2020 Bağ-kur prim ödemesi ne kadar? 2020 Bağ-kur prim hesaplaması nasıl yapılır?

2020 Bağ-kur prim ödemesi ne kadar? 2020 Bağ-kur prim hesaplaması nasıl yapılır? sorularının yanıtı vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya devam ediyor. Peki, 2020 Bağ-kur prim ödemesi ne kadar? 2020 Bağ-kur prim hesaplaması nasıl yapılır?

Google Haberlere Abone ol
2020 Bağ-kur prim ödemesi ne kadar? 2020 Bağ-kur prim hesaplaması nasıl yapılır?

2020 Bağ-kur prim ödemesi ne kadar? 2020 Bağ-kur prim hesaplaması nasıl yapılır? sorularının yanıtı vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya devam ediyor. Peki, 2020 Bağ-kur prim ödemesi ne kadar? 2020 Bağ-kur prim hesaplaması nasıl yapılır?

Bağ-kur ve sigorta ödemeleri 2020 yılının ilk günlerinin başından beri araştırılmaya devam ediyor. Şirket sahiplier, ensaflar, muhasebeciler, şirket ortakları, çiftçiler ve avukatlar kısaca vergi ya da ticari mükellefiyetinden dolayı prim ödemek zorunda olan hemen hemen herkesin sıklıkla araştırdığı Bağ-Kur ve sigorta ödemeleri hakkında araştırmalar devam ediyor. Öte yandan, sigorta ve Bağ-Kur prim ödemeleri indirimsiz olarak en düşük brüt asgari ücretin %34,5'ine denk gelmektedir. Erken veya zamanında ödeme yaparak 5 puanlık indirimle birlikte %29,5 prim ödemek isteyen vatandaşların araştırmaları sürüyor. 

Ocak 2020 tarihinden sonra asgari ücretin ne kadar olacağına dair Asgari Ücret Komisyonu tarafından yapılan toplantılarının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehre Zümrüt Selçuk, 2020 yılında bekar bir işçi için asgari ücretin brüt 2.943 net 2.324 TL olacağını açıkladı. 

Bu açıklamanın ardından asgari ücret doğrudan bir çok ödemede de durumları değiştirdi. Bunlardan biri ise SGK ve Bağ-Kur ödemeleri oldu. Buna göre, prim ödemeleri en düşük brüt asgari ücretin %34,5'i olması gerekiyor. Bu durumda düzenli olarak prim ödemelerini yapanlar ise yüzde 5 puanlık bir indirimle yüzde 29,5 ödeyebilir. 

SGK VE BAĞ-KUR ÖDEMELERİ NE KADAR?

Açıklanan yeni asgari ücret rakamlarına göre, tarım bağkurlular, 27 günlük asgari ücretin en az yüzde 34,5'i üzerinden, çiftçi bağkurlular ise 30 tam günün asgari ücreti üzerinden aynı oranda ödeme yapmak durumundadır. Primlerini düzgün ödeyen vatandaşlar ise 26 günlük asgari ücretin 29,5'i üzerinden ödemelerini yaparlar. 

Çiftçi Bağ-kur ödemesi yapacak olan vatandaşların geçmiş dönem borcu var veya ödemeleri düzenli yapmıyorsa, ödeyeceği rakam 913,80 lira olacaktır. Ancak prim ödemeleri düzenli yapılıyor ise bu oran yüzde 5'lik bir indirim ile 781,36 TL olarak ödenir. Öte yandan, Çiftçi bağkur ödemesi yapmak isteyen vatandaşların ödemeye isteyeceği rakam ise en fazla yukarıdaki rakamların 7,5 katı olabilir. 

Esnaf Bağ-Kur ödemesi yapmak isteyen esnaflar geçmiş dönem borçları var ise, veya ödemeleri düzenli yapmıyorsa aylık ödeme gereken az tutar 1015,33 lira, en yüksek ise bu rakamın 7,5 katıdır. Ödemelerini düzenli yapan esnaflar ise yüzde 5'lik indirim ile her ay en az 868,18 lira ödeme yapmalıdır. Yine yükske prim ödemek isteyenler fazla 7,5 katı ödeme yapabilirler. 

İsteğe Bağlı Bağ-Kur ödemelerinden faydalanmak isteyen vatandaşlar için ise tek bir ödeme yönetemi vardır. Buna göre, isteğe bağlı bağ-kur ödemesi yapacakların asgari ücretin brüt miktarının yüzde 32'si oranında ödeme yapmalıdır. İsteğe bağlı ödeme yapmak isteyenler en az 941,76 TL en yüksek ise 7.063,00 TL ödeme yapabilirler.

EN DÜŞÜK PRİMİ EV HANIMLARI ÖDEYECEK

En düşük prim ödemesi yapanlar 4b bağkur kapsamında ödeme yapan ev hanımlarıdır. Bağkur kolu ev hanımları için isteğe bağlı bağkur ödemesi yapma imkanı sağlamaktadır. Ev hanımları bu kapsamda düşük bağkur primi ödeyerek emeklilik hakkına sahip olabilmekteler.

Yorumlar