'Zeytin Dalı Sınır Kapısı' Mayıs'ta hazır

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Afrin’e insani yardımların ulaştırılması için planlanan Zeytin Dalı Kapısı’nın Mayıs ayı ortasında açılabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Zeytin Dalı Sınır Kapısı' Mayıs'ta hazır

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Afrin’e insani yardımların ulaştırılması için planlanan Zeytin Dalı Kapısı’nın Mayıs ayı ortasında açılabileceğini söyledi. Konuya ilişkin bir çalışmanın yapıldığını anlatan Tüfenkci, "Zeytin Dalı Kapısı'na dair çalışmayı ilgili bakanlıkların görüşüne gönderdik. Beklediğimiz yanıtlar geldikten sonra Bakanlar Kurulu'na getireceğiz. Hedefimiz Mayıs'ın ortasına yetiştirebilmek. Kalkınma Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı ile görüşerek çalışmayı yapıyoruz. Onların görüşleri tamamlandığında kapıyı faaliyete geçireceğiz" diye konuştu. Tüfenkci, Zeytin Dalı Kapısı’nın amacının insani yardımlar ve alt yapı yatırımlarının daha hızlı ve pratik ulaştırılmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

GELECEĞİ GELİŞMELERE BAĞLI OLACAK

Söz konusu kapıda diğer amacı “Orta ve uzun vadede Afrin ile buluşacak ticaretin bu noktada kapılar vasıtasıyla daha hızlı bir şekilde gelişmesini sağlamak” olarak açıklayan Tüfenkci, kapının uzun vadeli çalışacak bir sınır kapısı olarak planlanıp planlanmadığı konusunda, şunları söyledi: “Bu tabii ki Suriye'deki siyasi gelişmelere bağlı. Zeytin Dalı Kapısı, Suriye'deki siyasi gelişmelere bağlı olarak alternatif kapı olarak varlığını sürdürecek ama Suriye'deki gelişmeler iyi olursa Yayladağı Sınır Kapısı da var. Orayı da gündeme alabiliriz. Bu siyasi ilişkilerin iyileşmesine bağlı. Şu anda planlamamız bu yönde."

ASKERE HER YER KAPI

Türkiye’nin Suriye’deki terörle mücadelesi düşünüldüğünde Zeytin Dalı Kapısı’nın askeri lojistik anlamda da bir kolaylık sağlayıp sağlamayacağına ilişkin olarak Tüfenkci, “Kapılarımız daha çok insani yardımlar ve diğer yardımların çıkışı noktasında kullanılıyor. Askerin ihtiyacı olduğunda kullanabiliyorlar ama askeri lojistik dediğinizde zaten sınırlar açılarak da giriliyor. Sınırın her yeri asker için bir kapı zaten” şeklinde konuştu.

Yorumlar