30 Ağustos Zafer Bayramı

- Büyük Zafer'in 95. yıl dönümü Samsun, Çankırı, Sinop, Amasya, Kastamonu, Tokat ve Çorum'da törenle kutlandı - Samsun'da 87 yaşındaki Kore gazisi sağlık sorunları nedeniyle tören alanına sandalyede taşınarak getirildi

Google Haberlere Abone ol
30 Ağustos Zafer Bayramı

SAMSUN (AA) - 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü Samsun, Çankırı, Sinop, Amasya, Kastamonu, Tokat ve Çorum'da düzenlenen törenle kutlandı.

Büyük Zafer'in 95. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Samsun'da Atatürk Anıtı'na Vali Osman Kaymak, Garnizon Komutanı Piyade Albay Recep Ali Üstün ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz tarafından çelenk konuldu, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Vali Kaymak, anıt şeref defterini imzalamasının ardından yaptığı konuşmada, vatan sevgisi ve üstün cesaretiyle kanının son damlasına kadar vatanını savunan Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki ordunun kazandığı şanlı zaferin, milletin, birlik ve bütünlüğüne yönelik her türlü tehdit ve saldırı karşısında kenetlenerek hiçbir gücün, hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun birliğinin ve bağımsızlığının elinden alınmasına fırsat vermeyeceğinin simgesi olduğunu vurguladı.

Buradaki törenin ardından Valilikteki "Yaşayan Atatürk Salonu"nda tebrikler kabul edildi.

Protokol üyeleri daha sonra Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ancak henüz açılışı yapılmayan Panorama 1919 Müzesi'nde incelemelerde bulundu.

Cumhuriyet Maydanı'ndaki tören, Vali Kaymak, Garnizon Komutanı Piyade AlbayÜstün ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz'ın askeri araçla halkı selamlamasıyla başladı.

Günün anlam ve önemini anlatan konuşma yapan Yüzbaşı Alaattin Erkan, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü'nün Türk'ün var oluşunun haykırışı ve dünyaya kabul ettirmesinin önemli adımlarından biri olduğunu belirterek, "Bu zafer 19 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal'in istiklal meşalesini Samsun'da tutuşturduğu, Amasya'da, Erzurum'da, ve Sivas'ta yurt sathına yaygınlaştırdığı 'Ya İstiklal Ya ölüm' parolasıyla başlattığı ulusal Kurtuluş Savaşı'nın kesin sonucudur." dedi.

Konuşmaların ardındın şiirler okundu, Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü tarafından konser verildi.

Gençlik Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından Sahra Sıhhıye Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı Bandosu tarafından konser verildi.

Program, polis ve askeri birlikler, öğrenciler ve muharip gazilerin geçit töreniyle sona erdi.

Öte yandan törene, sağlık sorunları nedeniyle 87 yaşındaki Kore Gazisi Selahattin Erzincan, Muharip Gaziler Derneği üyeleri tarafından sandalyeyle taşınarak getirildi.

Protokolde oturan Erzincan, tören sırasında duygulu anlar yaşadı.

Ercincan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tüm milli bayramlara katıldığını bu yıl rahatsızlıklarının artması nedeniyle yardım alarak katılmak zorunda kaldığını anlattı.

Törende geçmişi yaşadığını dile getiren Erzincan, "Allah hepinizden razı olsun. Yaşım 87, şükürler olsun bugünü gördüm. Astım bronşitim var. Aynı zamanda kalpten rahatsızım. Kusura bakmayın çok konuşamıyorum. Çok duygulandım." ifadelerini kullandı.

Daha sonra Vali Kaymak, Garnizon Komutanı Üstün ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, Erzincan'ın yanına giderek, elini öptükleri gaziyle bir süre sohbet etti.

- Çankırı

Çankırı'daki törende Atatürk Anıtı'na Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Vali Hamdi Bilge Aktaş'ın, makamında tebrikleri kabulüyle devam eden kutlamaların ardından Belediye meydanında tören düzenlendi.

Törene, Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, Garnizon Komutanı Albay Oğuz Çiçek, Belediye Başkan Vekili Canay Ulucan, Başsavcı Vekili Okan Yıldırım kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, siyasi parti ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

- Sinop

Sinop'ta Hükümet Konağı önünde düzenlenen ilk törende, Vali Hasan İpek, Belediye Başkanı Baki Ergül ve İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bozkurt tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

İskele Meydanı'nda gerçekleştirilen törende ise Vali İpek ve Belediye Başkanı Ergül, vatandaşların bayramını kutladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ve şiirlerin okunmasının ardından geçit töreni ile etkinlikler sona erdi.

- Amasya

Amasya'da Yavuz Selim Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Daha sonra Vali Osman Varol, CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, 15. Piyade Tugay Komutanı Kurmay Albay Zafer Uğur ve Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir Amasya Valiliğinde tebrikleri kabul etti.

- Kastamonu

Kastamonu'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı'na Valilik, Garnizon ve Belediye tarafından çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

Öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasının ardından Kastamonu Belediyesi Halk Oyunları ekibi, gösterilerini sundu. Geçit törenine katılan askerleri vatandaşlar uzun süre alkışladı.

Törene, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Hakkı Köylü, Metin Çelik ve Murat Demir, Garnizon Komutanı Personel Albay Sadettin Yıldız, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, kurum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

-Tokat

Tokat'ta düzenlenen törenlerde Vali Ömer Toraman, Garnizon Komutanı Albay Aykut Biçeroğlu, ve Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Toraman makamında tebrikleri kabul etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

Törene, AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

- Çorum

Çorum'da Atatürk Anıtı'na Valilik, İl Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı adına çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

Programın ardından Vali Necmeddin Kılıç makamında, İl Garnizon Komutanı Vekili Albay Çetin Öcal ve Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile tebrikleri kabul etti. Kılıç, Öcal ve Külcü, daha sonra Hürriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, askeri araçtan vatandaşları ve tören birliklerini selamladı.

Burada konuşan Öcal, 95 yıl önce kazanılan büyük zaferin Türk ordusu ile Türk milletinin destansı bir eseri olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda önemli günlerden birisi olan 30 Ağustos'ta Türk milletinin ulusal bağımsızlık mücadelesinin taçlandırdığını belirten Öcal, "30 Ağustos 1922 tarihi, Türk ulusunu esir etmek isteyen dış güçlere karşı, kadınıyla, çocuğuyla, ordusuyla topyekun verdiği bir savaşın ve ulusal benliğini kurtardığı ve zafer destanının yazıldığı gündür. Bu zafer, vatan toprağı işgal altında olan vatansever Türk halkının, yokluklara, yoksunluklara rağmen azimle, inançla ve kararlılıkla toprağını nasıl müdafaa edebileceğini, büyük bedeller ödeyerek de olsa herkese göstermiştir. Ulusumuza, bu güzel vatanı emanet eden Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve şükranla anıyoruz." ifadelerini kullandı.

Günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunmasının ardından tören geçidi ve Çorum Belediye Mehteran Takımı'nın konseriyle etkinlikler sona erdi.

Yorumlar