"Bu bölge bir daha kanla, kinle ve nefretle anılmayacak"

- Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: - "Bir süre öncesine kadar insanların korkuyla yürüdüğü sokaklar şimdi cıvıl cıvıl. Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden gelen turistlerin ziyaret ettiği tarihi havasına döndü. Bu huzuru devam ettireceğiz. Bu bölge artık kanla, kinle nefretle anılmayacak. Sevgiyle, barışla, kardeşlikle, kültürlü, turizm, refah ve gelişmeyle anılacak" - "Gelişmiş ülkede ne varsa Ahlat'ta da Van'da da Hakkari'de de Şırnak'ta da olacak. Önceden neden olmuyordu. Türkiye iyi, güzel şekilde yönetiliyor. 24 Haziran'dan sonra Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, güçlü parlamentosuyla Türkiye güçlü şekilde yoluna devam edecek"

Google Haberlere Abone ol
"Bu bölge bir daha kanla, kinle ve nefretle anılmayacak"

VAN (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Bir süre öncesine kadar insanların korkuyla yürüdüğü sokaklar şimdi cıvıl cıvıl. Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden gelen turistlerin ziyaret ettiği tarihi havasına döndü. Bu huzuru devam ettireceğiz. Bu bölge artık kanla, kinle nefretle anılmayacak. Sevgiyle, barışla, kardeşlikle, kültürlü, turizm, refah ve gelişmeyle anılacak." dedi.

Bitlis'e gelen Bakan Kurtulmuş, Ahlat ilçesinde, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce yaptırılan Ahlat Müze ve Karşılama Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, ilçeye gelirken yol boyunca gördüğü güzellikler karşısında Allah'a şükrettiğini belirterek, bu doğal güzelliklere, olağanüstü zenginliklere, tarihi geçmişe sahip olmalarına rağmen, ne yazık ki bölgede oynanan oyunların parçası olarak Kılıçarslan'ın çocuklarıyla, Selahaddin-i Eyyubi'nin, Selahaddin-i Kurdi'nin çocuklarının birbirine düşman edilmeye çalışıldığını ifade etti.

Tarihi, geçmişi, adetleri, geleneği, göreneği, Allah'ı, peygamberi, kıblesi ve geleceği bir olan ahalinin arasına kan, kin ve gözyaşının konulmaya çalışıldığını kaydeden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bu oyun büyük bir oyunun parçasıdır. Kerkük'te, Musul'da, Şam'da, Halep'te, Rakka'da Kobani'de oynanan oyunun bir parçasıdır. Bu oyuna bu millet alet olmayacaktır. Çok şükür huzur içinde yaşıyoruz. Bir süre öncesine kadar bu yollardan nasıl geçileceği bile şüpheliyken şimdi huzur içindeyiz. Geçenlerde Diyarbakır'a gittik. Bakanlığımızın güzel bir konserini Diyar-ı Huzur ismiyle icra ettik. Arapça, Türkçe, Zazaca ve Kürtçe ilahiler okundu. Gördük ki daha bir müddet öncesine kadar maalesef olumsuzluklarla, kanla ve kinle anılan Diyarbakır bugün diyarı huzur olmuştur. Ondan önce Mardin'e gittik. Orada aynı şekildi. Bir süre öncesine kadar insanların korkuyla yürüdüğü sokaklar şimdi cıvıl cıvıl. Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden gelen turistlerin ziyaret ettiği tarihi havasına döndü. Bu huzuru devam ettireceğiz. Bu bölge artık kanla, kinle nefretle anılmayacak, sevgiyle, barışla, kardeşlikle, kültürlü, turizm, refah ve gelişmeyle anılacak."

- "Milletle terör örgütünün arasını ayırdık"

1984'ten bu yana devam eden ve Türkiye'ye çok acı faturaları olan bu terör ve çatışma ortamını artık geride bırakıp vatandaşlar arasında hiçbir fark gözetmeksizin, herkesi kendi anadili, kültürü, etnik yapısı, meşrebi ve mezhebi içinde Hz. İnsan olarak telakki ettiklerini vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'de milletle terör örgütünün arasını ayırdıklarını, teröre başka muamele, bu ülkenin evlatlarına da kardeşçe, dostça muamele etmeyi vatan borcu olarak bildiklerini ifade etti.

"Bizim kitabımızda insanları ayırmak, insanlara etnik yapısı, mezhebi, ait olduğu sınıfı, zenginliği ya da fakirliği gibi herhangi bir gerekçeyle ayrımcılık yapmak yazmaz." diyen Kurtulmuş, insanların hiçbir gerekçeyle birbirinden üstün ya da aşağı olmadığını, herkesi böyle gördüklerini kaydetti.

