AB ile İngiltere arasındaki Brexit tartışması

- İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson: - "İngiltere'nin Avrupa'nın bu bölgesinin savunma ve güvenliğine olan taahhüdü bir şarta bağlı olmadığı gibi, bu, başkentte sürmekte olan müzakerelerde pazarlık kozu da değil" - "Düzenli bir ayrılış ve sonrasında AB ve İngiltere arasında derin ve özel bir ortaklık kurulmasını gerçekleştirmek için çok sayıda iyi niyet ve istek var"

Google Haberlere Abone ol
AB ile İngiltere arasındaki Brexit tartışması

BRÜKSEL (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ülkesinin Avrupa'nın güvenliğine olan taahhüdünün bir şarta bağlı olmadığını ve bunun müzakerelerde pazarlık kozu olarak kullanılmayacağını söyledi.

Johnson, Brüksel'de NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. İngiltere'nin AB'yi güvenlikle tehdit ettiği yorumlarına atıfta bulunan Johnson, "Bir şeyi vurgulamak istiyorum: İngiltere'nin Avrupa'nın bu bölgesinin savunma ve güvenliğine olan taahhüdü bir şarta bağlı olmadığı gibi, bu başkentte sürmekte olan müzakerelerde pazarlık kozu da değil." dedi.

İngiltere'nin Avrupa'nın savunma ve güvenliğine şartsız taahhütte bulunduğunu ifade eden Johnson, "Çünkü bunun tüm transatlantik bölgenin refahının istikrarı ve çıkarına olduğuna derinden inanıyorum." şeklinde konuştu.

Johnson, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'un müzakerelerin cezalandırıcı olmasını beklemediği, zaten Brexit'in kendisinin cezalandırıcı olduğu yönündeki açıklamasına ilişkin olarak ise, "Gerçekten ilerleme kaydediyoruz. Başbakan'ın (Theresa May) başarmak istediği şey olan düzenli bir ayrılış ve sonrasında da AB ve İngiltere arasında derin ve özel bir ortaklık kurulmasını gerçekleştirmek için çok sayıda iyi niyet ve istek var." dedi.

İngiltere, 29 Mart'ta AB'den ayrılma sürecini başlatmıştı. İngiltere Başbakanı May, süreci başlatan mektubunda, AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerde kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılamaması durumunda, Avrupa ile güvenlik konusundaki işbirliğinin zayıflayacağı uyarısını yapmıştı. Bazı AB yetkilileri May'in mektupta yer verdiği ifadeleri tehdit olarak değerlendirerek eleştirmişti.


Yorumlar