'Dini duygularımla bilmeden bu örgüte katıldım, çok pişmanım'

Duruşmada, emniyet ve hakimlik ifadelerinde, FETÖ ile ilgili anlattıklarını onaylayan tutuklu sanık Mustafa Deniz, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istedi

Google Haberlere Abone ol
'Dini duygularımla bilmeden bu örgüte katıldım, çok pişmanım'

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "mahrem" nitelikli sözde emniyet teşkilatı yapılanmasında yönetici olduğu iddiasıyla yargılanan tutuklu sanık Mustafa Deniz, "Ben özgür ve bağımsız şekilde düşündüğümde bu darbeyi FETÖ'nün yaptığını düşünüyorum. Dini duygularımla bilmeden bu örgüte katıldım, çok pişmanım." dedi.

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada görülen duruşmada, Mahkeme Başkanı Mustafa Çakar, tutuklu sanık Mustafa Deniz'in hakimlik ve emniyet ifadelerini okudu.

Hakimlikte verdiği ifadede, örgütle FEM Dershanesi'nde tanıştığını belirten öğretmen Deniz, şunları anlattı:

"Kadir Bulut benimle ilgilenen kişiydi. Denizli Pamukkale Üniversitesi'ni kazanınca burada ışık evlerinde kaldım ve örgütle ilişkim devam etti. Kadir Bulut, Denizli'de 'Ümit' isimli birinin beni karşılayacağını ve benimle ilgileneceğini söylemişti. Denizli'de üniversite okuduğum dönemde evlerde kalıyordum. Bu evlere ortaokullu öğrenciler gelir biz de onlara Fetullah Gülen'in kitaplarını okur ve videolarını seyrettirirdik. Üniversite hayatım böyle geçti, herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmadığım için örgüte ait kötü bir durum aklıma gelmiyordu."

Üniversiteden 2006'da mezun olduktan sonra İstanbul'da babasının yanında çalışmaya başladığını aktaran Deniz, "Burada abiler benimle arada sırada görüşüyordu ve bizim dükkana geliyorlardı. Adını 'Ömer' olarak hatırladığım abi, bana boş durmamamı ve bir vazife almamı söylüyordu. Ben de aktif olarak artık vazife alamayacağımı buna zamanın olmadığımı söyledim. Kendisi bazı arkadaşlara Kur'an öğretmemi istedi ve bir şekilde beni ikna etti." ifadelerini kullandı.

- "Polislerle imamlık yaptım"

Tutuklu sanık Deniz'in daha önce verdiği ve mahkemede okunan ifadede, polislere imamlık yaptığını kabul ettiği belirtilerek, beyanları şöyle devam etti:

"Ömer isimli bir abi, beni bazı sohbet gruplarıyla tanıştırdı. Sohbete katılanların polis olduklarını öğrendim, onlara Kur'an dersi veriyordum. Sohbet için evli olan bazı polis arkadaşların evine de gidiyordum. Uzun bir süre polislerin imamlığını yaptım. Bu sohbetlerde de Kur'an okur ve Fetullah Gülen'e ait videolar izler, kitaplar okurduk."

- Görüşmeler açık hattan

Heyet Başkanı Çakar, Deniz'in ifadesindeki emniyet teşkilatıyla ilgili bölümü okurken şunları vurguladı:

"Hamza, kod isimli Yusuf Şimşek, bana 2013'te emniyet teşkilatında farklı bir yapılanmaya gideceklerini ve artık görüşmelerin yeni telefon hatlarından sağlanacağını söylemişti. Yavuz Şimşek, farklı operatör şirketlerine ait çok sayıda telefon hattıyla birlikte eski bir de telefon verdi. Bana, artık bu hatlar üzerinde görüşme yapacaklarını, bu hatlarla hiç kimseyi aramamamı, hatları ise birkaç kullanmadan sonra kırıp atmamı söylemişti. Yusuf Şimşek'le telefon görüşmelerim 'açık hat' denilen bu telefonlarla sağlanıyordu. Benim kod ismim 'Mahmut'tu. Sohbete katıldığım bütün polisler benim gerçek ismimi bilmezdi. Herkes bana kod ismimle hitap ederdi. Bana 'Mahmut' kod ismini 'Ömer' olarak tanıdığım şahıs vermişti."

