16 Mart Hadi1000 ipucu sorusu: Henri Matisse tarafından geliştirilen akımın adı nedir?

Hadi1000 16 Mart 2019 ipucu sorusu, "Henri Matisse tarafından geliştirilen akımın adı nedir?" şeklinde oldu. Peki, Hadi1000 ipucu sorusunun cevabı nedir?

Google Haberlere Abone ol
16 Mart Hadi1000 ipucu sorusu: Henri Matisse tarafından geliştirilen akımın adı nedir?

Hadi1000 16 Mart 2019 Cumartesi 22.00 yarışmasının sorusu belli oldu.

Hadi'den yapılan açıklamada, "Bugünkü ipucumuz Fransa'da geliştirilen bir sanat akımıyla ilgili. 1898-1908 yılları arasında Henri Matisse tarafından geliştirilen, görselliğin ön planda tutulduğu bu akımda sanatçılar duygularını parlak, vurgulu ve güçlü renklerle ifade etmeyi tercih etmişlerdir. Size de bu akımın ne olduğunu soruyoruz sevgili hadiciler?" denildi.

Peki, Henri Matisse tarafından geliştirilen bu akımın adı nedir?

İşte Hadi1000 ipucu cevabı:

Fovizm'dir.

FOVİZM NEDİR?

Fovizm ya da diğer adıyla Les Fauves 20. Yüzyıl’da ortaya çıktı. 

Bu akım modern sanatın ilk büyük akımlarından biridir.

Bir grup Fransız sanatçının 1905’de Paris'te açtıkları Salon d’Automne (sonbahar Salonu) sergisi ile ortaya çıkmıştır.

Akım en parlak dönemlerini 1905-1907 yılları arasında yaşamıştır ve sadece 3 sergi açmışlardır.

İlk sergilerinde bulunan ünlü eleştirmen Louise Vauxcelle bu gruba kullandıkları çiğ renklerden dolayı dalga geçmek amaçlı Vahşi Hayvanlar anlamına gelen “Les Fouves” olarak hitap etmiştir.

Bu tanımı kabul eden sanatçılar akımın adını Fovizm olarak kabul etmişlerdir.

Fovizm akım olarak sadece üç yıl sürmüştür. Matisse Fovizm için farklı fikirler geliştirmeye devam etmiştir fakat diğer sanatçılar başka fikirler üzerinde çalışmaya başlamışlardır.

Kısa ömürlü ve organize bir yapılanmaya sahip olmayan bir akım olmasına rağmen 20.yüzyılda ortaya çıkan önemli akımlardan biri olmuş ve diğer akımlar üzerinde büyük bir etki bırakmıştır.

HENRI MATISSE KİMDİR?

Akımın öncüsü Matisse, 31 Aralık 1869’da doğdu ve 3 kasım 1954’de öldü.

Fransız sanatçı yirminci yüzyılın en önemli ressamlarından biri , Fovizm Sanat Akımının kurucusu ve aynı zamanda Picasso, Kandinskiy, Cezane ile birlikte Modern Sanatın en önemli temsilcilerinden biridir.

Hukuk eğitimi almasına rağmen geçirdiği apandisit ameliyatından sonra, çoğunlukla vaktini istirahat ile geçirdiği zamanlarda, daha önceden de ilgilendiği resim ile uğraşacak daha çok zaman bulmuştur. Bu dönem içinde resme ilgisi daha da artan Matisse için resim bir tutku haline gelmeye başlamıştır. Hukuk alanındaki kariyerini bırakan sanatçı asıl tutkusu olan resme artık tamamen yönelmiştir.

Yorumlar