Meclis'e sunulan yasa geçerse 25 yıllık evli kadınlar emekli olabilecek

Ev hanımlarının herhangi bir emeklilik durumu olmaması durumunda 50 yaşından sonra emekli olmasını öngören yasa teklifi Meclis'e sunuldu.

Google Haberlere Abone ol
25 yıllık evli kadınlar emekli olabilecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan kanun teklifine göre, 25 yıl evli kalan ev en az 50 yaşında olan ev hanımlarının emekli olabilmesinin önü açıklacak.

Yasa teklifinin Meclis'e sunulmasının ardından vatandaşlar, 25 sene evli olanlara maaş verilecek ? 25 sene evli kalan ev hanımlarına emeklilik hakkı verilecek mi? 25 yıl evli kalan emekli olabilecek mi? gibi soruların yanıtını araştırmaya başladı. Peki, 25 yıl evli kalan ev hanımları emekli olabilecek mi?

Konuyla ilgili konuşan vatandaşların araştırmaları devam ederken yasa teklifi ile ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Vatandaşlar tarafından konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını sizler için araştırdık. ev hanımlarının yasanın geçmesi durumunda çalışmadan dahi emekli olabilecek

Türkiye'de milyonlarca ev hanımının çalışmadığı için emekli olamadığını göz önünde bulundurursak, 2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınların emekli olabilmesi için 7,200 gün sigorta primlerinin yatırılması gerekiyor. 7200 gün yani toplamda 20 yıl çalışan bir kadının bu süre sonunda emekli olması durumunda tam maaş alabilecek

Ev hanımı olduğu için çalışmayan veya emekli olacak süre kadar dahi olsa sigorta primleri yatırılmayan ev hanımlarının ise emeklilik gibi çok önemli bir sosyal haktan yararlanamıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne konuyla ilgili 06.01.2020 tarih 2/2492 esas no yasa teklifi sunuldu. 

TBMM Komisyonu’na 06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile sevk edilen yasa teklifine ilişkin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Teklifin yasalaşması durumunda en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımlarının emekli olabilecekler.

Meclis'e sunulan yasa teklifi TBMM Komisyonu’nun ardından Genel Kurul'a gelir ve 2020 yılında yasalaşırsa 1995 yılı ve öncesinden bu yana evli kalan ev hanımları borçlanma yoluyla emekli olabilecek. Teklifin yasalaşması durumunda 25 yıl evli kalan 1970 yılı ve öncesinde doğan ev hanımları emeklilik hakkını elde edebileceklerdir. 

Türkiye'deki ev hanımlarının uzun yıllardır bekledikleri düzenleme ile yurt dışında gurbetçi olarak ikamet eden Türk vatandaşı her kadının borçlanma yapmasına imkan verildiği gibi Türkiye'de yaşayan kadınlarda bu düzenlemeden faydalanarak emekli olabilecek.

Kadınların emekli olabilmeleri için borçlanabilecekleri iki farklı yöntem bulununuyor. Bunlardan biri analık borçlanması ile emekli olabilme hakkı. Bu hak kapsamında 2160 gün sigorta priminin yatırılması gerekmektedir. Bu durumda bir kadının emekli olabilmesi için en az 226 bin lira ödemesi gerekiyor. 

Diğer yöntem ise bir kadının yurt dışında çalıştığı yada ikamet ettiği sürelerin sigorta primlerini ödemesi yöntemidiri. 2020 yılı Ocak ayı itibariyle asgari ücrete zam yapılmasıyla beraber kadınların emekli olabilmesi için verilen borçlanma tutarları da değişti. 2020 yılı itibariyle yurtdışı borçlanmasının günlük asgari tutarı 44.14 lira, diğerlerinde ise 31.39 liradır. Yasanın kabul edilmesi halinde ev hanımlığı borçlanması yurtdışı borçlanması gibi değerlendirilirse hiç çalışması olmayan ev hanımlarında 7,200 gün için 317 bin 808 lira, analık borçlanması gibi değerlendirilirse de 226 bin lira ödenmesi gerekecek. 

Yorumlar

süleyman uz saçma sapan bir yasa olur bu.50 yaşına gelen birisi 227bin lirayı nasıl ödeyecek.diyelimki kredi çeksin taksitlerini nasıl ödeyecek.böyle bir saçmalık olmaz.ev hanımlarına çok düşük prim ödeyerek emeklilik hakkı tanınmalı ve en düşük emekli aylığından aylık bağlanmalıdır.