ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

- ABD'nin Kudüs kararı Almanya, Avusturya, Yunanistan ve Macaristan'da protesto edildi

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

BERLİN (AA) - ABD’nin Kudüs’ü başkent olarak tanıma kararı, Almanya, Avusturya, Yunanistan ve Macaristan'da düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG) Berlin Bölge Başkanlığı tarafından ABD Berlin Büyükelçiliğinin önündeki "Pariser Platz" meydanında düzenlenen gösteride ABD'nin Kudüs kararına tepki gösterildi.

Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından basın açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın kararının oldukça kışkırtıcı olduğu belirtilerek, "Bölgede barış, hayali başkent ilanları ile tesis edilemez." ifadesi kullanıldı.

Bölgedeki hak ihlallerinin ve 50 yıllık işgalle uluslararası hukukun ayaklar altına alınmasının görmezden gelinmesinin barışa engel olacağı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bizler, uluslararası hukuka saygı duyan herkesi ayrımcılığa ve hak ihlallerine karşı çıkıp, bütün dinlerin kutsal saydığı Kudüs şehrine sahip çıkmaya ve Trump'ın kararının geçersizliğini haykırmaya çağırıyoruz. Sadece Müslümanlar için değil, Hristiyanlar ve Yahudilerin de kutsal beldesi Kudüs, siyasi hesapların dışında bırakılmalıdır."

Protesto, Kudüs ve Müslümanlar için okunan dua ile sona erdi.

Daha sonra Filistinli gruplarca aynı yerde düzenlenen başka bir gösteride ABD’nin kararı protesto edildi. Filistin ve Türk bayraklarının taşındığı gösteriye yüzlerce kişi katıldı.

ABD ve İsrail aleyhine sloganların atıldığı gösteride, üzerinde "Kudüs Filistin’in başkentidir" yazan dövizler taşındı.

Berlin polisinin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteri sırasında TOMA’ların hazır bekletilmesi dikkati çekti.

Gösterinin sona ermesine rağmen çok sayıda kişinin meydandan ayrılmaması ve polis aracından bu yönde yapılan çağrılara uyulmaması üzerine polis ekipleri göstericilerin arasına girdi ve kalabalığın dağılmasını sağladı.

Avusturya'nın başkenti Viyana’da da yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla düzenlenen gösteride, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına tepki gösterildi.

ABD’nin Viyana Büyükelçiliği önünde toplanan çok sayıda gösterici, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Kudüs" kararını protesto edildi.

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı gösteriye katılanlar Filistin bayraklarıyla "Filistin’e özgürlük", "Kudüs Filistin’in başkentidir" şeklinde slogan attı.

Avusturya Mısırlılar Cemaati Sözcüsü İbrahim Ömer, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Viyana’da yaşayan Müslümanlar olarak, Filistin halkı ve Kudüs’ü savunmak için buraya geldik." dedi.

Ömer, "Trump'a şunu söylemek istiyoruz, istediğini söyleyebilirsin ancak bizim için Kudüs Filistin'in başkentidir." ifadesini kullandı.
Macaristan ve Yunanistan'da da ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını protesto etmek için gösteri düzenledi.

Başkent Budapeşte'deki Szechenyi meydanında toplanan onlarca kişi ABD'nin Kudüs kararını protesto etti.

Filistin'e destek veren pankartlar taşıyan protestocular ABD'nin Budapeşte Büyükelçiliğine doğru yürüdü. Grup burada basın açıklaması yaptı.

Yunanistan'ın başkenti Atina’da düzenlenen Filistinlilere destek gösterisine katılanlar, ABD ve İsrail büyükelçiliğine yürüyerek ABD'nin Kudüs kararına tepkilerini dile getirdi.





Yorumlar