ABD'den İsrail ve Arap dünyasına çağrı

ABD'li senatörlerden İsrail ve Arap ülkeleri arasında normalleşmeyi ilerletme çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den İsrail ve Arap dünyasına çağrı

ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler, Orta Doğu'da artan Çin ve İran nüfuzuna karşı İsrail ve Arap ülkeleri arasındaki Abraham Anlaşması'nın ardından gelen normalleşmenin geliştirilerek ilerletilmesi çağrısı yaptı.

Senatör Jacky Rosen ve James Lankford liderliğinde, Kirsten Gillibrand, Dan Sullivan, Mark Kelly, Ted Budd ve Michael Bennet'tan oluşan heyet, 12 Ocak'ta başlayan İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fas ve Bahreyn ziyaretlerini değerlendirdi.

İsrail ile Arap ülkeleri arasında normalleşmeyi hedefleyen, 2020'de imzalanan "Abraham Anlaşması"nın ardından gelinen noktayı görüşmek üzere bu ülkelere resmi ziyaret gerçekleştiren Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler basın toplantısı düzenledi.

Abraham Anlaşması'nın İsrail ve Arap ülkeleri arasında "benzeri görüşmemiş bir işbirliğinin" önünü açtığını kaydeden senatörler, söz konusu anlaşmanın etkilerini ilk elden görmek için bu ülkelerin liderleriyle ve sivil toplum temsilcileriyle bir araya geldiklerini aktardı.

İsrail, BAE, Fas ve Bahreyn arasında normalleşme anlaşmalarının imzalanmasından sonra enerjiden güvenliğe, teknolojiden turizm ve spor faaliyetlerine kadar birçok alanda işbirliklerinin geliştirildiğini kaydeden senatörler, bu gelişmelerin toplumsal seviyeye de tesir etmesi için çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurguladı.

- DEMOKRAT SENATÖR KELLY'DEN "İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM" VURGUSU

Filistin yönetimi dahil, bölgedeki ortaklarla "İran tehdidine karşı ortak hareket etmek gerektiğini" vurgulayan heyet, diğer taraftan Çin'in Orta Doğu'da artan faaliyetlerine dikkati çekti.

Abraham Anlaşması'nı "tarihi" olarak niteleyen senatörler, İsrail ve Arap ülkeleri arasında ortak hava ve füze savunma sistemleri oluşturmanın bir sonraki adım olabileceğini, ABD Kongresinin de bu adımı desteklemeye hazır olduğunu vurguladı.

Diğer taraftan Demokrat Senatör Mark Kelly, Filistin yönetimiyle gerçekleştirdikleri görüşmenin "yapılacak daha çok iş olduğunu" gösterdiğini belirterek, Batı Şeria ve Gazze şeridinde Filistinlilerin içinde bulundukları zor duruma çare bulmak için çalışmak gerektiğinin altını çizdi.

İki devletli çözümün bölgedeki istikrar kapsamında önemine vurgu yapan Kelly, bu sorun çözülmezse İran'ın bölgede daha fazla etkiye sahip olacağı görüşünü paylaştı.

 

 

Yorumlar