2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: (2) - "2017'nin 10 ayında geçen yıla göre, faaliyetteki lisanslı depo işletmesi sayısında yüzde 123, lisanslı depo kapasitesinde yüzde 108 artış sağladık" - "Kuru üzüm, Antep fıstığı ile kuru kayısının da en kısa sürede lisanslı depolarda muhafaza edilmesini sağlayacağız" - "Perakende Bilgi Sistemi'ni ihale ettik, kuruluş aşamaları devam ediyor" -"2018'in ilk çeyreğinde Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı (ESSEP) uygulamaya koyacağız"

Google Haberlere Abone ol
2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 2017'nin 10 ayında geçen yıla göre, faaliyetteki lisanslı depo işletmesi sayısında yüzde 123, lisanslı depo kapasitesinde yüzde 108 artış sağladıklarını belirterek, "Kuru üzüm, Antep fıstığı ile kuru kayısının da en kısa sürede lisanslı depolarda muhafaza edilmesini sağlayacağız." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2018 bütçesine ilişkin sunum yapan Tüfenkci, sebze ve meyve ti̇careti̇nde zayi̇ oranlarının düşürülmesi̇ ve kayıt dışılıkla mücadelede önemli̇ aşama kaydetti̇klerini bildirdi.

Tüfenkci, Hal Kayıt Sistemi'yle sebze ve meyve ticaretinde izlenebilirliği sağladıklarını ifade etti. Tüfenkci, sebze ve meyve ticaretindeki lojistik faaliyetlere ilişkin zorunlu standartları belirlediklerini, kayıt dışılık oranını yüzde 70'lerden yüzde 48'e düşürdüklerini dile getirdi.

Ürünlerin standartlara uygun ambalajlar i̇çinde standartlara uygun araçlarla taşınacağını belirten Tüfenkci, piyasanın bu standart uygulamalara adaptasyonu için 2019 yılı başına kadar geçiş süresi öngörüldüğüne işaret etti.

Kamuoyunda "hal kanunu" olarak bi̇li̇nen kanunda deği̇şi̇kli̇k yapılmasıyla i̇lgi̇li̇ çalışmalarda son aşamaya geldi̇klerini aktaran Tüfenkci, üreticilerden tüketicilere tedarik zincirinin kısaltılarak tüketicilerin uygun fiyatlı mal temin edebilmesini sağlayıcı düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

-"Ürün İhtisas Borsası, yıl sonunda faaliyete geçecek"

Tüfenkci, li̇sanslı depoculuk si̇stemi̇ni̇ geli̇şti̇rdiklerini ve depolama kapasi̇tesi̇ni̇ arttırdıklarını vurgulayarak, şunları ifade etti:

"2017'nin 10 ayında geçen yıla göre faaliyetteki lisanslı depo işletmesi sayısında yüzde 123, lisanslı depo kapasitesinde ise yüzde 108'lik artış sağladık. Kuru üzüm, Antep fıstığı ile kuru kayısının da en kısa sürede lisanslı depolarda muhafaza edilmesini sağlayacağız. Bugüne kadar çiftçilerimize toplam 22,7 milyon lira kira desteği ödemesi gerçekleştirildi. Bu yıl sonuna kadar kuracağımız Ürün İhtisas Borsası ile lisanslı depolar tam anlamıyla fonksiyonlarını icra edecektir."

Elektronik ticarette güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarının yükseltilmesi, e-ticaret sitelerinin güvenilirliğinin tesis edilmesi amacıyla "Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliği"nin yürürlüğe girdiğini anımsatan Tüfenkci, Bakanlıkça yetkilendirilen güven damgası sağlayıcısı (GDS) tarafından internet sitelerine güven damgası tahsis edileceğini bildirdi. Tüfenkci, yıl sonuna kadar sürecin tamamlanmasını ve sistemin işler hale getirilmesini planladıklarını belirtti.

Tüfenkci, Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi (TİSS) üzerinden yaklaşık 350 bin şikayet başvurusu yapıldığına değinerek, "Perakende Bilgi Sistemi'ni (PERBİS) ihale ettik, kuruluş aşamaları devam ediyor. İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağını yayımlanmak üzere Başbakanlığa sevk ettik. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağını hazırladık ve kamuoyu görüşüne açtık. Fuar, Sergi, Panayır ve Tanıtım Günlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik Taslağı da en kısa sürede kamuoyu görüşüne açılacaktır." dedi.

- Güvensiz üretici ve ithalatçıya 6 milyon lira ceza

Tüketici hakem heyetlerine yoğun başvuru yapıldığını vurgulayan Tüfenkci, tüketicilerin, tüketici hakem heyetlerine e-Devlet kapısı üzerinden doğrudan başvuru yapmalarına imkan sağladıklarına değindi.

