8 Mart Dünya Kadınlar Günü

- İçişleri Bakanı Soylu: - "Bu ülke, vatan müdafaasında erkeğiyle aynı safta omuz omuza mücadele eden, bebeğinin örtüsünü cephanenin üzerine örten kahraman kadınlarının varlığıyla kurulmuştur. 15 Temmuz şehitlerimizin arasında 11 kadınımızın bulunması, Nene Hatunların, Şerife Bacıların ruhunun halen hayatta olduğunun göstergesidir"

Google Haberlere Abone ol
8 Mart Dünya Kadınlar Günü

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bu ülke, vatan müdafaasında erkeğiyle aynı safta omuz omuza mücadele eden, bebeğinin örtüsünü cephanenin üzerine örten kahraman kadınlarının varlığıyla kurulmuştur. 15 Temmuz şehitlerimizin arasında 11 kadınımızın bulunması, Nene Hatunların, Şerife Bacıların ruhunun halen hayatta olduğunun göstergesidir." ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Soylu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Bir afet mahallini terk ederken, "Önce kadınlar ve çocuklar" kelimelerinin duyulan ve bilindik bir ifade olduğunu belirten Soylu, bunun insan olarak koruma önceliklerimizin ne olduğunu anlatan, yeni olmayan, doğal bir yaşama refleksi ve düşünceyi ortaya koyduğunu bildirdi.

Soylu, her toplumun tarih boyunca kadına verdiği önemi anlatan güzel örnekleri, övünülecek anekdotları olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü bir topluma 'Cennet annelerin ayakları altındadır' diyen İslam medeniyetinden, hanlarla birlikte idareye ortak oldukları ve sözü geçtikleri için kadınların 'Hanım' diye adlandırıldığı Orta Asya Türk toplumuna saray kadınlarının, yaptırdıkları vakıf eserleriyle efsaneleştiği Osmanlı toplumundan, zamanın gelişmiş devletlerinden önce kadına seçme ve seçilme hakkı veren genç Cumhuriyetimize kadar, bizim tarihimizde kadınlara verilen değer noktasında çok güzel bir öz geçmişe sahiptir."

Küresel ölçekte artan terör ve şiddetin de negatif anlamda 'önce kadınlar ve çocuklar' demesinin bu yüzyılın utancı olduğunu vurgulayan Soylu, insanın en korunaklı olması gereken ailenin içinde ortaya çıkan kadına yönelik şiddet, boşandığı eşi tarafından öldürme kastıyla gerçekleşen saldırılar, hiçbir vicdana sığmayan tecavüz ve taciz vakalarının, herkesin önünde ciddi bir ev ödevi olarak durduğunu kaydetti.

Türkiye'nin 2002'den sonra kadın meselesini ciddi şekilde ele aldığını anımsatan Soylu, CEDAW Sözleşmesi'nin 2002'deki İhtiyari Protokolü'nün yanı sıra 11 Mayıs 2011'de 'İstanbul Sözleşmesi' olarak da bilinen 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin imzalanmasının, Türkiye'nin uluslararası alanda mevzuat adımlarına örnek teşkil ettiğini, 2012'de de 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un yürürlüğe girdiğini belirtti.

Soylu, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"İçişleri Bakanlığı olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesi noktasında vakalardan bağımsız olarak sürekli yeni adımlar atıyoruz. Diğer bakanlıklarımızla iş birliği içinde yürüttüğümüz 'Elektronik Kelepçe' gibi projelerin yanı sıra kendi bünyemizde aldığımız tedbirlerle oluşturduğumuz birimler ve geliştirdiğimiz yazılımlarla bu olaylara müdahale edebilme, oluşmadan engelleme ve suçluların etkin şekilde takibini sağlama yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün yaratmaya çalıştığı farkındalık, elbette ki kadına yönelik şiddetle sınırlı değildir. İster ekonomik ister sosyal alanda olsun kadınlarımızın karşılaştığı bütün eşitsizlikleri gidermek, toplumsal hayata katılımlarının önündeki bütün engelleri kaldırmak, bu meseledeki yol haritamızın kodlarını oluşturmaktadır.

Bu ülke, vatan müdafaasında erkeğiyle aynı safta omuz omuza mücadele eden, bebeğinin örtüsünü cephanenin üzerine örten kahraman kadınlarının varlığıyla kurulmuştur. 15 Temmuz şehitlerimizin arasında 11 kadınımızın bulunması, Nene Hatunların, Şerife Bacıların ruhunun halen hayatta olduğunun göstergesidir."

Soylu, gerek vatan müdafaasında gerekse kendisine yönelik bir saldırı neticesinde onurunu ve iffetini korurken veya alın teriyle ekmeğini kazanmanın derdindeyken bir kazada şehit düşmüş, zulme uğramış, bütün kadınları rahmet ve şükranla andı.

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü tebrik eden Soylu, "Her şeye rağmen ve her şart altında önce kadınlar ve çocuklar" ifadesini kullandı.

Yorumlar