İstanbul'da 500 bin Suriyeli var

İstanbul Valisi Şahin, şehirde şu an 500 bin Suriyeli'nin bulunduğunu söyledi

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da 500 bin Suriyeli var

İstanbul Valisi Vasip Şahin, kentte 400 bini kayıtlı olmak üzere 500 bin civarında olduğunu tahmin ettikleri Suriyeli mültecinin misafir edildiğini belirterek, "Bu, İstanbulluların ve milletimizin hamiyetiyle gerçekleşen bir hadisedir" dedi.

Şahin, ilçe buluşmaları kapsamında Ümraniye'de Belediye Başkanı Hasan Can'ın yanı sıra çeşitli kamu kurum ve özel kuruluşların temsilcileriyle bir araya geldi.

Ümraniye Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'ndaki konuşan Vali Şahin, İstanbul'un, tarihi derinlikleri, taşıdığı kültür ve medeniyet bileşkesi, konumu, zenginliği ve de geleceğe yönelik potansiyeliyle özgün bir şehir olduğunu söyledi.

İstanbulluların kentin bu özellik ve kapasitesine uygun, onları daha da yüceltici birtakım görev ve sorumlulukları olduğunu belirten Şahin, "Bizim özellikle burada sorumluluk taşıyan gerek sivil gerek resmi görevliler olarak İstanbul'a karşı ayrı bir konumumuz ve ayrı bir görevimiz var" dedi.

İstanbul'da yaşamını sürdüren Suriyeler konusuna da değinen Şahin, şunları kaydetti:

"Kentimizde kayıtlı 400 bin ama 500 bin civarında olduğunu tahmin ettiğimiz Suriyeli mülteci topluluğunu misafir ediyoruz. Bu, İstanbulluların ve milletimizin hamiyetiyle gerçekleşen bir hadisedir. 2 milyon 500 binin üzerinde insan, bu topraklar içerisinde aç ve açıkta kalmadan asgari değil, belki ortalama Türk vatandaşının hayat standardında yaşıyor. Bunu sokağımızda, mahallelerimizde çok da fazla hissetmeden yaşıyoruz. Bunlar, bizim kardeşlerimiz. Bugün bizlere muhtaç hale gelmişlerdir. Can güvenlikleri tehdit altında olduğu için, yer ve yurtlarında yaşama imkanları kalmadığı için bizlere sığınmışlardır."

Vali Vasip Şahin, Suriyelilere sadece kapıların değil, milletin gönlünün de açıldığını ifade ederek, "Bu, bizim tarihi misyonumuz ve görevimizdir. Biz, kapımıza dayanan ve muhtaç durumda olan hiçbir medeniyet insanına, etnik kavim ya da inanç grubuna mensup hiçbir millete şimdiye kadar tarih boyunca arkamızı dönmedik. Zor durumlarında hep yanlarında olmaya gayret ettik. Bugün de bu görevi yapmaktan daha tabii bir davranışımız olamazdı. Bu insanlar bize belki bir bereket kapısıdır da. Bunların yaptığı dualar, bize verdiği moral ve destek, belki bugün bizi daha fazla motive olmaya, daha fazla gayretle bu coğrafyanın, ülkenin, toplulukların etrafımızdaki sorunlarıyla ilgilenmeye sevk etmektedir. İnşallah bu millet, yüzünün akıyla bu mücadeleden de bu çalışma ve çabadan da çıkacaktır. Bunun semerelerini bütün dünya, belki bir sulh, sükun ve barış iklimine kavuşarak yaşamış olacaktır" şeklinde konuştu.

Bugünkü buluşmalarının asıl sebebinin ilçelerde birlikte görev yaptıkları kişilerin talep, öneri ve dileklerini almak ama daha çoğunlukla sivil toplum kuruluşlarındaki kendilerine her sahada destek veren gönüllü insanların veya meslek odalarının sorun, sıkıntı ya da önerilerini birlikte değerlendirerek imkanlar ölçüsünde bir an önce karşılamak olduğunu kaydetti.

Vali Şahin'in konuşmasının ardından toplantı basına kapalı gerçekleşti.

Yorumlar