- "WhatsApp güvensiz, ByLock kullanacağız"

Beyanlarını mahkemede doğrulayan sanık Deniz'in şu ifadeleri de tutanaklara geçirildi:

"Telefonuma ByLock'u, Yusuf Şimşek yükledi ve artık iletişimi bu program üzerinden sağlayacağımızı söyledi. Ben de kendisine neden WhatsApp'dan yazışmadığımızı sorduğumda, güvensiz olduğunu ve takip edilebileceklerini söyledi. Telefonuma bütün programları Yusuf Şimşek yükledi. ByLock'un verimli çalışmadığını ve artık kullanmaktan vazgeçildiğini de söylemişti. İlerleyen zamanlarda Eagle programını kullandık. Benimle beraber Halil Kara isimli şahıs da bu programı kullanıyordu. Halil, ben ve Yusuf Şimşek bu programlar üzerinden mesajlaşıyorduk."

- Himmet, Kurban ve Bank Asya

Duruşmada, 2014'teki darbe teşebbüsüne kadar bu şahıslarla görüşmeye devam ettiği vurgulanan Deniz'in, kamuoyunda 17 ve 25 Aralık darbe girişimi olarak bilinen olaylardan sonra Fetullah Gülen'e ait kitap ve CD'leri sakladıkları bilgisi paylaşıldı.

Ayrıca sanık Deniz'in, örgüt içinde sürekli "Bize zulüm ediliyor", "Üzerimize geliyorlar" denildiğini, Yusuf Şimşek'in Bank Asya'yla ilgili haberler çıktığı zaman bankayı kurtarmak için kendisinden para yatırmasını istediği ve "Polislerden himmet ve kurban da toplanılsın" dediği bilgilerine yer verildi.

- "Haber geldi, 3 aya çıkıyoruz" söylentileri

Tutuklu sanık Deniz'in şu ifadeleri de duruşmada okundu:

"Cezaevine girdiğimde bana etrafta konuşmamamı, istihbarat toplanıldığını ve konuşursam benim için kötü şeyler olacağını söylüyorlardı. O yüzden birbirini tanımayan kişilerin yanında cemaat gibi konular konuşulmazdı. Herkes çok yakında cezaevinden çıkacağına inandırılmıştı. Cezaevine girenler bunu bir imtihan olarak görüyordu. Sürekli 'Haber geldi 3 aya çıkacağız.' diye söylentiler çıkıyordu. Güya Peygamber Efendimizin, Fetullah Gülen'in rüyalarına geldiğini, mesajlar verdiğini, Said Nursi'nin cezaevine girdiği yılları anlatıyorlardı. 15 Temmuz darbe girişiminin tiyatro olduğu söylentileri sürekli dillendiriliyor. Ben özgür ve bağımsız şekilde düşündüğümde bu darbeyi FETÖ'nün yaptığına inanıyorum. Dini duygularla bilmeden bu örgüte katıldım, çok pişmanım. Bütün bildiklerimi doğru şekilde anlattım. Vatanımı seviyorum. Etkin pişmanlık yasasından faydalanmak istiyorum."

- Duruşmada teşhis yapıldı

Deniz, tutuklu sanıklardan Fikret Polat ve Abdurrahman Fazlıoğlu'nu tanıdığını ve onlarla sohbetlere katıldığını söyledi.

Mahkeme Başkanı Mustafa Çakar, sanıkları ayağa kaldırarak, Deniz'den teşhiste bulunmasını istedi. Deniz, "Evet bu şahıslarla sohbete katılırdık. Yusuf Şimşek aracılığıyla tanıştık." dedi.

Söz alan Fazlıoğlu, Deniz'i tanıdığını fakat beyanlarının asılsız olduğunu savundu.

Polat ise Deniz'i tanımadığını ve kendisine iftira attığını öne sürdü.

Başkan Çakar, tutuklu sanık Polat'ı "Sana tanıyıp tanımadığını sordum. Beyanlarının doğru olup olmadığını değil." diye uyardı.

Mahkeme Başkanı Çakar, etkin pişmanlık yasasından faydalanmak isteyen tutuklu sanık Deniz'i duruşma salonunda jandarma kontrolünde ayrı bir yere aldı.

Duruşmada, sanık avukatlarının taleplerinin alınmasıyla devam ediyor.

Yorumlar