Tacik muhalif lider İstanbul'da anıldı

İstanbul’da geçen yıl uğradığı silahlı saldırı sonucunda katledilen Tacikistan’lı lider Umarali Kuvatov için anma etkinlikleri düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Tacik muhalif lider İstanbul'da anıldı

Geçen yıl İstanbul’da uğradığı silahlı saldırı sonucunda katledilen Tacikistan’lı lider Umarali Kuvatov için, Grup 24 Hareketi ve üyesi Türkistan Birliği Derneği tarafından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen basın toplantısında Grup 24’ün yeni lideri Suhrab Zafer ve İhya-i Tacikistan Başkanı Muhammed Sabır birer konuşma yaptı.

Tacikistan’ın Cumhuriyet değil, diktatörlük olduğunu belirten, Adalet Platformu üyesi Türkistan Birliği Dernek Başkanı Adem Çevik, basın toplantısı düzenleme nedenlerine değinerek, “Geçtiğimiz hafta birkaç dernek Tacikistan’da insan hakları ihlalleri hakkında rapor yayınladı. Fakat Türkiye’deki basın ve medya gereken ilgiyi göstermedi. Tacikistan’daki muhalefeti birleştiren Umarali Kuvatov bir teşkilat kurmuştu. Hem halk arasında, hem de sosyal medyada çok hızlı bir şekilde hızlı bir itibar kazandı. Bunun sonucunda, bu diktatörlük bundan korkunca baskı yapmaya başladı. Zaten bir işadamıydı aynı zamanda. Maddi, manevi baskılara maruz kaldı. Çocuklarına, arkadaşlarına zulümler yapıldı. Arkadaşları da hem şehidimizi anmak, sadece Umarali Kuvatov’u değil tüm İslam coğrafyasındaki şehitleri anmak, özelde de onun şehadeti yıldönümü münasebetiyle basın toplantısı düzenledik.”dedi.

Grup 24 lideri Suhrab Zafer, Farsça yaptığı konuşmada, “En baştan beri yanlış politikalar uygulayan rejim, muhalefet edenlere baskı uyguladı. Kuvatov bundan dolayı katledildi.” dedi.

Tacikistan hükümetinin, 1992’den beri yönetimde olduğunu, en baştan beri muhalif taraflara tahammüllerinin olmadığını ifade eden Zafer, Geçen yıl Tacikistan İslam Partisi’nin de kapatıldığını sözlerine ekleyerek konuşmasına son verdi.

"BUGÜN MATEM GÜNÜDÜR"

İhya-i Tacikistan Başkanı Muhammed Sabır da Farsça olarak yaptığı konuşmada,“Bugün matem günüdür, geçen yıl aynı gün muhalefet lideri Kuvatov’u bizden ayırdılar.” dedi.

Konuşmacıların ardından yapılan sinevizyon gösterisinde, Umarali Kuvatov’un fotoğrafları, katledildiği yer ve mezarına defnedilirken çekilen resimlerin bulunduğu bir sunum gerçekleştirildi.

Hatırlanacağı üzere Grup 24 kurucu lideri Umarali Kuvatov geçen yıl İstanbul Fatih’te, evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda katledilmişti.

Kaynak: İLKHA

Yorumlar