2. MMG Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi ve Sergisi

- Marmara Teknokent AŞ Genel Müdürü Çömlek: - "Türkiye olarak start up'larımıza yeterince destek olamıyoruz. Ülkemizde belediyelerden ihale alamayan çocukların kurduğu bir start up şirket, İngiltere'deki akıllı şehir şebeke işinin büyük bir kısmını aldı" - MÜSİAD Başkan Yardımcısı Özyurt: - "Ülke olarak start up'larımızı korumak, onları içeride tutmak istiyorsak finansman konusunda da pozitif ayrımcılık gerekli"

Google Haberlere Abone ol
2. MMG Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi ve Sergisi

İSTANBUL (AA) - Marmara Teknokent AŞ Genel Müdürü Orhan Çömlek, "Türkiye olarak start up'larımıza yeterince destek olamıyoruz. Ülkemizde belediyelerden ihale alamayan çocukların kurduğu bir start up şirket, İngiltere'deki akıllı şehir şebeke işinin büyük bir kısmını aldı. İngiltere bizim destek olamadığımız bu çocuklara her türlü kolaylığı sağladı. O nedenle bizim tersine start up göçünü engellememiz lazım." dedi.

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) tarafından Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde düzenlenen MMG Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi ve Sergisi'nin ikinci günü düzenlenen panel ve sunumlarla devam ediyor.

Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Hasdemir'in moderatörlüğünde düzenlenen "Yerel Kalkınma: Teknoparklar ve Sanayi Kümelenmeleri" panelinde konuşan Çömlek, yeni kurulan Türk şirketlerinin (start up) yaşadığı sorunlardan yakındı.

İnovatif bir iş fikri bulunan gençlerin ülkede tutulması gerektiğini ifade eden Çömlek, start-up'ların arzu edilen desteği görememeleri halinde yurt dışına göçtüğünü söyledi.


- "İlk 10'un kalan 8'i Çinli teknoparklardan oluşuyor"


Çin'in yükselen nitelikli teknoloji üretimine dikkati çeken Çömlek, Türk start up'ların yeterince desteklenmemesi halinde yurt dışında el üstünde tutulduğu ülkelere kaydığını söyledi.

Çömlek şunları kaydetti:

"Dünyada ilk ikide Amerikan teknokentleri var. İlk 10'un kalan 8'i Çinli teknoparklardan oluşuyor. Çin bu yarışa önce 'üretebildiğini üret' mantığıyla başladı ve sonra 'satabildiğini üret' mantalitesini benimsedi. Şimdiyse 'yüksek teknoloji üret' mantığını sahiplendi. Bizlere Çinli teknokentlerden açık açık çağrılar yapılıyor. Çin'deki önemli bir teknokentin başkanı uluslararası bir toplantıda bize seslenerek, 'Biz 5 bin kişiyi istihdam edecek fabrikalar kuracak girişimciler aramıyoruz, bunlara destek de vermiyoruz. Biz binlerce start up'ın peşindeyiz. Ülkenizdeki start up'ları bize yollayın, onlara her türlü desteği vereceğiz.' dedi örneğin."

"Türkiye olarak start up'larımıza yeterince destek olamıyoruz." diyen Çömlek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir örnek de vermek istiyorum, ülkemizde belediyelerden ihale alamayan çocukların kurduğu bir start up şirket, İngiltere'deki akıllı şehir şebeke işinin büyük bir kısmını aldı. Çocuklar Türkiye'deyken ceplerinde ihalelere girecek para kalmadığı için burada tutunamadılar ama İngiltere bizim destek olamadığımız bu çocuklara her türlü kolaylığı sağladı. O nedenle bizim tersine start up göçünü engellememiz lazım."


- "Finansman konusunda pozitif ayrımcılık gerekli"


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Özyurt, teknolojinin baş döndürücü gelişim yaşadığı günümüzde Türkiye'nin bu yarışın gerisinde kalmaması gerektiğini söyledi.

Savunma teknolojileri ve gen mühendisliği konularında projelerin artması için kamu ve sanayi kesiminin birlikte çalışması gerektiğini kaydeden Özyurt, Ar-Ge'nin ticarileştirilmesi konusunda enstrüman eksikliği yaşandığını da anlattı.

Özyurt, Avrupa'da ve diğer gelişmiş ülkelerde bankaların start up'ları fonlama konusunda çok istekli olduğuna değinerek, "Bankacı arkadaşlarımız alınmasınlar ama bizde bankalar daha desteği verirken firma batarsa neleri satıp parasını çıkarabileceğinin hesabı peşinde. Ülke olarak start up'larımızı korumak, onları içeride tutmak istiyorsak finansman konusunda da pozitif ayrımcılık gerekli." diye konuştu.


- Etkinlik bugün sona erecek


Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci de hastanelerde kullanılan yerli donanım ve yazılım oranında artış yaşandığını söyledi.

Zirve kapsamında "Enerjinin Depolanması ve Yeni Nesil Batarya Teknolojileri" konulu panel de düzenlendi.

Bu panelde konuşan General Electric (GE) İnovasyon Lideri Ussal Şahbaz da günümüz enerji sektöründe modüler depolama sistemleri yarışının yaşandığını belirtti.

MMG Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi ve Sergisi'nin ikinci ve son günü, öğleden sonra da düzenlenecek panel ve sunumlarla devam edecek.




Yorumlar