35. Uluslararası İstanbul Kids Fashion-Bebek Çocuk Hazır Giyim ve Aksesuarları Fuarı

- Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Çiğdem Koçak: - "Kadınların ücretli bir işte çalışmasının önünde engel olarak duran düşük eğitim seviyeleri, girişimci kadınlar için daha az geçerli. Toplumda kadınları ücretli çalışma hayatından alıkoyan kültürel engeller, girişimcilik söz konusu olduğunda daha kolay aşılabiliyor"

Google Haberlere Abone ol
35. Uluslararası İstanbul Kids Fashion-Bebek Çocuk Hazır Giyim ve Aksesuarları Fuarı

İSTANBUL (AA) - Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Çiğdem Koçak, "Kadınların ücretli bir işte çalışmasının önünde engel olarak duran düşük eğitim seviyeleri, girişimci kadınlar için daha az geçerli. Toplumda kadınları ücretli çalışma hayatından alıkoyan kültürel engeller, girişimcilik söz konusu olduğunda daha kolay aşılabiliyor." dedi.

35. Uluslararası İstanbul Kids Fashion-Bebek Çocuk Hazır Giyim ve Aksesuarları Fuarı kapsamında, Nişantaşı Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü tarafından, İstanbul Fuar Merkezi İstanbul Kids Fashion Seminer Alanı'nda "Türkiye'de Kadın Girişimciler Zirvesi" düzenlendi.

Zirvenin moderatörlüğünü üstlenen Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Çiğdem Koçak, 1980'li yıllardan itibaren küresel anlamda kadın çalışan sayısında gözlemlenen çarpıcı artışın, ekonomik, sosyal ve kültürel değişim ve gelişmelerin bir yansıması olarak kabul edildiğini anlattı. Kadınların toplumun diğer yarısını oluşturduğunu ifade eden Koçak, "Dolayısıyla iş gücümüzün yarısının yok sayılmaması gerekiyor. Toplumumuzun ataerkil bir yapıya sahip olması, erkeklerin daha baskın yapıda olmaları, kadınların iş hayatı için zorluklar yaratıyor." dedi.

Kadın girişimcilerin iş, aile ve toplumsal yapı yönünden hukuki haklarını bilmesinin, başarılarını olumlu yönde etkilediğine dikkati çeken Koçak, şunları kaydetti:

"Kadınlara yönelik girişimcilik eğitim ve seminerlerinin yanı sıra, bu konularda kanuni düzenlemelerin iyileştirilerek, yeniliklerin yapılması gerekiyor. Gerek bilgi teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde bilgiye ulaşmanın kolaylaşması gerekse eğitim alan kadın sayısındaki artışlar, kadınların çalışma hayatının her alanında daha sık görülmesi sonucunu doğurdu. Kadın girişimcilerin özellikleri ve çalışma şartları göz önünde bulundurulduğunda, ücretli çalışmanın ve girişimci olmanın farklı kararlar oldukları görülüyor. Kadınların ücretli bir işte çalışmasının önünde engel olarak duran düşük eğitim seviyeleri, girişimci kadınlar için daha az geçerli. Toplumda kadınları ücretli çalışma hayatından alıkoyan kültürel engeller, girişimcilik söz konusu olduğunda daha kolay aşılabiliyor. Kadınlara ait girişimlerin giderek çoğalmasını çeşitli nedenlere bağlamak mümkün. Birinci olarak, sosyo-kültürel altyapıdaki değişim sonucu günümüzde çok sayıda kadının çalışma hayatına girmesi ve öğretim düzeylerinin yükselmesi geliyor."

Zirvede, kumaş dokuma sanatçısı Fırat Neziroğlu "Yaratıcılık Serüveni", çantalı üst giysi tasarımı ile dünya genelinde çok sayıda ödülün sahibi tasarımcı Esin Öney Nayır "Hayal Et, Çalış ve Başar", pek çok ünlü marka ile başarılı projeler gerçekleştiren endüstri mühendisi Bahar Yıldırım, "Girişimci İş Kadınlarının Başarılı ve Başarısız Olma Sebepleri" başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Yorumlar