Kamp dışındaki Suriyeliler zor durumda

Sınırdaki şehirlerde kurulan çadırlarda kalmayı tercih etmeyerek İzmir'e gelen Suriyeli sığınmacılar, derme çatma çadırlarda, gökdelenlerin gölgesinde hayata tutunmaya çalışıyor

Google Haberlere Abone ol
Kamp dışındaki Suriyeliler zor durumda

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin bir kısmı İzmir'de gökdelenlerin arasında kurdukları naylon çadırlarda yaşarken, toprak üzerinde serilen döşeklerde uyuyan sığınmacı çocuklar, bisiklet ve oyuncak hayali kuruyor.

İzmir'de şehirler arası otobüs terminalinin arkasında yaşama tutunan sığınmacılar ise diğerlerine göre daha kötü şartlarda barınıyor. Gökdelenlerin gölgesindeki boş arsalarda derme çatma çadırlar kuran sığınmacı aileler, hayırseverlerin desteğiyle hayata tutunuyor.

Kimi hayata göç yollarında gözlerini açan, kimi savaşsız bir dünyayı uzak bir rüya olarak hatırlayan çok sayıda çocuğun bulunduğu çadırlar, savaş ve göçten yorgun ailelerin çare arayışına ev sahipliği yapıyor.

11 YAŞINDAKİ ESMA: BEN BÜYÜĞÜM

Tekrar çocukça güzel düşler kurabilmelerini mümkün kılacak bisiklet ve oyuncak bebek hayali kuran çocuklar, kendilerine yönelen kameranın önünde toplanarak isteklerini sıralıyor. Hep bir ağızdan bisiklet istediklerini söyleyen çocuklardan 11 yaşındaki Esma, “Ben bir şey istemem, büyüğüm. Bunlar küçük, ondan istiyor.” diye konuşuyor.

"OKULA GİDEMİYORUZ"

12 yaşındaki Fatma’nın, “Yağmur yağdığında perişan oluyoruz. Suriye’de okula gidiyorduk, burada gitmiyoruz. Çünkü biz Suriye yazısı biliyoruz, buranın yazısını bilmiyoruz” sözleri ise başka bir kültürle tanışmanın zorluğunu özetliyor.

10 çocuklu bir aileye mensup 13 yaşındaki Mustafa da çadırda yaşamın zorluğunu aktararak, en çok bir evlerinin olmasını istediğini söylüyor.

"BAŞIMIZI SOKACAK BİR EV"

Sahip oldukları her şeyi geride bırakıp bir naylonun altında aileleriyle yaşayan kadınlar, aileleri için başlarını sokacakları, suyu olan, kışın soğuk, yağmur ve çamurdan, yazın sıcaktan koruyacak bir ev istiyor.

Çadırda yaşayan 5 çocuk annesi Ayşe Cuma, başlarını sokacak bir ev istediklerini aktardı.

Yorumlar