılan toplantıda, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün bir sunum yaptığı öğrenildi.

Bakan Gül, sunumunda koronavirüs izninden yararlanan 91 bin hükümlüden 28 bininin cezasının 6 ay, 42 bininin ise 1 yıl kaldığını ifade ederken, 7 bin hükümlünün ise SGK'lı olduğunu ve çalıştığını belirtti.

Sunumda ayrıca, cezası 6 ay ya da 1 yıl kalan mahkûmların denetimli serbestlik hükümlerinden yararlandırılabileceği konusunda değerlendirmeler yapıldı.

Hükümlülerin durumuyla ilgili çalışma yapan Adil Yaşam Derneği, gerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yaptıkları ziyaretler, gerekse de yaptıkları eylemlerle çözüm talep ediyor.

KİMSE GERİ DÖNMEK İSTEMİYOR

Adil Yaşam Derneği Başkanı Haluk Çavuşoğlu, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, izinli olan hükümlülerin birçoğunun iş kurduğunu, evlenip çoluk çocuk sahibi olduğuna işaret etti. Çavuşoğlu, cezanın amacının ıslah etmek olduğunu ifade ederek, 91 bin kişi arasında yeniden suça karışanların da olabileceğini, bu kişilerin şu an izinli olmalarından bağımsız bir şekilde soruşturma geçirdiklerini belirtti.

Çavuşoğlu, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 2018 yılındaki seçimlerden 3 gün önce af çağrısı yaptığını belirterek, "Bu bizleri hem umutlandırdı hem de yeniden adil yargılanma isteme talebimizi baltaladı" ifadelerini de kullandı.

Çavuşoğlu ayrıca şunları da söyledi: 30 Kasım'da izin bitiyor. Cezaevine geri dönmeyenler firari konumuna düşecek. Firari konuma düşenler, hiçbir haktan faydalanamayacak. Salgın var, hasta olsa hastaneye bile gidemeyecekler ama 91 bin kişiden bize ulaşanların en az yüzde 75'i geri dönmeyeceğini söylüyor.

Açık cezaevi izinlerinin uzatılıp uzatılmayacağıyla ilgili olarak önümüzdeki birkaç gün içinde hükümetten bir açıklama gelmesi bekleniyor. Ancak görüldüğü kadarıyla izinlerin ya bir kez daha uzatılması ya da bu kategorideki mahkumlara özel bir statü tanınması söz konusu.

Açık cezaevi izinleriyle ilgili son dakika gelişmeler yaşandığı anda buradan takip edebilirsiniz.

Beklenen karar resmi gazetenin 30 Kasım 2021 tarihli sayısında yayınlandı. 

İşte detay:

Detaylar geldikçe eklenecek... Bizi takipte kalın...

 


 

Yorumlar