Köprüden ilk geçen Erdoğan ve Davutoğlu oldu

Son tabliyesi bugün yerleştirilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu makam araçlarıyla geçtiler

Google Haberlere Abone ol
Köprüden ilk geçen Erdoğan ve Davutoğlu oldu

Son Haberler Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün tamamen birleşmesinden sonra, köprüden geçiş yaptı. Köprü üzerindeki son tabliye bugün sabaha karşı yerine konmuştu. 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle konulan son tabliyenin kaynağı yapıldı.

Tören son tabliyenin konulduğu alanın yanında köprü üzerinde yapıldı. 

ERDOĞAN: İSTANBUL İÇİN BİR YILDIZ

Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne son tabliyenin yerleştirilmesi töreninde yaptığı konuşmada, İstanbul için "yıldız" diyebilecekleri projenin son tabliyesini koymanın onurunu yaşadığını söyledi.

Köprünün temeli atıldığında çeşitli eleştiriler yapıldığına işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu: 29 Mayıs 2013'te temeli attığımız gün birileri 'Olmaz canım' diyordu. Hele hele Gezi olayları başladığı zaman 'İşte bu iki tane beton yığınıyla kalır' diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi, hatta hatta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz dedik ki 'hayır.' Biz bunları birleştireceğiz. Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. İşte hemen sağ tarafımız Karadeniz ve boğazdayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirirler ve bizler de bu yola böyle çıktık.

AÇILIŞ AĞUSTOSTA

Dünyanın asma köprüler içerisinde en geniş dört gidiş, dört geliş, iki de hızlı trenle ilgili raylı sistemin olduğu böyle benzeri bir projenin olmadığını anlatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Asma köprü olarak bu uzunlukta bir başka köprü de yok. Bunlar bizim iftihar vesilemiz ve inşallah ağustos ayı olarak, Ulaştırma Bakanımız bize ifade etti. Ağustos ayında da artık bütün viyadükleriyle her şeyiyle tamamlanıp, hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Gerek Marmaray Projesi'ndeki başarı ve şu ana kadar yaklaşık 130 milyon yolcu Marmaray'dan geçmiş bulunuyor. Yine önümüzde Avrasya Tüneli var. Avrasya Tüneli bu arada inşallah tamamlanıyor. Onun da bitişi bu yıl sonu. Avrasya Tüneli'nin de bitişi olacak ve böylece artık bizim Avrupa-Asya arasındaki gidiş gelişlerimizde bir rahatlama şüphesiz ki meydana gelecek. Bütün zorluklara rağmen, bu zorları kolay kılıcı adımlar atılıyor. Yola çıktığımızda biz 'her şey insan için' demiştik. 'Önce insan' demiştik, 'insanımızın huzuru' demiştik. Hamdolsun artık bunları teker teker gerçekleştirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün burada son tabliyenin kaynağını atacaklarını kaydederek, süratle ağustos ayının hazırlıklarının içerisine gireceklerini söyledi.

 

DAVUTOĞLU: İFTİHAR PROJESİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise İstanbul'un, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile üzerindeki yüklerden önemli bir kısmını atmış olacağını belirtti.

Tarihi dokuya ve İstanbul'un merkezi hattına herhangi bir trafik yükü olmadan transit geçecek araçların, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanarak yollarına devam edeceğini ifade eden Davutoğlu, "Böylece İstanbul, yeryüzünün üstünde 3 köprüyle yerin altında da Avrasya ve Marmaray tünellere ayrıca Melen projesini de dahil ederek, 6. kez iki kıtayı birleştiren bir şehir olacak. Bu İstanbul'un geleceği açısından, gelecek nesilleri açısından önemli bir proje" dedi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün, Türkiye için bir iftihar projesi olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu: Ülkemiz için bir iftihar projesi. Çünkü dünyada büyük yatırımlar, ekonomik kalkınmanın düşüşe geçmesiyle dururken bu yatırımlara ara vermeden istikrar içinde sürdüren tek ülke Türkiye. Bugün Türkiye her açıdan yükselen ekonomisi, şehirlerine kattığı yeni boyutlar ve dünya çapında gerçekleştirdiği projeleriyle, bu projelerin bir numunesi olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile dünya gündemine pozitif şekilde bir kez daha mührünü vuruyor.

MAKAM ARAÇLARIYLA KÖPRÜDEN GEÇİŞ

Törenden sonra Erdoğan, Davutoğlu ve Bakan Yıldırım makam araçlarına binerek köprüden geçtiler. 

ASYA İLE AVRUPA DÖRDÜNCÜ KEZ BİRLEŞTİ

Asya ile Avrupa yakası ilk olarak Boğaziçi Köprüsü ile 1973 yılında birbirine bağlanmıştı. Daha sonra 1988 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile son olarak da 2013 yılında Marmaray ile birbirine bağlanmıştı.

Yorumlar