Bakan Tüfenkci, tüketicilerin artık şikayetlerini elektronik ortamda hızlı ve kolay şekilde hakem heyetlerine iletebildiğine dikkati çekerek, "Tüketici hakem heyetlerini yeniden yapılandırıyoruz, çalışmalarımızı tamamladık, yakında faaliyete geçecek." diye konuştu.

Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerini tüketicilere güven verecek şekilde yürüttüklerine işaret eden Tüfenkci, "2011 yılı Haziran ayından bu yana Bakanlığımızın sorumlu olduğu ürün gruplarında toplam 7 milyon 225 bin 385 ürünü denetledik. Ürünleri güvensiz bulunan üretici ve ithalatçılara 6 milyon 69 bin lira idari para cezası uyguladık." ifadesini kullandı.

- "Bakanlığın 2018 bütçesi 1 milyar 238 milyon 558 bin lira"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Bakanlık olarak, Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemine (ESBİS) kayıtlı 1,7 milyon esnaf ve sanatkara yönelik hizmet verdiklerini belirterek, "Esnaf ve Sanatkarların 2023 Vizyonu" temasıyla yeni bir strateji belgesi ve eylem planı hazırladıklarını açıkladı.

Bu çerçevede yürütülen çalışmaları kısa sürede tamamlayacaklarını vurgulayan Tüfenkci, 2018'in ilk çeyreğinde Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı (ESSEP) uygulamaya koyacaklarını bildirdi. Tüfenkci, Esnaf Ahi̇li̇k Sandığını kurduklarını ve 2018 itibarıyla kesintilerin başlayacağını kaydetti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 2018 mali yılı bütçesinin 1 milyar 238 milyon 558 bin lira olduğunu aktaran Tüfenkci, bütçenin ve yapılan çalışmaların Türkiye için hayırlı olmasını diledi.

- "Rekabet Kurulunca 9 ayda 234 nihai karar alındı"

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak da 20 yılda Rekabet Kurumunun Türkiye ekonomisi açısından önemli görevler ifa ettiğini belirterek, Rekabet Kurulunun, 2017'nin 9 aylık döneminde 234 nihai karar aldığını bildirdi.

Söz konusu kararlardan 134'ünün birleşme, devralma, ortak girişim ve özelleştirmeye, 26'sının menfi tespit ve muafiyete, 55'inin de rekabet ihlallerine ilişkin olduğunu aktaran Torlak, yargı kararı üzerine yeniden değerlendirilen karar sayısının 2, diğer hususlara ilişkin karar sayısının 17 olduğunu söyledi. Torlak, rekabet ihlallerine ilişkin kararların 47'sinin reddedildiğini, 4 kararda ise yürütülen soruşturma sonrasında idari para cezası verildiğini vurguladı.

Yılın 9 ayında bilgi ve i̇letişim teknolojileri, demir-çelik, elektronik ürünler, enerji, gıda, i̇laç-sağlık ve tıbbi malzeme, medya ve reklam, kültür-sanat-eğlence ve spor, perakende, petrol ve petrokimya, turizm, yiyecek ve i̇çecek hizmetleri ile ulaştırma alanlarında olmak üzere toplam 23 konuda soruşturma açıldığını bildiren Torlak, 12 soruşturmanın tamamlandığını ve yürütülen toplam 29 soruşturma bulunduğunu ifade etti.

Torlak, Rekabet Kurulu tarafından aynı dönemde toplamda 167,6 milyon lira idari para cezası uygulandığına dikkati çekerek, teşebbüslerin rekabete aykırı eylemleriyle ilgili olarak Rekabet Kurulunca verilen para cezalarının tahsilinin Maliye Bakanlığı tarafından yapılarak genel bütçeye gelir olarak kaydedildiğini, bu tahsilden kuruma herhangi bir gelir aktarımının söz konusu olmadığını dile getirdi. Rekabet Kurumunun 2018 yılı bütçesinin 84,5 milyon lira olarak öngörüldüğüne işaret eden Torlak, bu rakamın 2017 yılı bütçesinin başlangıç ödeneğine göre yüzde 8,33 artışa tekabül ettiğini belirtti.

Ömer Torlak, mevcut meslek personeli sayının artırılmasıyla başvurulara ilişkin inceleme ve karar süreçlerinin daha kısa sürede tamamlanmasını amaçladıklarını vurgulayarak, "Dünyanın önde gelen rekabet otoritelerinden ve Türkiye’nin örnek alınan kamu kurumlarından biri olma yolundaki çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

(Bitti)

Yorumlar