A101 kimin sahibi kimdir, nerelidir, kim tarafından ne zaman kuruldu, sahipleri kimler?

A101 kimin sahibi kimdir, nerelidir, kim tarafından soruları Türkiye'nin en büyük mağazacılık zinciri olan marketler hakkında cevabı merak edilen sorulardır. Türkiye'nin dört bir yanında şubeleri bulunan market zincirlerinin kim tarafından ne zaman kurulduğu cevabı merak edilen sorulardandır.

Google Haberlere Abone ol
A101 kimin sahibi kimdir, nerelidir, kim kurdu?

A101 kimin sahibi kimdir, nerelidir, kim tarafından ne zaman kuruldu, sahipleri kimler, soruları ile A101 sahibi kimdir sorularının cevapları son dönemlerde en çok merak edilen konulardan biri oldu. Türkiye'nin an itibariyle en büyük market zinciri A101 olarak biliniyor. Çünkü Türkiye'ni 81 ilinde 10 binin üzerinde ilçesinde şubesi bulunan tek market zinciridir. Hal böyle olunca da bu büyük marketin kim veya kimler tarafından nasıl ve ne zaman kurulduğu da merak ediliyor. Peki A101 kimin sahibi kimdir, nerelidir, kim tarafından ne zaman kuruldu, sahipleri kimler?

A101 kimin, sahibi kimdir, A101 kim tarafından ne zaman kuruldu, sahipleri kimlerdir?
 2019 sonu itibariyle 81 il ve 922 ilçenin tamamında şube açan A101'in toplam şube sayısı 9 bini aştı.

 

Türkiye'nin bu büyük ucuz ürünler marketi bir dönem adı FETÖ ile anıldı. Ancak şirketlerin yüzde 80 oranında hisselerinin Aydın ailesine ait olduğu biliniyor. Yani marketlerin gerçek sahipleri Aydın ailesidir. Geriye kalan yüzde 20'lik kısmı ise ismi açıklanmayan FETÖ'cü iş adamlarına ait olduğu iddia edildi. Yüzde 20'lik kısmının daha önce Tasarruf Mevudatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmişti. 

A101 KİMİN?

A101'in daha önce BİM marketleri kuran Cüneyt Zapsu, Mehmet Fatih Saraç ve arkadaşları tarafından kurulduğu belirtilse de halihazırda A101 Aydın ailesine aittir. Turgut Aydın'ın başında bulunduğu A101'in 80'i bu aileye aittir. 2019 sonu itibariyle 81 il ve 922 ilçenin tamamında şube açan A101'in toplam şube sayısı 9 bini aştı. Bu anlamda Türkiye'nin en büyük mağazacılık zinciri unvanını elinden düşürmeyen A101 kendisini takip eden rakibiyle arasına ciddi bir fark koydu. Şirket mağazacılık alanına 28 Mart 2008 tarihin 121 mağaza ile girmiş ve nu başarısını 11 yılda 9 bin mağaza ile taçlandırmıştır.

16 bölgedeki depolarından Türkiye'nin 81 il ve 922 ilçesindeki 9 bini aşkın mağazasına içecekler, et ve etli mamüller, kuruyemişler, süt ve sütlü mamüller, bisküvi ve şekerleme, bakliyat ve unlu mamuller, kahvaltılıklar, konserve ve baharatlar, meyve ve sebzeler, deterjan ve temizlik ürünleri, margarin ve sıvı yağlar, dondurma ve dondurulmuş ürünler, kâğıt ürünleri, kozmetik ürünleri, gıda dışı ürünler gibi ürün grupları sevk eden A101, her gün milyonlarca insanın alış veriş yapmasına ve ihtiyaçlarına gidermesine olanak sağlıyor. 

KURULUŞU

Cüneyd ve Aziz Zapsu, Korkut Özal, Mustafa Topbaş daha önce 1995 yılında bir araya gelerek BİM birleşik mağazalarını kurdular. Daha sonra BİM'deki hisselerini satarak bu ortaklıktan ayrıldılar. Cüneyd Zapsu daha sonra 2008 yılında A101 mağazalarını kurarak Türkiye'nin en büyük iki mağaza zincirinin kuruluşunda yer alan isim olmuştur. Cüneyd ve Aziz Zapsu kardeşler ile Mehmet Fatih Saraç 2008 yılında BİM'in ardından A101’i kurdu. Aziz Zapsu 2010 yılında A101’de bulunan hisselerinin yüzde 29.8'ini Memorial Sağlık Grubu ve Aydın Örme’nin sahibi Turgut Aydın’a sattı. Bu şekilde Aydın ailesi A101’deki diğer hisseleri de yavaş yavaş satın alarak bugünki seviyeye kadar geldi. Şuan A101'in yüzde 80'i Aydın ailesine aittir.

A101 ORTAKLIK YAPISI

Türkiye'nin en büyük mağazıcılık zincirinin en büyük ortağı yüzde 79,21 ile Aydın ailesi olurken onları yüzde 10,08 İrfan Hacıosmanoğlu izliyor. Öte yandan Sayın Grup'un yüzde 6,71, Murat Sungurlu'nun ise yüzde 4 hissedi bulunmaktadır.

A101'in mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yaşar Aydın'dır. 1967 yılında Trabzon’un Maçka ilçesinde dünyaya gelen A101 Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yaşar Aydın, başarılı bir iş adamıdır. Ahmet Yaşar Aydın, Üniversite eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümünde almış ve evli, üç çocuk babasıdır.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turgut Aydın'dır. Henüz 15 yaşındayken ticarete atılan başarılı iş adamı Turgut Aydın, 1942 yılında Trabzon’un Maçka ilçesinde dünyaya geldi. İstanbul’a 15 yaşında göç ederek iş hayatına atılan Turgut Aydın, örnek bir Anadolu girişimcisi enerjisiyle önce ticari şirketler sonrasında ise sanayi şirketleri kurmuş ve bir çok alanda başarılı girişimlerde bulunmuştur.

Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Aydın'dır. 1970 yılında İstanbul’da dünyaya gelen A101 Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Aydın, ABD Point Park Üniversitesi İşletme mezunudur. Aydın evli ve bir çocuk babasıdır.

A101 kimin, sahibi kimdir, A101 kim tarafından ne zaman kuruldu, sahipleri kimlerdir?
16 bölgedeki depolarından Türkiye'nin 81 il ve 922 ilçesindeki 9 bini aşkın mağazasına içecekler, et ve etli mamüller, kuruyemişler, süt ve sütlü mamüller, bisküvi ve şekerleme, bakliyat ve unlu mamuller, kahvaltılıklar, konserve ve baharatlar, meyve ve sebzeler, deterjan ve temizlik ürünleri satılıyor.

 

Özetlersek;

A101'in sahibi Aydın ailesidir. Yani A101 Aydın ailesinindir.

A101 son olarak işçi eylemleriyle gündeme gelmişti. Bir grup A101 çalışanı olduğunu ileri süren gösterici, protesto gösterisi yapmış, köle gibi çalıştırılmak istemediklerini ifade etmişlerdi.


 

Yorumlar