AA Spor Masası, Bakan Kılıç ile başladı (4)

- Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: "Ortaya konan bazı başarıların ödül yönetmeliği çerçevesinde değerlendiriliyor olması yanlış" - "(Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi şampiyonluğu) 'Ortaya konan başarıya dönük olarak kulüple ilgili bir çalışma yapılacak mı' derseniz tabii ki yapılacak ama bu başarı, kulübün başarısıdır, ülkenin başarısıdır, milli başarıdır" - "Ülkemizin güvenli bir ülke olmadığı safsatasını yaymaya çalışanlar, terör örgütü üyeleri, bunun başarısızlığı içinde çırpınıyorlar" - "Arda'yı A Milli Futbol Takımımızda, spor camiamızda nasıl tutarız, kazandırırız, onu düşünmemiz lazım" - "A Milli Futbol Takımımızın durumuna bakarsak grupta her şey olabilir ama biz oturmuşuz ne konuşuyoruz"

Google Haberlere Abone ol
AA Spor Masası, Bakan Kılıç ile başladı (4)

ANKARA (AA) - Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Ortaya konan bazı başarıların ödül yönetmeliği çerçevesinde değerlendiriliyor olması yanlış." dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) yeni hizmeti "AA Spor Masası"nın ilk konuğu olan Kılıç, Fenerbahçe Basketbol Takımı'nın THY Avrupa Ligi şampiyonluğunun ardından kulüp başkanı Aziz Yıldırım'ın, devletten daha fazla destek istediklerine yönelik açıklamalarına istinaden, ödül yönetmeliklerinde değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin, "Altyapı açısından baktığınızda Türkiye'nin birçok ilinde basketbol sahaları, potaları konusunda destek veriyoruz. Şu anda güzel bir çalışmayla binin üzerinde potanın Türkiye'nin farklı illerinde kullanımda olduğunu söyleyebilirim. Basketbol Federasyonu ile yakın bir ilişki içinde, basketbolun daha da gelişmesi, yayılması konusunda yoğun bir çalışmamız var. Bin 300'den fazla mahalle tipi halı saha yaptık ve bunların yanında basketbol, voleybol sahaları da yapıyoruz. Bunları son 1,5 yılda yaptık." diye konuştu.

Ödül yönetmeliği ile kulüplerin mali açıdan desteklenmesine vurgu yapan Kılıç, "Ortaya konan başarıların ödül yönetmeliği çerçevesinde değerlendiriliyor olması yanlış. İşe yanlış başlamayalım. Bu farklı bir başarıdır. Özel bir takım desteklemeleri olabilir, olacaktır. Bir takım çalışmalar var ama ödül yönetmeliği çerçevesinde olan genel bir ödüllendirme yapısı var. Bu, devam ediyor ama bu ikisini ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. 'Ortaya konan başarıya dönük olarak kulüple ilgili bir çalışma yapılacak mı' derseniz tabii ki yapılacak ama bu başarı, kulübün başarısıdır, ülkenin başarısıdır, milli başarıdır." ifadelerini kullandı.

"Siz zaten size verilen imkanlarla bu başarılara ulaşıyorsunuz" diyen Kılıç, şöyle devam etti:

"Kimse çıkıp da ülke adına elde edilmiş başarıda, 'biz bunu tek başımıza yaptık' diyemez. Bunu ülkenin kaynaklarıyla yapıyorsunuz, kaldı ki Fenerbahçe üzerinden okuyacak olursak; bu başarıdan dolayı şimdi önemli bir özel kuruluşumuz olan Doğuş Grubu da büyük bir sponsorluk anlaşması imzaladı. Zaten uluslararası anlamda da bu iş böyle yürür. Büyük özel şirketlerin vermiş olduğu desteklerle gidiyor bu iş ama o kulüpler iyi yönetiliyor. Borç yükleri böyle koca koca rakamlar çıkmıyor. Burada öz eleştiri yapmak durumundayız. Yapmazsak doğru yolu bulamayız. Tabii ki bu Fenerbahçe'nin önemli bir başarısı, tabii ki desteklenecektir. 'Bugüne kadar desteklenmedi' diye bir şey de yok ama şunu da söyleyemeyiz; devlet her şeyi yapacak, hayır. Kendileri bunu ortaya koyacak, doğru yönetecek, biz de tabii ki ülkemizin bayrağının temsilini yapan hangi kulüp olursa olsun fark etmez, değerlendirileceğiz."