Böyle gördükleri için Ahlat'ın büyük medeniyetlerinin merkezi olduğunu, Kılıçarslan ve Salahaddin-i Eyyubi'nin ordularına Anadolu'nun bütün kapılarının açıldığını bildiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Böyle olduğu için haçlıların üzerinden ezerek geçmek istediği, Türklerin, Arapların, Kürtlerin, Farısilerin hakkını korumak Selahaddin-i Eyyubi'nin, Kılıçarslan'ın o muktedir elleriyle mümkün oldu. İnsanları yaradılışta eş ve dinde kardeş gördüğümüz için bu coğrafyada yaşayan herkes asırlarca barış yurdu olan bir ülkede yaşadı. Sadece bu toprakların insanları değil dünyanın başka yerlerinden gelenlerde bu coğrafyanın kendileri için sukünetin, barışın, selametin ve huzurun ülkede olarak gördüler. Hristiyanların zulmünden kaçan Yahudiler de buraya geldi, Hitlerin zulmünden kaçan Museviler de Saddam'ın zulmünden kaçan Kürt kardeşlerimiz de buraya geldi."

Anadolu'nun, herkesi bir ana gibi saran, herkese şefkatle yaklaşan yeryüzünün son insanlık adası olan bir yer olduğuna işaret eden Kurtulmuş, bu coğrafyada oynanan oyunları Anadolu'nun irfanıyla bozacaklarını vurguladı.

Suriye'nin, Irak'ın paramparça durumda olduğunu, Türkiye'nin 1984'den bu yana terörle uğraştırıldığını anlatan Kurtulmuş, kaydederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"1.5 trilyon dolar. Türkiye'nin teröre kaybettiği alternatif maliyet budur. Türkiye'de bu süre içinde 40 bine yakın insanımız öldü, binlerce kardeşimiz şehit oldu. Bu ağır tablo neredeyse bir savaş tablosu gibiydi. Bölgede halkın arasına kin ve kan yerleştirmek için terör örgütlerini bela edenler, onların eline silah, başka mühimmatlar verenler, acaba bunları silah verdiklerini sevdikleri için mi hayır, o insanları da hayattan koparıp, onları da bir şekilde yoksul, çaresiz bırakmak için yapıyorlar. Bu memlekette dağlarda bulunanların bu ülkenin çocukları olan o insanların da 25-27 yaşlarında öldüklerini, ortalama ömürlerinin bu olduğunu da biliyoruz. Bu oyunu bozmak da bu ülkenin insanlarına düşüyor. Bu oyunu bozmak bu ülkede yaşayan tüm kesimlere düşüyor. Bu ülke bir daha asla kanla, barutla, gözyaşıyla ve kinle anılmayacak. Bu coğrafya bu ülkeden aldığı ilhamla yeniden Selahaddinlerin, Kılıçarslan'ın torunları olduklarını hatırlayarak bölgemizdeki ülkelere örnek olacak."

- "Türkiye güçlü şekilde yoluna devam edecek"

24 Haziran seçimlerin bölgede birlik, beraberliğin, esenlik ve selametin, Türkiye'nin güçlü ülke olarak 81 milyon yurttaşıyla daha ileriye gitmesi için hayırlı bir başlangıç olacağını belirten Kurtulmuş, 24 Haziran'da güçlü liderlik ve güçlü parlamentoyla yeni bir dönemin kapısının açılacağını aktardı.

Kurtulmuş, vatandaşlardan sadece kendileri için değil çocukları, gelecekleri için oy vermelerini ve 24 Haziran'da kapılarını sonuna kadar açmalarını beklediklerini ifade etti.

Bu coğrafyanın, insanların hepsinin güçlünün Türkiye'nin ve Türkiye'nin ahalisinin peşinden barış, huzur ve kalkınma için kendilerine destek olacağını söyleyen Kurtulmuş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Burada açılışı yaptığımız müzenin hayırlı olmasını diliyorum. Ahlat'ta selamet ve bereket getirmesini diliyorum. Ahlat'taki tarihi mezarlıkta da yapacak çok işimiz var. Ahlat'taki tarihi yapıların onarılması için Bakanlık olarak üzerimize düşeni yapacağız. Bu yıl İstanbul'dan sonra en fazla yatırımın yapıldığı yer Bitlis. Bu önceden yapılmıyordu. Milletin parasıyla millete hizmet ediyoruz. Buralarda şimdi Avrupa'da otobanda geliyormuş gibi Bitlis'ten Ahlat'a geldim. Nereye gidersek gidelim havaalanımız var. Kendi memleketim Ordu'da denizin üzerinde havaalanı yapıldı. Bunlar yapılıyor ve daha da yapılacak. Gelişmiş ülkede ne varsa Ahlat'ta da Van'da da, Hakkari'de de, Şırnak'ta da olacak. Önceden neden olmuyordu. Türkiye iyi, güzel şekilde yönetiliyor. 24 Haziran'dan sonra Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, güçlü parlamentosuyla Türkiye güçlü şekilde yoluna devam edecek."

Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu da Kültür ve Turizm Bakanlığınca kente çok büyük yatırımların yapıldığını belirterek,, 40 milyon liranın üzerindeki yatırımla "Kadim şehir tarihi kimliğine kavuşuyor" projesiyle kentte önemli çalışmaların altına imza atılacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından müzenin açılış kurdelesini kesen Kurtulmuş, müzedeki eserleri inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Programa, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, AK Parti İl Başkanı Nesrullah Tanglay, AK Parti milletvekili adayları, kurum amirleri ve vatandaşlar da katıldı.


Yorumlar