Yasin Börü'nün katil zanlısının yüzsüzlüğü

Diyarbakır'da PKK mensupları ve sempatizanları tarafından vahşice katledilen Yasin Börü, Hüseyin Dakak, Riyad Güneş ve Hasan Gökgöz'ün katil zanlılarının yargılandığı davanın Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dördüncü duruşması bugün yapıldı. Dava 18 Nisan'a ertelenirken sanıkların tutukluluk hallerinin de devamına karar verildi. Katil zanlılarından birinin maktül ailelerine dönerek, "İyi ki yapmışız demesi ise" salondaki herkesi şaşırttı.

Google Haberlere Abone ol
Yasin Börü'nün katil zanlısının yüzsüzlüğü

Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te PKK mensupları tarafından Yasin Börü, Hüseyin Dakak, Riyad Güneş ve Hasan Gökgöz'ün canavarca hisle katledilmelerine ilişkin 17'si tutuklu 34 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Maktüllerin aileleri ile olaydan yaralı olarak kurtulan Yusuf Er de duruşmaya katıldı.

Mahkeme heyeti davanın 5'inci duruşmasını 18 Nisan'a ertelerken tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilen davanın 4'üncü duruşmasına Türkiye'nin birçok ilinden yoğun katılımın olduğu gözlendi. Duruşma salonunun 120 kişilik olması nedeniyle diğer illerden gelenler 5'er kişilik gruplar halinde salona alındı. İçeriye giremeyenler ise dışarıda duruşmayı takip etti.

Duruşmada 'Tunç' ve 'Zümrüt' kod adlı iki gizli tanık ifade verdi. Gizli Tanık Tunç, olay yerinde sanıklardan 7'sini gördüğünü belirtirken gizli tanık Zümrüt ise, sanıklardan 8'ini olay yerinde gördüğünü söyledi.

Gizli tanık Tunç, teşhis ettiği kişilerden kimilerinin binanın 3. katından Yasin Börü ve diğer arkadaşlarını aşağıya attığını, kimilerinin ise aşağıya attıktan sonra bina girişinde onlara balta, satır ve sopalarla saldırıp katlettiklerini söyledi.

ZILGIT GETİREREK GALEYANA GETİRİYORDU

Gizli tanık Zümrüt ise, tutuklu yargılanan sanıklardan Uğur Doğanay’ın annesi ve önceki duruşmalarda tahliyesine karar verilen Yıldız Doğanay isimli kadın sanığın olaylarda bizzat gördüğünü ve Yıldız Doğanay’ı Yasin ve arkadaşlarının cenazesi başında zılgıt çekerek eylemcileri galeyana getirmeye çalıştığını ifade etti.

Yıldız Doğanay’ın oğlu Uğur Doğanayla birlikte olayların başından beri içinde olduklarını dile getiren gizli tanık Zümrüt, “Yıldız Doğanay ve oğlu Uğur Doğanay bütün eylemlerde başı çekiyorlar. 4. Kattan perdeyi halat gibi yapıp alt kata inerek gençleri vuran da yine Uğur Doğanay’ın ta kendisidir. Annesi de öldürülen gençlerin başında Kürtçe "Gebertin onları" diye bağırıp zılgıt çekerek kalabalığı gaza getirmeye çalışıyordu.” dedi.

Mahkeme heyeti verilen aranın ardından tutuklu yargılanan sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, adli kontrole gitmeyen ve duruşmaya katılmayan sanıklardan Abdulvahap Turan'ın ise tutuklanmasına karar verdi.

Savcı'nın tutuklu sanıklardan 9'unun tahliye talebi mahkeme tarafından reddedilirken mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın ise 18 Nisan'da yapılmasına karar verdi.

KATİL ZANLISINDAN TAHRİK

Duruşma sonunda açıklamalarda bulunan müşteki avukatlardan Murat Sadak, duruşmaya ara verildiği sırada sanıklardan birinin Şehit Hasan Gökgöz'ün babası Mehmet Gökgöz'e hitaben Kürtçe; 'iyi ki yapmışız' diyerek tahrik ettiğini söyledi. Ardından yaşanan gerginlik sonrası mahkeme heyetinin, bir sonraki duruşmaların yeniden karar verilinceye kadar kapalı yapılmasını kararlaştırdığını söyleyen Avukat Sadak, skandal karara tepki gösterdi.

Mahkemenin ara verdiği sırada bir sanığın kışkırtması sonucu kısa süreli bir arbedenin yaşandığı söyleyen Sadak, yaşanan arbede sonucunda salonunun boşaltıldığını söyledi

Sadak açıklamaların şöyle sürdürdü: "Salon boşaltıldıktan sonra müdafiler can güvenliği olmadığı yalanına sığınarak savunma yapamayacaklarını belirtti. Bir can güvenliği sorunu varsa, can güvenliği olmayan bizleriz. Bu sorunun muhatabı da bizleriz. Sanıklar mahkemede savunmalarını yaparak tahliyelerini talep etti. İddia makamı maalesef 9 sanığın tahliyesini istedi. Bu bize şaşırtıcı geldi. Bu talebin gerekçesi ise gizli sanıkların teşhis etmemesi. Oysa gizli tanıkların teşhis etmesine kadar tutuklanma istemedi savcı. Kendi kendine burada aslında bariz bir çelişkiye düştüler. 17 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verilirken, adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanan bir sanığın ise yakalanma kararı çıkarıldı. Dava da 18 Nisan tarihine ertelendi."

"ADİL YARGILAMA İSTİYORUZ"

Dava hakkında açıklamalarda bulunan mağdur yakınları, mahkeme heyetinin tutumuna tepki göstererek, adil bir yargılama istediklerini belirttiler.

16 yaşında PKK'liler tarafından katledilen Yasin Börü'nün babası Fikri Börü, adil bir yargılanma istediklerini belirtti.

Börü, "Bu davayı güvenlik gerekçesi ile Ankara'ya almaları bizim için bir işkencedir ve bizi mağdur etmektedir. Bu sanıkların olaylarda parmaklarının olduğu kesindir. Bu 4'üncü duruşmaydı. Bu davada tutuklu olmayıp yargılananlar da tutuklansın. Aynı zamanda azmettiricilerin de yargılanmasını istiyoruz. Adil bir yargılanma istiyoruz. Herkesten bu davaya sahip çıkmasını istiyoruz." dedi.

DURUŞMAYA YOĞUN İLGİ

Duruşmaya ayrıca HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, HÜDA PAR Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, HÜDA PAR GİK üyesi Şehzade Demir ile bazı illerin HÜDA PAR Temsilcileri, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, AK Parti Milletvekilleri Mehmet Metiner, Hilmi bilgin, Ali İhsan Yavuz, Mahmut Atilla Kaya, Yusuf Başer ve Diyarbakır eski milletvekilleri Abdurrahman Kurt ile Mine Lök Beyaz da katıldı.

 

Yorumlar