ABD Türkiye'den yardım istedi

ABD Başkanı Trump, Amerikalı şirketlerin solunum cihazı üretimi için önemli bir desteğe ihtiyaçları olduklarını belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi. Trump'ın talebini değerlendiren Erdoğan, parçanın Türkiye'de mevcut olması halinde temin edileceği sözünü verdi.

Google Haberlere Abone ol
ABD Türkiye'den yardım istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında 20 Nisan günü yapılan telefon görüşmesinin yeni detayları ortaya çıktı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada iki lider arasında bölgesel konuların ele alındığı belirtilmişti; ancak ortaya yeni çıkan detaylara göre ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sanayi konusunda eksik olan bir parça hakkında yardım talebinde bulundu. Trump, Amerikalı şirketlerin üretimine başladıkları solunum cihazlarında kullanılmak üzere önemli bir parçaya ihtiyaç duyduklarını, bunun Türkiye'den temin edilip edilmeyeceğini Erdoğan'a sorduğu belirtiliyor. Erdoğan'ın da parçanın mevcudiyeti halinde gereken yardımın yapılacağını söyledi.

Milliyet gazetesinde bugün yer alan habere göre, Trump ile Başkan Erdoğan koronavirüsün yayılımında son durumu değerlendirirken solunum cihazları ve koruyucu ekipmanlara ilişkin konu da ele alındı. Trump, ülkesinde solunum cihazı üretmeye başlayan otomotiv devi firmaların önemli bir parça konusunda tedarik sıkıntısı yaşadığını ifade ederek Türkiye'den bu parçaların temini konusunda destek istedi.

Başkan Erdoğan da kurmaylarından söz konusu parçalarla ilgili bilgi alırken, parçanın Türkiye'de yeterli düzeyde olması halinde Trump'a gönderebileceklerini söyledi. Bu parçanın yanı sıra maske, tulum ve benzeri tıbbi koruyucu ekipman konusunda da ABD'ye yüklü bir gönderme yapılmasına bu görüşmede karar verildi. Bu alımların ABD'li şirketlerce gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Trump, Twitter hesabından daha önce yaptığı açıklamada, "Ford, General Motors ve Tesla, ventilatör ve diğer metal ürünleri üretmeye başlıyor, hızlı olun" ifadelerini kullanmıştı. Söz konusu firmaların haziran sonuna kadar 100 bin solunum cihazı üretmeleri planlanıyor.

BEYAZ SARAY AÇIKLAMASI

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump'ın bugün bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. Görüşmede, Türkiye ve ABD'deki Kovid-19 ile mücadele çabalarının ele alındığı kaydedilen açıklamada, "İki lider, virüsün yenilmesi ve küresel ekonominin desteklenmesine yönelik uluslararası kampanyada yakından çalışma konusunda mutabık kaldı." ifadesine yer verilmişti.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın, önemli ikili ve bölgesel konuları da ele aldığı vurgulanarak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump, Suriye ve Libya başta olmak üzere çatışma olan ülkelerde, ateşkesin desteklenmesi ve çözüme yönelik çalışmaların eskisinden de önemli olduğu konusunda mutabık kaldı." denilmişti.

 

Yorumlar

Sultan Ben gitmem gerekiyor İstanbulda kaldım başvurmadığım Bi yer kalmadı ben akrabamın evinde misafir olarak kalıyorum Allah razası için bana yardımcı olun lütfen param bile yok magdurum buralarda evime çocuklarıma gitmeme yardımcı olun çocuklarımı çok özledim Allah rızası için gitmeme destek olun saygılarımla