AB'den FETÖ'ye kötü haber

Avrupa Birliği ilk kez FETÖ'yü terör örgütü olarak nitelendirecek. Yeni açıklanacak Türkiye raporunda, Türkiye'nin suç örgütleriyle mücadelesinde AB müktesabatına uyum sağladığı belirtiliyor. Raporda FETÖ'den ilk kez 'terör örgütü' olarak söz ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
AB'den FETÖ'ye kötü haber

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile ilgili son ilerleme raporundan bölümler Almanya'da haftalık Welt am Sonntag tarafından bugün yayınlandı. Deutsche Welle'nin haberine göre, Avrupa Komisyonu tarafından 17 Nisan'da açıklanacak raporda, Türkiye'nin ters yönde 'büyük adımlar' attığı ve Ankara ile üyelik görüşmelerini ilerletmenin temelinin bulunmadığı belirtiliyor. Öte yandan Milliyet gazetesinden Güldener Sonumut'un haberine göre, Avrupa Komisyonu'nun 2018 yılına ilişkin Türkiye raporu açıklık kazandı. 16 aylık bir aranın ardından Avrupa Komisyonu AB'ye aday ve aday adayı ülkeler hakkındaki raporunu 17 Nisan'da yayımlayacak. Türkiye raporu ile stratejik belgede, Türkiye'ye yönelik eleştiriler ölçülü ve diplomatik bir şekilde dile getiriliyor. Övgüler ise gerçekçi ve AB-Türkiye ilişkilerinin stratejik boyutunu teyit eder nitelikte.

Buna göre, 15 Temmuz darbe girişimini şiddetle kınayan Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin demokratik kurumlarını koruma konusunda gereken önlemleri alma hakkının bulunduğunu hatırlatıyor. Ankara'nın Türkiye'nin demokratik kurumlarını koruma konusunda meşru bir şekilde önlem alma hakkının bulunduğunu ifade eden Avrupa Komisyonu bu çerçevede de ilk kez FETÖ'yü bir terör örgütü olarak tanımlıyor.

Ankara'nın bu konuda gerçekleştirmiş olduğu girişimler meyvesini vermeye başlarken, 15 temmuz darbe girişiminin arkasında FETÖ bulunduğu yönünde Türkiye'nin görüşlerine de nihayet yer veriliyor. Türkiye Raporu ile Stratejik Belge Avrupa Komisyonu'nun Balkan ülkeleriyle ilgili olarak kaleme aldığı değerlendirme ile aynı anda yayımlanacak. Buna göre Avrupa Komisyonu'nun, Balkan ülkelerinden çekindiği unsurlar arasında organize suç örgütleri konusunun bulunduğu aşikar. Bu hususta Türkiye'nin AB müktesebatına uyum konusunda Balkan ülkelerin açık ara önünde olduğu çok belirgin. Hatta Türkiye'nin organize suç örgütleriyle mücadele alanında AB müktesebatına önemli derecede uyum sağladığını hatırlatan Komisyon, organize suç örgütleriyle mücadele konusunda Ankara'nın yeni strateji belirlediğini kurumsal yapılanmanın güçlendirilmesi konusunda adımlar atıldığına dikkat çekiyor.
Avrupa Komisyonu, ülke raporlarıyla stratejik raporda AB'nin genişleme politikasının manasını hatırlatma ihtiyacını duymuş. Bu ihtiyaç, AB kamuoyunun genişleme politikasına karşı görüş bildirmesi, üye ülkelerin de genişleme politikaları konusunda ayak sürmelerinden kaynaklanıyor. Avrupa Komisyonu da bu çerçevede AB'nin genişleme politikasının amacının sadece birliğe yeni üye kazandırmak olmadığını, asıl amacın Avrupa kıtasına barış, güvenlik, refah ve istikrar getirmesi için uygulanan önemli bir politika olduğuna vurgu yapıyor.

Bu açıdan bakıldığı zaman Türkiye'nin terörle mücadele, yasadışı göçle mücadele ekonomik kalkınma gibi alanlarda AB'ye çok büyük bir katma değeri olduğunu ifade eden Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin ekonomik büyüme açısından çok büyük bir potansiyeli olduğunu ifade ediyor. 2017 yılında Türk ekonomisinin ciddi bir büyüme yakaladığını, büyümenin de işsizlik oranı üzerinde olumlu etkisi olduğu belirtiyor. Türkiye'nin işleyen bir piyasa ekonomisine sahip olduğunu hatırlatan Avrupa Komisyonu, hükümetin teşvik paketleri sayesinde de canlılığını koruduğuna işaret ediyor. Avrupa Komisyonu'nun işaret etmiş olduğu bir başka olumlu unsur ise Kıbrıs sorununun çözüm süresi. Türkiye'nin, BM öncülüğünde Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki çalışmalara destek verdiğini de kabul ediyor.

Yorumlar