Sur'da dönüşüm değil 'yenileme' yapılacak

Diyarbakır'da incelemelerde bulunan Kalkınma Bakanı Yılmaz, tarihi Sur ilçesinde kentsel dönüşüm yapmayacaklarını yenileme ve kentsel koruma yapacaklarını söyledi

Google Haberlere Abone ol
Sur'da dönüşüm değil 'yenileme' yapılacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'ın Sur ilçesine ilişkin, "İlk aşamada Cevatpaşa Mahallesi'ni tamamen açacağız inşallah. Orası, sokağa çıkma yasağı olmayan bir alana dönüşecek. Dabanoğlu Mahallesi'ni güvenli hale getirerek, kısmen açacağız ve Gazi Caddesi'ni ise tamamen açacağız" dedi.

Diyarbakır Valiliğinde, kentteki bazı sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ile yaptığı toplantı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Yılmaz, yolda gelirken konvoyunda bir kazanın meydana geldiğini belirterek, kazada can kaybı ve ciddi bir yaralanma olmadığını, gerekli kontrollerin yapıldığını söyledi.

Bakan Yılmaz, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin sadece Türkiye'nin ve bu bölgenin değil, tüm insanlığın mirası olan bir değere sahip olduğunu, Sur'da operasyonların bittiğini belirterek şöyle devam etti:

"Sur ilçesinde ince arama olan detaylı bir arama sürdürülüyor. Halkımızın güvenliği için kıyıda köşede kalmış patlayıcı maddelerin etkisiz hale getirilmesi için çalışma yapılıyor. İlk aşamada Cevatpaşa Mahallesi'ni tamamen açacağız inşallah. Orası, sokağa çıkma yasağı olmayan bir alana dönüşecek. Dabanoğlu Mahallesi'ni güvenli hale getirerek, kısmen açacağız ve Gazi Caddesi'ni ise tamamen açacağız. Bu şekilde rahatlamaya çalışacağız. Geriye kalan yerlerde de güvenli hale getirdikten sonra aşama aşama sokağa çıkma yasağını kaldıracağız. Ardından Sur ile ilgili önemli çalışmalara başlayacağız."

Sur ilçesinde sıradan bir çalışma yapılmayacağına ve "kentsel dönüşüm" diye bir kavram kullanılmayacağına dikkati çeken Yılmaz, konuya "kentsel koruma ve yenileme" çalışması çerçevesinde yaklaştıklarını vurguladı.

Diyarbakır'ın dışında TOKİ'nin çok kapsamlı çalışmalar yürüteceğini bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Sur'da TOKİ'nin bir görevi olmayacak. Sur'da tarihi ve kültürel değeri olan alanlarımızda Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Turizm Bakanlığı sorumluluk üstlenecek. Sur içinde bulunan yapılarda eski Diyarbakır kültürü ve mimarisini ihya edeceğiz. 2012'de herkesin ve yerel yönetimlerin imzaladığı 'koruma imar planı' bizim için bir yol haritasıdır. Tamamen bu plana uygun bir şekilde Sur ilçesindeki çalışmaları sürdüreceğiz. Bu çalışmaları yaparken güvenliği ihmal etmeyeceğiz. Siyasi ve demokratik haklar ile terör birbirine karıştırılmamalıdır. Bütün demokratik ülkelerde olduğu gibi teröre ve şiddete en önemli bir şekilde mücadele etmeye ve bir daha aynı hadiselerin yaşanmaması için gerekli tedbirleri almaya kararlıyız."

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve hükümet tarafından kendisine bu süreçte yapılacak çalışmaları koordine etme yetkisi verildiğini bildiren Yılmaz, bu nedenle bölgeye sık sık geleceğini de ifade etti.

Yorumlar