2019 buzağı desteği ne kadar? Buzağı desteği ne zaman yatacak?

2019 buzağı desteği ne kadar? Buzağı desteği ne zaman yatacak? sorularının yanıtı 2019 yılında yapılan buzağı desteğine başvuran vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Peki, 2019 buzağı desteği ne kadar?

Google Haberlere Abone ol
2019 buzağı desteği ne kadar? Buzağı desteği ne zaman yatacak?

2019 buzağı desteği ne kadar? Buzağı desteği ne zaman yatacak? hayvancılıkla uğraşan binlerce vatandaş tarafından sorgulanmaya devam ediyor. İşte, 'Buzağı desteklemesi ne zaman ödenecek?' sorusunun yanıtı ve buzağı destekleme ödemeleri hakkındaki tüm ayrıntılar...

Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile yer alan "2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar" ile hayvancılığın desteklenmesi hedefleniyor. Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile hayvancılık desteklemelerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

BAŞVURU TARİHİ AÇIKLANDI

- Devlet tarafından "2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar" ile yapılacak desteklemenin şartları ve kapsamı da belli oldu. 

- Buna göre, yapılacak olan destekleme ödemeleri kamu kaynağı niteliğinde olduğundan ödemeyi alan kişinin hesabına aktarılmadan önce haciz, icra ve temlik işlemlerine konu edilemeyecek. Öte yandan yapılan tarımsal desteklemelerden kamu kurum ve kuruluşları yararlanamayacaktır.

- Destekleme kapsamına alınacak buzağıların en az 2019 yılında doğmuş olması gerekmektedir. Daha önce doğan buzağılar desteklemeye tabi olmayacaktır. Desteklenecek buzağıların Türkvet Veteriner Bilgi Sistemi (TÜRKVET) ve e-ıslah veri tabanlarına kayıtlı olması zorunludur. Öte yandan buzağının doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) yaşamış olması gerekmektedir.

- Desteklemeye başvuran buzağı sahibine her bir buzağı için sadece bir kez destekleme ödemesi yapılacaktır. Ayrıca doğum sırasında birden çok doğumlarda her bir buzağı desteklemeden faydalanacak.

- Buzağı desteklemelerinden faydalanmaya hak edenlere ödemeler, iki dönemde yapılacak. Daha önceden belirlenen illerde doğan ve gerekli şartları sağlayan buzağılara ek destek verilecektir.

- Saf sütçü sığır ırklarının 5 yaş üzeri olanları ile diğer sığır ırklarının etçi veya kombine ırk, Bakanlıktan izinli tabii tohumlama boğaları ile tohumlama veya suni tohumlama sonucu doğan buzağılarına destekleme ödemesi yapılacak.

- Öte yandan yerli sperma üretim merkezlerinde boğalardan elde edilen sperma ile tohumlanması yapılan ve bu spermadan doğan buzağılara devlet tarafından ek destek verilecek.

- Soy kütüğünde kayıtları bulunan buzağılara ek destek verilecek.

BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU

Buzağı desteklemelerinden faydalanmak isteyenler için iki dönem başvuru yapılacak. Buna göre, ilk döenm başvuruları 31 Aralık 2019'a kadar alınacak. İkinci dönem için ise başvurular 1 Nisan 2020 ile 15 Haziran 2020 tarihleri arasında alınacaktır.

Başvuracak vatandaşlar sadece 1 Ağustos 2020'den önce doğan buzağılar için destekleme alabilecek. Bu tarihten sonra e-ıslaha kaydedilen buzağılar destekleme kapsamına alınmayacak.

Buzağı desteklemesinin yanı sıra ıslah amaçlı süt içerik analiz desteklemesi de yapılacak. Bu destekten faydalanmak isteyen işletmelerin 1 Ocak 2019'dan önce soy kütüğüne kaydedilmiş olması gerekir. Öte yandan bu işletmelerin geçerli süt analizi yapılmış, en az 10 baş saf sütçü veya kombine ırk ineğe sahip olması gerekir. Destekleme yılında süt analizi yapılan her inek için bir kez destekleme yapılacak. Buzağı desteklemesi birinci döneminde başvuruda bulunan işletmeler, bu destekleme için de başvuru yapmış sayılacak.

Malakların destekten yararlanması için bu yıl içinde doğmuş olması ve ana ve babası ile doğduğu işletmenin Manda Islah Sistemi'ne kayıtlı olması gerekecek. Malak desteklemesi için birinci dönem başvurular 31 Aralık 2019, ikinci dönem başvurular 1 Temmuz 2020-1 Ağustos 2020 tarihlerinde olmak üzere 2 dönem halinde yapılacak.

Dişi mandaların ise destekten yararlanması için 1 Ocak 2019'dan önce doğması gerekecek.

Yorumlar