3 Günde bebeği tuvalete alıştırma yöntemi

Bebeklere tuvalet alışkanlığı kazandırmak annelein en çok zorlandıkları dönemlerden biridir. Tuvalet eğitimi aşaması en zorlayıcı dönemlerden biridir. Ancak 3 günde bebeği tuvalete alıştırmak için size vereceğimi adımlarla bu süreci kolay atlatmanız mümkün.

Google Haberlere Abone ol
3 Günde bebeği tuvalete alıştırma yöntemi

Çocuk büyütmek her aşaması ile zorlu bir süreçtir. Anne babaların en büyük mutluğu çocuklarını büyütmektir. Ancak bu kolay bir iş değildir. Çocuk büyütürken zorlanılan dönemlerden biri de bebeği tuvalete alıştırmaktır. Bu zorlu süreçte size yazımızda bahsedeceğimiz adımlarla 3 günde bebeği tuvalete alıştırmak mümkün hale gelecek. 

Bebeği tuvalete alıştırmanın en kolay yöntemi 'Fellom' yöntemidir. Yani çocuğu belden aşağısı tamamen çığlak bir şekilde bırakma yöntemi. Evdeyken alttan çocuğa hiç bir şey giydirmemek eğer dışarı çıkılmak zorundaysa sadece bol bir aly gisi giydirmek. Buunla beraber gece beze devam edilebilir.

Tuvalet Alışkanlığı Kazandırmak

Bebeği tuvalete alıştırmak için yaz ayları tercih edilmelidir ki çocuk üşütmesin. Öncelikle bebek için bir lazımlık edinmelisiniz. Her odaya bir tane olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. 
Birkaç lazımlık ayarlayın. Evinizin her odasına bir tane koymalısınız. Dışarıya çıkarken ise yedek kıyafet mutlaka alınmalı. Alttan bez takmadan sadece pijema gibi bol bir giysi ile dışarı çıkarmalısınız.

Tuvalete alıştırmak için adımlar:

1. Gün

Çocuğun alt giysilerini tamamen çıkarın. Alt kısım çıplak olmalı. Çocuk takip edilmeli ve tuvaleti geldiğini anladığınız anda lazımlığa gitmesini sağlamalısınız.

Kendiniz tuvalete giderken onu da yanınızda götürün ve aşamaları görmesini sağlayın. Kendisi lazımlığını her kullandığında sevincinizi belli edin ve ödüllendirin.

Lazımlığı doğru şekilde kullanmak, öğrenme adımını hızlandıracaktır. Genellikle 10 kez kullanıldıktan sonra alışkanlık kazanılmış olur.

Uykudan önce mutlaka çişini lazımlığa yaptırın. Uumadan önce altını bezleyebilirisiniz.

2. Gün

Aynı şekilde devam edin. İkinci gün lazımlığı doğru kullandığında sonrasında parka götürebilirsiniz. Yarım saat ya da bir saat sonra eve dönmek şartıyla. 

Çıkarken alttan sadece pijema giydirin. Kilot dahil giydirmeyin. Evin yakınlarında çocuğunuz oyaladıktan sonra ikinci tuvalet ihtiyacı gelmeden geri dönmelisiniz.

3. Gün

Aynı yöntemi uygulamaya devam edin. Ancak üçüncü güne gelindiğinde sabah çişini yaptıktan sonra 1 saat  dışarı çıkarmalısınız yine 2. gündeki gibi çok uzaklamadan ikinci ihtiyaç gelmeden evde olmak şartıyla. Aynı şekilde öğlen çişini yaptıktan sonrada bir saat dıarı çıkarmalısınız. Aynı kurallara bağlı kalarak.

Bu yöntem sonrası genellikle çocuklar artık lazımlığa kendi başlarına giderler. Ancak 3 ay boyunca evdeyken çocuğun altı çılak gezmeli, üç ayın sonunda alttan giysi giydirebilirsiniz. 

FELLOM YÖNTEMİ NEDİR?

Fellom yöntemi ile çocuk evde ve dışarıda kaslarını kullanmayı öğrenecektir. Eğer bu şekilde tuvalet alışkanlığı kazandırmazsanız. ara verin ve 1,5 - 2 ay kadar sonra tekrar deneyin.

Fellom, bir anaokulu öğretmeniydi ve 100 den fazla çocuğa tuvalet eğitimi verdikten sonra 2006 yılında bezsiz çocuk programını geliştirdi. Fellom metodunun 15 – 28 aylık çocuklarda işe yaradığını söylüyor. Bir ya da iki hafta sonu sonunda çocukların çiş ve kakalarını oturağa yapabildiğini söylüyor.

Not: Bu süreçte ihtiyacınız olan en önemli şey 'SABIR'

Yorumlar