- "Ülkesine ihanet eden, bayrağına ihanet edenlerin bizimle işi olamaz"


15 Temmuz 2016 gecesi FETÖ'nün başını çektiği hain darbecilerin, Türkiye'ye karanlık bir gece yaşattığını vurgulayan Kılıç, "Uluslararası camia içinde maalesef bu örgütün üyelerine beynini teslim etmiş, ülkesine ihanet edenler var. Bir tanesi de NBA'de oynuyor. Ülkesi aleyhine öyle konuşup duruyor orada ama artık kimse değer vermiyor ona. Baktılar ki hiçbir önemi, değeri, anlamı yok. Sen basketbolunu oyna. Ne oynadığı da bizi ilgilendirmiyor. Ülkesine ihanet eden, bayrağına ihanet edenlerin bizimle işi olamaz. Ona gerekli cevaplar verildi zaten." dedi.

Bakan Kılıç, "Ülkemizin güvenli bir ülke olmadığı safsatasını yaymaya çalışanlar, terör örgütü üyeleri, bunun başarısızlığı içinde çırpınıyorlar. 15 Temmuz'dan 3 gün sonra 18 Temmuz 2016'da, Samsun'da yapacağımız İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın '1 yıl kala' etkinliğini düzenledik. Darbe girişiminden 3 gün sonra. Tüm yabancı katılımcılarımız Samsun'daydı, federasyon başkanımız oradaydı. 'Bir sene sonra burada bu oyunları yapacağız' dedik ve inşallah 1 hafta sonra yapacağız." şeklinde konuştu.


- "Bu boş propagandalar onların aleyhine döndü"

Oyunlarla ilgili bir takım propagandaların yapıldığına değinen Kılıç, şunları söyledi:

"Bu organizasyonları elimizden almak için çok uğraştılar. Bir ara Amerikalılar 'biz gelmiyoruz' dedi. Biz de 'gelmezseniz gelmeyin' dedik. İngilizler 'gelmeyeceğiz' dedi. 'Siz bilirsiniz' dedik. Sonra Samsun'a geldiler. Organizasyonun yapılacağı alanları gezdiler, şaşırdılar kaldılar. İngiliz İşitme Engeliler Federasyonu Başkanı'nın internette hala mektubu vardır; gördüğümüz en güvenli organizasyonun yapılacağı şehir ve ülke diye. Bunu ben söylemiyorum, İngiliz başkan söylüyor. Amerikalılar en büyük heyetle gelecekler, onlar da geliyor. Bu boş propagandalar onların aleyhine döndü."

Türkiye'nin terörle her yerde mücadele ettiğini dile getiren Kılıç, "Terörün nerede, ne zaman, kimi vuracağı belli olmuyor. Bunu Cumhurbaşkanımız yıllardır söylüyor, Başbakanımız söylüyor, hükümetimizin tüm üyeleri söylüyor. Bizler söylüyoruz. Teröre karşı mücadelede bir ve beraber olmalıyız. Türkiye'nin güvensiz olduğunu iddia eden bir takım hainler var ya, neden o zaman İngiltere, Almanya, Fransa'nın, 'terör kanunlarıyla ilgili yeniden gözden geçirme yapıp daha katı olmalıyız' dediklerini kimse hatırlamıyor. Alman Dışişleri Bakanı bir itirafta bulundu; '15 Temmuz'dan sonra biz Türkiye'ye çok daha hızlı ve erken gitmeliydik, yanlış yaptık' dedi. Ardından, PKK terör örgütünün Almanya'da yaptığı gösterilere, o paçavralarına ilişkin, 'izin alabilmiş olması yanlıştır, hata ettik' dedi. Doğru yol bulunuyor da biraz uzun sürüyor." ifadelerini kullandı.

