‘ABD'nin amacı Türkiye'nin Afrin müdahalesini engellemek'

Emekli Tümgeneral Polat "ABD, Türkiye'nin Afrin'e yönelik harekatını engellemeye dönük psikolojik harp girişimleri içinde" dedi. Polat, ABD'nin Türkiye'yle çatışmaya girmeyi göze alamayacağını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
‘ABD'nin amacı Türkiye'nin Afrin müdahalesini engellemek'

Kuzey Suriye'ye dönük makro politikalarında çıkar ve öncelik çatışması içerisine giren Türkiye ve ABD'nin arasındaki ihtilaf sahaya yansıdı. Menbiç yakınlarında, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ile Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında toplanan birtakım isyancı gruplar arasında çatışma çıktı. Söz konusu çatışmanın, Fırat Nehri'nin sınırında bulunan ve YPG'nin kontrolündeki Menbiç'te gerçekleşmesi, Türkiye'nin ‘kırmızı çizgisi' olduğu gerekçesiyle YPG'nin Fırat'ın batısına geçmesine karşı çıktığı dikkate alındığında büyük önem arz ediyor. Menbiç'te bulunan YPG güçleri ve ABD'nin bölgede özerk bir Kürt oluşumu desteklemesi; Ankara'nın özellikle Mart ayından bu yana Rusya, İran ve Suriye'yle tam mutabakat içine girmesini tetikleyen etmenlerin başında geliyor. Söz konusu bağlam göz önünde bulundurulduğunda, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun askeri kaynaklarının bilgisini paylaştığı bu çatışma ne anlama geliyor? Çatışma, Türkiye ve ABD'yi vekalet savaşının ötesinde doğrudan karşı karşıya bırakır mı?

Konuyu Sputnik'e değerlendiren Emekli Tümamiral Soner Polat'a göre bu ihtimal uzak gibi görünse de dışlanmamalı. Polat'a göre ‘CNN International gibi Amerikan kanallarına düşen bu haber Türkiye'nin Kuzey Suriye'de elini kolunu bağlama amacı güdüyor:

‘ABD'NİN AMACI TÜRKİYE'NİN AFRİN MÜDAHELESİNİ ENGELLEMEK'

"Şimdi burada olan münferit bir olay. Zaten haber merkezlerine çok güçlü bir şekilde yansımadı. ancak CNN International gibi Amerikan emperyalist sisteminin yayın organları birdenbire Türkiye'nin desteklediği ve Fırat Kalkanı Harekâtı'nda da yer alan Özgür Suriye Ordusu mensuplarının Amerikan askerlerine ateş açtığını bildirdi. Amerika Birleşik Devletleri'nin amacı ‘Türkiye bizim askerlerimize ateş açıyor' diye bir kamuoyu oluşturmak, Türkiye'yi dolaylı olarak baskı altında tutmaktır."

ABD'nin bu hamlesinin Türkiye'nin Afrin'e yönelik muhtemel bir girişimini engellemeyi hedeflediğine işaret eden Soner "ABD, Türkiye'nin olası hamlesine yönelik psikolojik bariyer çekmek istiyor. Bu olayın bu amacın ötesinde askeri bir önemi yok. Bana göre bu ABD'nin bir psikolojik harp harekâtından ibaret" ifadelerini kullandı.

Polat'ın ifadeleri, Sputnik'e konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen ÖSO'ya bağlı Sultan Murat Tümeni'nin komutanının açıklamalarını destekler nitelikte. Zira ÖSO kaynağı da hedeflerinin ABD askerleri değil YPG olduğunu aktarmıştı.

‘ABD TÜRKİYE'YLE ÇATIŞMAYI GÖZE ALAMAZ'

IŞİD karşıtı koalisyon kaynaklarının ÖSO ve ABD askerleri arasında çatışma yaşandığı yönündeki açıklamalarını değerlendiren Polat, ABD'nin Türkiye'yle çatışmayı göze alamayacağına da değindi:

"Amerika'nın elinde çok koz yok; bu yüzden Türkiye'yle çatışmayı göze alamaz. Ancak Amerika'nın hareket serbestisi sadece Avrasya bloğu ülkelerinin ortak strateji saptayamamış olmalarından faydalanmaya çalışıyor. Strateji saptanırsa ABD'nin çok fazla şansı kalmaz" dedi.

‘AVRASYA BLOKU ÜLKELERİNİN STRATEJİSİ KİLİT ROLDE'

Kuzey Suriye'deki durumun Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden bir boyuta geldiğine işaret eden Polat "Türkiye diğer hiçbir ülkeye benzemez. Suriye'nin Karaçok Dağı'nda olduğu gibi doğrudan doğruya ulusal çıkarları ve özellikle toprak bütünlüğü tehdit gördüğü zaman harekete geçer. Bir satranç oyunu düşünün ve Amerika bir piyonunu öne sürdü. Mesele bu" dedi.

Avrasya blokunda mutabakatı sağlama sürecinin devam ettiğini söyleyen Polat "Afrin'de askeri yığınaklanma olduğunu göz önünde bulundurursak Amerika'yla ilgili konuşacak fazla bir şey kalmıyor. Burada önemli olan Avrasya bloğu. Türkiye, İran, Rusya hatta dolaylı olarak Suriye arasında bir anlayış birliği oluşturulmaya çalışılıyor. İran Genelkurmay Başkanı'nın ziyareti ve Rusya Genelkurmay Başkanı'nın (yaklaşan) ziyareti bunun sonucu. Strateji oluşturulmaya çalışılıyor. Ancak Türkiye tek başına da kalsa bence Amerika'nın (bölgede) inisiyatif geliştirmesine müsaade etmeyecektir" diye ekledi.(Sputnik)

Yorumlar

ihsan bunu hükümet bilmiyormu kanmasın derhal müdahale etsin çok geç kalıyor