8 Mart Dünya Kadınlar Günü

- TBMM Başkanı Kahraman: - "Kadın devre dışı bırakıldığı, bilgisinden ve tecrübesinden toplum adına faydalanılmadığı, hayata dair karar ve planlarda dikkate alınmadığı bir sosyal hayat nakıstır, yaratılış kanununa aykırıdır" - "Medeniyetin temelinde ve yükselmesinde kadının payı büyüktür. Bütün kadınlar saygıdeğerdir. TBMM de bu çerçevede üzerine düşeni yapmış ve cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak, kadınların toplum içinde erkeklerle eşit statüye kavuşturulmalarını sağlamak gayesiyle mevzuatımızda mühim değişiklikler yapmıştır" - "Kadınlar ve hakları sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle değil, diğer günlerde de hatırlanmalı ve bu konudaki bilinç daima taze tutulmalıdır"

Google Haberlere Abone ol
8 Mart Dünya Kadınlar Günü

ANKARA (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Kadın devre dışı bırakıldığı, bilgisinden ve tecrübesinden toplum adına faydalanılmadığı, hayata dair karar ve planlarda dikkate alınmadığı bir sosyal hayat nakıstır, yaratılış kanununa aykırıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kahraman, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Mesajında, "Sevgi ve şefkatleriyle insanlığın geleceğe dair umutlarını canlı tutan, fedakarlık ve feragat timsali kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü tebrik ediyorum." ifadesine yer veren Kahraman, şunları kaydetti:

"Barış ve huzur içinde bir arada yaşamanın şartı haklar ve ödevler manzumesinde kadın ve erkeğin karşılıklı sorumluluklarının olduğunu kabul etmektir. Nitekim Yüce Kitabımızda, 'Onlar (kadınlar) sizin için elbisedir, siz de onlar için elbisesiniz' buyrulmuştur. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) de Veda Hutbesi'nde 'Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, kadınların da sizin üzerinizde hakkı vardır' diyerek karşılıklılık ilkesine dikkat çekmiştir. Bu yüce hakikatler ışığında denilebilir ki kadın devre dışı bırakıldığı, bilgisinden ve tecrübesinden toplum adına faydalanılmadığı, hayata dair karar ve planlarda dikkate alınmadığı bir sosyal hayat nakıstır, yaratılış kanununa aykırıdır."

Kahraman, kadınların hayatta elde ettikleri hakların ve statülerin, insanlığın tarihi gelişimiyle doğru orantılı olduğuna değindi.

Türkiye'de kadınların başta siyaset olmak üzere pek çok alanda dünyadaki diğer kadınlara emsal olduğunu vurgulayan TBMM Başkanı Kahraman, mesajında şu görüşlerini aktardı:

"Medeniyetin temelinde ve yükselmesinde kadının payı büyüktür. Bütün kadınlar saygıdeğerdir. TBMM de bu çerçevede üzerine düşeni yapmış ve cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak, kadınların toplum içinde erkeklerle eşit statüye kavuşturulmalarını sağlamak gayesiyle mevzuatımızda mühim değişiklikler yapmıştır.

Şunu da ifade etmek gerekir ki kadınlar ve hakları sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle değil, diğer günlerde de hatırlanmalı ve bu konudaki bilinç daima taze tutulmalıdır.

Bu düşüncelerle, bir kadın olarak, bir anne olarak beşikten mezara kadar varlıklarına muhtaç olduğumuz kadınların bu anlamlı gününü tekrar tebrik ediyor, hayırlı, uzun ömürler ve saadetler diliyorum."

Yorumlar