Yurt dışındaki terör örgütü uzantılarının ortaya çıkarılması çağrısında bulunan Kılıç, "Bir eyaletteki raporda diyor ki; 'devletin içindeki yapılarda kurumsal olarak desteklendikleri görülmüştür.' Çıkarın bakalım ortaya. Almanya'da bir basın grubu var, her gün yazılı basında, internette, televizyonda Türkiye aleyhine, Cumhurbaşkanımız aleyhine haber yapıyorlar. Yapmaya devam etsinler. Gerçekler kapatılamaz. Diyorlar ki; 'Türkiye'de demokrasi eksiği var.' Siz Sayın Cumhurbaşkanımızı Almanya'da konuşturmuyorsunuz, video konferansa bağlanmasını yasaklıyorsunuz. Ondan sonra, 'Türkiye'de demokrasi yok, hürriyet yok, ifade özgürlüğü yok' diyorsunuz." şeklinde konuştu.

Bakan Kılıç, Almanya'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı tutundukları tavrın kabul edilemez olduğunu belirterek, "Hadlerini aşmışlardır." dedi.


- "Prim konusunun bu kadar çok tartışılması doğru değil"


Bakan Kılıç, Arda Turan ile ilgili A Milli Futbol Takımı'nda yaşanan olaylara ilişkin bir soruyu, şöyle yanıtladı:

"Bununla ilgili yakın zamanda bazı açıklamalar yaptım ve aynı noktada duruyorum. Bu konuların mahremiyet çevresinde çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Prim konusunun bu kadar çok tartışılması doğru değil. Bu konuyu içeride halletmemiz gerekiyordu. Ülkemizi temsil eden kardeşlerimizin hepsi bunu milli duygularla, bayrağımız, İstiklal Marşımız için yapıyor. Önemli olan sistemin belirlenmesi. Sistem baştan belirlenecek ve buna göre hareket edilecek. Arda Turan, Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli sporculardan biri. Türkiye'yi dünyanın en önemli takımlarından birinde temsil ediyor. Bir hata yapmıştır, yaptığı doğru değildir. Arda'yı da tanırım, yapmaması gerekirdi. Arda'yı A Milli Futbol Takımımızda, spor camiamızda nasıl tutarız, kazandırırız, onu düşünmemiz lazım."

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in de aynı şekilde Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli spor insanlarından biri olduğunu vurgulayan Kılıç, "Şu anda A Milli Futbol Takımımızın durumuna bakarsak grupta her şey olabilir ama biz oturmuşuz, ne konuşuyoruz. Dünya Şampiyonası'na gitmek için ne yapmamız gerektiğini konuşmalıyız. Bunlar kendi mecrasında, mahremiyetinde çözülmesi gereken konulardır. Herkes, tecrübesini bilgisini ortaya koyup, aklı selimle hareket etmeli ve konuyu kapatmalıyız. Bir daha da konuşmamalıyız." ifadelerini kullandı.

"Konuşmak, tartışmak herkesin çok hoşuna gidiyor" diyen Bakan Kılıç, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarımın bazıları bu noktada gönül koyuyor, biliyorum ama yine söyleyeceğim. 4-5 saat televizyonda, o bunu dedi, bu şunu dedi... Yurt dışından örnek vermeyi sevmem ama İngiltere'de programlar yarım saat, 45 dakika sürüyor. Hakemler şöyle yapmış, böyle yapmış... Video hakem uygulaması denemeleri yapıldı, gelecek. Bakalım ondan sonra ne konuşacağız. Her şeyi konuşma merakımızdan vazgeçelim artık. Konuşacak varsa sahada konuşsun. Futbolcular konuşsun, güzel, centilmence oynasınlar, tribünlere örnek olsunlar."

(Sürecek)

Yorumlar