Theresa May'e yeni bir şok daha

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılacağı koşulları düzenleyen Brexit anlaşması İngiltere parlamentosu tarafından bir kez daha reddedildi.

Google Haberlere Abone ol
Theresa May'e yeni bir şok daha

İngiltere'de Başbakan Theresa May'in Avrupa Birliği ile vardığı anlaşma bugün bir kez daha İngiliz parlamentosunda oylandı. Theresa May'in Brexit anlaşması Avam Kamarası tarafından 149 oy farkla reddedildi. 242 vekil anlaşmadan yana oy kullanırken, 391 vekil anlaşmanın aleyhinde oy kullandı.

May'in anlaşmasının reddedilmesinin ardından, İngiliz parlamentosu 13 Mart'taki oturumda 'anlaşmasız ayrılık' seçeneğini oylayacak. Anlaşmasız ayrılık seçeneği onaylanırsa, İngiltere 29 Mart'ta anlaşmasız bir şekilde AB'den ayrılacak. Parlamento anlaşmasız ayrılığa karşı çıkarsa, 14 Mart'ta Brexit'in ertelenmesi oylamaya sunulacak.

Başbakan May, oylamanın ardından yaptığı konuşmada, "Parlamento, anlaşmasız ayrılıktan yana oy kullanırsa hükümet bunu uygulayacak. Parlamento anlaşmasız ayrılığı reddederse, Perşembe günü Brexit'in ertelenmesi için oylama yapacağız. Anlaşmasız ayrılığa karşı, erteleme için oy kullanmak problemi çözmeyecek. Avrupa Birliği, ertelemeyi ne için kullanacağımızı bilmek isteyecek." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz ay parlamentoya gelen anlaşma 230 oy farkla reddedilmiş ve bu İngiltere tarihindeki en büyük parlamento yenilgisi olarak kayıtlara geçmişti. İngiliz vekiller, anlaşmada yer alan ve Kuzey İrlanda sınırında fiziki sınır oluşturulmasını engelleyen 'tedbir maddesi' nedeniyle anlaşmayı reddetmişlerdi. Ancak May'in bu madde üzerinde AB ile mutabakata vardığı revizeler de İngiltere parlamentosu tarafından yeterli görülmedi.

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN İLK AÇIKLAMA

İngiltere parlamentosunda yapılan ve Brexit anlaşmasının reddedildiği oylamanın ardından Avrupa Birliği cephesinden ilk açıklama geldi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın sözcüsü, anlaşmanın reddedilmesinin anlaşmasız ayrılık riskinin belirgin bir şekilde yükseldiğini söyledi.

Sözcü, "Bu akşamki sonuçtan dolayı üzgünüz. Avrupa Birliği tarafı olarak, bir anlaşmaya varabilmek için her şeyi yaptık. Daha fazla ne yapabileceğimizi görmek zor. 29 Mart'a sadece 17 gün kaldı ve bugünkü oylama anlaşmasız Brexit riskini belirgin bir şekilde artırdı. İngiltere erteleme talebini gerekçelendirmeli. 27 AB ülkesi bunu değerlendirecek ve oybirliği ile karar verecek" ifadelerini kullandı.

TARTIŞMALI TEDBİR MADDESİ

Anlaşmanın reddedilmesinin ardından Theresa May, AB ile bir dizi daha görüşme yapmış ve oylamadan bir gün önce tedbir maddesinde bazı değişiklikler yapılması konusunda anlaşmıştı.

Başbakan Theresa May, içerdiği "tedbir maddesi" nedeniyle tepki çeken anlaşmanın metnini değiştirmeyi başaramadı ancak maddenin kullanım koşullarına "açıklık getiren" bir ortak belge üzerinde AB ile uzlaştı.

May'in dün Strazburg'da AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile açıkladığı ortak belgeye göre taraflardan herhangi birinin 'tedbir maddesi'nin getirdiği düzenlemeyi kötüye kullanması durumunda, Brexit anlaşmasının metninde tarif edilen hakemlik mekanizmasına başvurulabilecek. Bu mekanizmanın kullanılması durumunda taraflardan biri "tedbir maddesini" askıya alabilecek.

Brexit anlaşması, tartışmalı konularda hakemlik için 5 kişilik heyetin kurulmasını öngörüyor ancak anlaşmaya göre AB hukukunu ilgilendiren konularda son söz hakkı Avrupa Adalet Divanına veriliyor.

May, belgeyle İngiltere'nin 'tedbir maddesi'ne 'yasal bağlayıcılığı olan' tahditler getirdiğini iddia ediyor.

Ancak maddeye karşı çıkanlar bu yeni belgenin herhangi bir yenilik getirmediğini, sadece anlaşma metninin bir yorumu olduğunu belirtiyor.

Yorumlar